pondělí 9. března 2015

Test seriálů 2014/2015: Dig - Představitel Lucia Malfoye řeší v Jeruzalémě tisíce let starou konspiraci

Působivý thrillerový seriál s náboženským podtextem.

Základní informace

Název: Dig
Datum premiéry: 5. března 2015
Žánr: Mysteriózní/akční/drama
Stanice: USA Network

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Gideon Raff (Ve jménu vlasti) a Tim Kring (Hrdinové)
Hrají: Jason Isaacs (Harry Potter), Anne Heche (Muži na stromech), Ori Pfeffer (Světová válka Z) a další

O co jde

Agent FBI Peter Connelly (Jason Isaacs) se po smrti své dcery nechá převelet do Jeruzaléma. Právě tady začne vyšetřovat podivnou vraždu dívky, která zemřela těsně poté, co ji poznal. Postupem času se ukazuje, že jde jen o malý střípek komplotu, který odstartoval před dvěma tisíci lety.

Klady

Samozřejmě je to obsazení, Jason je dostatečně charismatický, aby dokázal utáhnout seriál na svých bedrech. Od prvních minut je také patrné, kdo jsou tvůrci seriálu. Raffovi pravděpodobně vděčíme za autentickou atmosféru Jeruzaléma, Kringovi za intenzivní mysteriózní nádech. Dig je příjemně mrazivý, skrze různé náznaky vám dává vědět, že to, co vidíte, je jen vrchol ledovce a že se brzy dostaneme (jak název napovídá) pod povrch událostí, kterých jsme byli svědky.

Zápory

První epizoda je poměrně pomalá. Tempo není zrovna zběsilé, což není obecně řečeno problém, ale jelikož má pilot více než hodinu, může se stát to, že se v některých momentech bude divák docela nudit.

Sledovat nebo nesledovat?

Myslím, že to, co nás čeká, bude působivá mysteriózní podívaná, takže říkám ano.

Verdikt

První díl vás na zadek neposadí. Jeho tempo je pozvolné, napětí je budováno postupně a hlavně s pomocí náznaků, než aby vám byly velké zvraty servírovány na stříbrném podnose každých pět minut (i když k několika překvapením dojde). Hlavní devizou seriálu je obsazení, působivá atmosféra Jeruzaléma a příslib toho, že nás v dalších dílech čeká zajímavá konspirace s náboženským nádechem.

Hodnocení: 7/10

3 komentářů:

  1. Test seriálu v 10 větách? (bez sumarizujícího verdiktu), velmi odbyté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o stručné zhodnocení první epizody a ne o recenzi celé řady, takže podle mého názoru jde o adekvátně dlouhé shrnutí pilotního dílu. A pokud jde o sumarizující verdikt, tak jsou uvedeny klady, zápory a verdikt v podobě celkového dojmu ze startovní epizody. To je myslím dostatek informací k tomu, aby se divák mohl rozhodnout, zda se do sledování pustí nebo ne.

      Vymazat
    2. Mně teda tahle recenze úplně stačí, vyzkouším to, díky. Dalo by se to třeba srovnat s Homelandem nebo je to něco úplně jiného? :)

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.