čtvrtek 12. března 2015

TOP 5: Nejsledovanější talentové/reality show - Které reality show lákají nejvíce diváků?

Talentové/reality show jsou stále v módě. Které jsou ty aktuálně nejúspěšnější?

V příští televizní sezóně Nova ani Prima nepřekvapí. Obě televize se vracejí k zaběhnutým formátům. Nova vsadí na sedmou řadu Superstar, Prima na pátou sezónu Česko Slovensko má talent. Zlé jazyky sice tvrdí, že jde o formáty již vyčerpané, ale faktem je, že se oba pořady stále těší takové sledovanosti, že se televizím vyplácí investovat do nich peníze a čas.

A samozřejmě i zahraniční společnosti nabízejí různé reality show. Které jsou ty nejúspěšnější?

5. The Amazing Race
Stanice: CBS
Sledovanost: 9,4 milionů diváků

Dobrodružná podívaná, jejíž 26 řada aktuálně běží, se poprvé objevila v roce 2001. A jde o rozhodně strhující záležitost se zajímavým konceptem, která se chlubí deseti cenami Emmy. The Amazing Race moderuje Phil Keoghan, který byl původně jedním z favoritů na moderování Survivora. Práci sice nedostal, ale litovat očividně nemusí, s The Amazing Race procestuje celý svět. Respektive už se se štábem podíval do 83 zemí, včetně České republiky.

4. Survivor
Stanice: CBS
Sledovanost: 11,3 milionů diváků

Americká podoba švédského Expedition Robinson se dočkala už třiceti řad. Na obrazovkách je k vidění od roku 2000. A přestože už dávno nedosahuje výsledků jako v době vysílání druhé řady, která se chlubila v průměru téměř 30 miliony diváky, tak je sledovanost stále více než slušná. Tvůrci pořadu se snaží experimentovat, aby se lidé u obrazovek nenudili a vsázejí na různé "sociální experimenty". Což je vzletný termín pro to, že jsou kmeny poskládány na základě určitých pravidel (aktuálně například podle toho, zda lidé pracují ve vysokých manažerských pozicích, rukama nebo jsou spíše volnomyšlenkáři), ale ne vždy se to setká s pozitivním přijetím. Slušnou nevoli vyvolalo například rozdělení kmenů na základě rasy.

3. American Idol
Stanice: Fox
Sledovanost: 11,94 milionů diváků

Pořad založený na formátu britského Pop Idol, byl v letech 2003 - 2011 jedničkou amerických obrazovek. Teď už to tak slavné není, ale American Idol stále vykazuje čísla, za která je Fox rád. Projekt vyprodukoval obrovské množství zpěváků, kdy stovky z nich nazpívaly hity, které bodovaly v amerických hitparádách. Mnozí také American Idol považují za "pořad s největším dopadem v historii televize". Aktuálně v USA běží 14 řada.

2. The Voice
Stanice: NBC
Sledovanost: 14,5 milionů diváků

Ani tato pěvecká show není originálním americkým produktem. Vznikla v Dánsku. Standardní koncept o hledání nejlepšího zpěváka sází na nový prvek a to, že porotci z řady celebrit během prvních kol vybírají své svěřence pouze na základě hlasu, nevidí, jak vypadají. Nápad na pořad se zrodil v hlavě zpěváka Roela van Velzena a Johna de Mola, který stojí i za další veleúspěšnou podívanou Big Brother. Americká verze pořadu se zatím dočkala osmi řad, ta aktuální začala v únoru.

1. Dancing with the Stars
Stanice: ABC
Sledovanost: 15,3 milionů diváků

Formát, který se inspiruje u britské verze s názvem Strictly Come Dancing nabízí jednoduchou premisu - známé osobnosti se spárují s profesionálními tanečníky a snaží se získat od poroty a diváků, co nejlepší hodnocení. Každý týden se musejí naučit jiný styl tance a předvést publiku, že to na parketu umějí rozbalit. Pořad se v různých mutací vysílá ve více než 42 zemích, konkrétně v USA pak od roku 2005. Tady bylo k vidění už 19 řad, za pár dnů začne 20. Projekt se dočkal dvou spin-offů a to Dance War: Bruno vs. Carrie Ann a Skating with the Stars, ale oba byly zrušeny po první řadě.

Kabelové želízko v ohni

Kachní dynastie
Stanice: A&E
Sledovanost: cca 2,5 milionů diváků

Ve srovnání se sledovaností ostatních zmíněných projektů není 2,5 milionů zrovna oslňující číslo, ale i tak stojí pořad, který mapuje osudy bohaté (a vidlácké) rodiny za zmínku a to především proto, že premiéra čtvrté řady (aktuálně běží sedmá) přilákala k obrazovkám 11,8 milionů diváků. To je výsledek v případě kabelové televize nevídaný a rekordní. Díky velkému úspěchu u publika si tvůrci v roce 2013 vydělali prodejem reklamního času 80 milionů dolarů a předměty inspirované pořadem vynesly dalších 400 milionů dolarů.

Která je vaše nejoblíbenější reality show?

4 komentářů:

  1. Jednoznačně jsou to Kdo Přežije ( Survivor ) a Cesta o milion ( The Amazing race ) a nemusím Talentové soutěže ( superstar, hlas, talent ) a co se mně líbilo bylo Faktor strachu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem na to podobně. Pořád "žeru" Survivor a The Amazing Race, talentové show už mě příliš neberou. I když, nebyl bych proti, kdyby české televize vsadily například na So You Think You Can Dance.

      Vymazat
    2. Souhlasim...:-) Jednoznacne Amazing race a Survivor...:-)

      Vymazat
  2. The Voice nevznikl v Dánsku, ale v Nizozemsku, ne?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.