středa 18. března 2015

Téma: Filmy, u kterých si pobrečí i největší drsňáci

Kluci, že nepláčou? Kecy. U následujících filmů si určitě spousta z nich pobrečela jako želvy.

Říká vám něco pojem "Guy-cry film"? Už z názvu je jasné, o co kráčí. Jde sice o projekty primárně určené pro mužské publikum, ale se silným emocionálním nábojem, který může vést až k tomu, že chlapi najednou dostanou záchvat alergie a budou si muset utírat slzící oči.

U kterých filmů jsme "tahali nudli" my? Tady je jich rovnou deset. Ne všechny spadají do kategorie "Guy-cry", ale určitě patří do škatulky "jo, jo, řval jsem u nich, i když jsem chlap jako hora".

Toy Story: Příběh hraček 3 (2010)

Pixar je specialista na "dojení emocí". U několika jeho animáčů jsme natahovali, ale třetí díl série Toy Story nás prostě dostal nejvíc. Když několik let sledujete osudy hraček, které touží po lásce svého vlastníka a ten nakonec dospěje, vydá se na vysokou a své milované hračky daruje někomu, komu budou dál dělat radost, tak vás takový okamžik prostě rozbrečí.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Příběhy z věznice nejsou obvykle zrovna veselé a to platí i pro Vykoupení z věznice Shawshank. Film je hodně intenzivní emocionální jízdou, která nenabízí jen jeden okamžik, u kterého jsme zběsile hledali kapesník, ale je jich tu hned několik. Pokud si chceme pročistit dutiny, tak tohle je docela spolehlivá cesta, jak toho dosáhnout.

Zelená míle (1999)

Je docela zvláštní, že tak emocionální filmy jako Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, vznikají na motivy knih autora, který je ikonou hororové literatury. Ale Stephen King umí i jiné žánry a pokud se do adaptace jeho knih pustí režisér Frank Darabont, je v podstatě jasné, že nás čeká něco unikátního. No řekněte sami, určitě jste také měli při sledování Zelené míle na krajíčku. A to ne jednou.

Schindlerův seznam (1993)

Když se na začátku filmu objeví nápis "inspirováno skutečnými událostmi", spousta diváků asi zakroutí očima a očekává lacinou hru na city. A obvykle se nemýlí. Naštěstí ale existuje pár snímků, které sice odráží realitu, ale mají fungující emocionální dopad. Chce to ovšem šikovného tvůrce, aby to vyšlo. Třeba režiséra jménem Steven Spielberg. Právě on má velkou zásluhu na tom, že u sledování Schindlerova seznamu diváka mrazilo a možná si i občas poplakal.

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Šikovnou práci s emocemi předvedl Spielberg několikrát, třeba i s filmem Zachraňte vojína Ryana. Válečný projekt o záchraně jednoho "obyčejného" vojáka, vtáhne diváka do děje a dá mu pocit, že je jeho součástí. Přidejte si herecké výkony, díky nimž máte k hlavním hrdinům blíže a je vám jasné, že ve chvíli, kdy někteří z nich neskončí zrovna dobře, budete mít na krajíčku.

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump je jedním z těch filmů, které dostanou i největší bručouny. Projekt je zábavný, vtipný, milý a místy i smutný. To platí hlavně pro moment, kdy je hlavní hrdina u hrobu své milované. Scéna, u které jsme byli hodně, ale hodně naměkko a jsme si naprosto jistí, že jsme nebyli sami, kdo řval jako želva.

Statečné srdce (1995)

Hodně dojemný moment si pro nás připravila i výtečná historická podívaná Statečné srdce. Když byl hlavní hrdina vyslýchán (a ne zrovna jemným způsobem) a nucen k tomu, aby přiznal své hříchy a on místo toho vykřikl "SVOOOOBOOOODAAAA!", zatímco na něj v davu hleděli jeho přátele a také se objevila jeho zesnulá žena, nezůstalo určitě jedno oko suché.

Gladiátor (2000)

Nemá cenu tvrdit, že Gladiátor nabízí kdovíjak promyšlený příběh. Ale to se mu dá snadno odpustit, protože to plně kompenzuje nádhernými vizuály, charismatickým hlavním hrdinou v podání Russella Crowea a emocionálními okamžiky. Právě ty jsou velmi silné. Především moment, kdy ústřední postava "odchází" za svou rodinou a přitom hraje nádherná hudba, je něco, na co se nezapomíná.

Armageddon (1998)

Jasně, že je katastrofický snímek Armageddon plný klišé a patosu, ale ono to vůbec nevadí, pokud to funguje. Nejsme určitě jediní, kteří utírali slzu, když se Harry (Bruce Willis) loučil se svou dcerou (Liv Tyler), protože se musel obětovat pro záchranu světa. Prostě doják.



