středa 4. března 2015

TOP 7: Nejzábavnější televizní antihrdinové - Ani záporáci, ani klaďasové, ale něco mezi

Zrovna čestně se nechovají, ale i tak je máme rádi.

Už jste se určitě setkali s výrazem antihrdina. Pokud bychom tento termín měli vysvětlit jednoduše, tak si představte, že hrdina je reprezentován dokonale bílou barvou, zloduch sytě černou (aby bylo jasno, nebavíme se tu o barvě pleti) a antihrdina šedou. Antihrdinové mají obvykle pochopitelné motivy pro své činy, ale jejich metody, jak dosáhnout cíle, jsou často dost sporné. Vyznávají prostě motto "účel světí prostředky". A obrazovky jsou v poslední době antihrdinů plné. Dnes už se nefandí dokonalým klaďasům, hlavní i vedlejší postavy musejí být trošku odvážnější, rozpolcenější. A to těchto sedm opravdu je.

7. Regina Mills (Lana Parrilla) ze seriálu Once Upon a Time

Pravděpodobně nejoblíbenějším antihrdinou ze seriálu Once Upon a Time je Rampelník (Robert Carlyle), ale nám je přece jen o něco sympatičtější Regina. Umí být sice pěkná mrcha, ale její snaha být dobrou matkou je sympatická, stejně jako to, že se pokouší přiklonit na stranu dobra. I když jí to úplně nevychází a její alterego Zlá královna často a rádo komplikuje situaci. Ale jak se říká, snaha se cení.

6. James Flint (Toby Stephens) ze seriálu Black Sails

Od pirátů se čeká, že nebudou zrovna útlocitní a to kapitán Flint rozhodně není. Jeho cílem je zajistit zářnou budoucnost pro město Nassau a to za každou cenu. A pokud to zahrnuje smrt i těch, kteří si to nezaslouží, ale vzepřou se jeho metodám, pak s tím nemá Flint až tak velký problém. Jde si tvrdě za svým a je ochoten a schopen smést každého, kdo se mu postaví do cesty. Ať už je to přítel nebo protivník.

5. Dexter Morgan (Michael C. Hall) ze seriálu Dexter

Ano, Dexter je sériový vrah, nemá cenu se tvářit, že je tomu jinak. Ale zase je fakt, že se snaží likvidovat ty, kteří si to zaslouží. Dobrá, dobrá, někdy mu to ujede a zemře i někdo, kdo není zase tak úplně zkažený, ale Dexter dělá, co může, aby k tomu nedocházelo často. A navíc, nemůžeme mu vyčítat, že má vražedné choutky. Jako dítě byl svědkem toho, že jeho maminku rozřezali motorovou pilou a to na vás zanechá následky.

4. Jax Teller (Charlie Hunnam) ze seriálu Zákon gangu

Jax rozhodně není žádný svatoušek. Má na kontě nespočet velmi špatných věcí, jeho chování je často hodně rázné a metody nekompromisní. Ale na druhé straně, umí být oddaný, je svým způsobem odvážný a pro svou rodinu je schopen udělat cokoliv. Doslova cokoliv. Jeho úmysly jsou často chvályhodné, i když jejich realizace je někdy poněkud brutálnější.

3. Ray Donovan (Liev Schreiber) ze seriálu Ray Donovan

Ray je specialistou na řešení nepříjemných situací, do kterých se dostali jeho hvězdní klienti. A ono řešení často zahrnuje velmi nepěkné věci, jako je například lámání kostí. Jeho metody jsou nekompromisní. Ale není divu, život se s ním nemazlil a tak se on nehodlá mazlit s ním. Kromě toho, je těžké ho nenávidět, když se tak moc snaží zajistit, aby jeho rodina fungovala. A pravdou je, že její členové mu to příliš neusnadňují.

2. Walter White (Bryan Cranston) ze seriálu Perníkový táta

Antihrdinové jsou často motivováni snahou postarat se o svou rodinu. A prototypem takového antihrdiny je právě Walter White. Středoškolský učitel, kterému osud rozhodně nepřál, se nakonec rozhodl kašlat na to, co je vnímáno jako "správné". A aby zajistil budoucnost pro svou rodinu, stal se z výrobce drog. To je ovšem nemilosrdná branže, takže se Walt a jeho bývalý student Jesse (Aaron Paul) musejí chovat poněkud drsněji. Ale nemají jinou možnost, pokud se chtějí prosadit.

1. Francis Underwood (Kevin Spacey) ze seriálu House of Cards

Morálka? To je něco, co Francis Underwood nezná nebo možná zná, ale je mu to ukradené. Je typickým příkladem zkaženého politika, který v honbě za větší mocí udělá cokoliv. Naprosto cokoliv. Neštítí se ničeho a je mu ukradené, pokud jeho kroky skončí smrtí někoho jiného. Francis hodně často balancuje na hraně čistokrevného zloducha, ale přesto do této škatulky tak úplně nespadá, protože mu člověk prostě musí fandit. Hlavně jeho oddanost cíli si zaslouží obdiv. I když v koutku duše Underwoodovi přejeme, aby nakonec dostal to, co si zaslouží a ne v dobrém slova smyslu.

Kterému antihrdinovi jste drželi palce vy? Byl to Tony Soprano? Jack Bauer? Charles Vane nebo někdo úplně jiný?

7 komentářů:

  1. Walter White.... Ne Hill

    OdpovědětVymazat
  2. Pekny clanek, jeste bych tam dal serifa Hooda z Banshee

    OdpovědětVymazat
  3. Battlestar Galactica byla antihrdinů plná. Každá z hlavních postav snad měla antihrdinský období - roslinová, adama, a u některých cylonů škoda mluvit :D A co teprve Gaius Baltar, největší prospěchář a ku*va v celý galaxii, kterýmu jsem přál všechno nejhorší všechny sezony, a který samozřejmě všechno ve zdraví přežil :D

    OdpovědětVymazat
  4. Super, ještě by sednul Ragnar z Vikings, a můj oblíbenec Vic Mackey z policejního odznaku

    OdpovědětVymazat
  5. Místo Regíny dát z OUAT Rampla

    OdpovědětVymazat
  6. A co Raymond "Red" Reddington z Blacklistu? Spader si ho dává.

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě šerif Hood. A pokud by žebříček měl víc míst, tak by neměl chybět Ragnar a třeba takový Rick z WD, který se s tím taky zrovna moc nepáře a pálí hlava nehlava jen aby ochránil rodinu.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.