Rocky (1976)

Rocky je chlapácký film, který prostě musíte milovat. Příběhy podceňovaných hrdinů, kteří bez ohledu na to, že jim osud nehraje do karet, dosáhnou vysněného cíle, jsou prostě oblíbené. Rocky zaslouženě patří k těm nejpůsobivějším. A když ústřední postava vítězně volá z ringu na svou milovanou ženu, že to dokázal, je to pořádný nápor na emoce.

A teď žádné vytáčky, u kterého filmu jste buleli vy?
 

27 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Souhlasím. Dodal bych ještě Boromiruv konec ve Společenstvu prstenu

      Vymazat
  2. trosečník, million dollar baby, profesional, muz v ohni, kmotr, atd..

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s T2 ..... Nařizuji ti abys nešel nařizuji ti abys NEŠEL !!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Blazniva strela,Josefina Mutzenbacher.

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych rád k výčtu těchto filmů, nevyděl jsem akorát Schindlerův seznam, přidal pro mě dva velmi silné zážitky z filmů " Black Hawk Down - černý jestřáb sestřelen " a " The Railway Man - Koleje osudu ".

    OdpovědětVymazat
  6. Gone baby Gone !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. S vybranými souhlas. Bohužel mi chybí nějaký méně známý film. Takto mi přijde žebříček zcela zbytečný, když je v něm výčet vyloženě mainstreamových filmů včetně několika v top20 na csfd.
    Prosím autora, aby si odpustil svoji typickou obhajobu na jakoukoliv sebemenší kritiku tvorby článku. Hlavně komenty - individuální záležitost apod. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Než si pro nás přijde je taky celkem dobrej zavlažovací systém. :D A nějak mi tu chybí ten bájný Titanik, který přináší slzy již několika generacím.

    OdpovědětVymazat
  9. Jestli chcete probrečet celý film, doporučuji Hatchiko - příběh psa , to je opravdu extrém :D

    OdpovědětVymazat
  10. Italský Život je krásný - konec a Zpátky do oblak - začátek.

    OdpovědětVymazat
  11. Milion Dollar Baby, Marley a já, John Q...

    OdpovědětVymazat
  12. Největší citová vydírárna? Tanec v temnotách! Jo a taky u Warriora jsem byl na konci nějak nečekaně na měko.

    OdpovědětVymazat
  13. Ehm, se musím přiznat, že mě dojalo toto:
    http://www.csfd.cz/film/15607-hardball/
    Konec, fakt :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Můj život v hlavní roli s Michaelem Keatonem.

    OdpovědětVymazat
  15. Pro mě Gran Torino. To jsem řvala jak želva :-D

    OdpovědětVymazat
  16. T2 jednoznačně.....

    OdpovědětVymazat
  17. Naposledy som si poplakal pri filme Sila priateľstva s Adamom Sandlerom. Podal tam neuveriteľný výkon.

    OdpovědětVymazat
  18. No u mě je jasný Titanic...pokaždé když to vidím...

    OdpovědětVymazat
  19. Dost dojemný film je Rádio s Cuba gooding jr.

    OdpovědětVymazat
  20. Divím se, že tu není Návrat krále, tam jsem měl několik místeček, asi tři, kde oko nezůstalo suché. Jinak se Statečným srdcem a Gladiátorem musím souhlasit, holt mužské dojme hrdinská smrt, to mi připomíná, že bych asi přidal i 300.

    OdpovědětVymazat
  21. Z výčtu těch filmů jsem neviděl akorát Toy Story 3, jinak ostatní ano. Všechny mají skvělý nosný příběh a silné momenty, ale že bych tedy měl u nich brečet, to ani náhodou. Opravdu jediný moment, který mě dojal, byl z Schindlerova seznamu, ale nikoliv z příběhu, ale až ta poslední scéna, jak přeživší pokládají květiny na hrob. To byl pro mě jednoznačně nejsilnější moment. Takhle na mě zapůsobilo jen pár věcí, bohužel si už nevzpomenu konkrétně filmy. Vzpomenu si z poslední doby akorát na dva díly Futuramy - jak Fry měl psa a ten na něj na konci stále čekal a čekal, to bylo síla. A pak jak si Fry myslel, že ho bratr připravil o čtyřlístek a vzal mu sen letět na Mars a on to byl až jeho syn, to taky bylo hodně emocionální.

    OdpovědětVymazat
  22. Big Fish, Moulin Ŕouge a...................ET :D

    OdpovědětVymazat
  23. Jednoznačne Austálie s Nicole Kiddman a potom Prázdniny s Jennifer Lopez a Kate Winslet. To je top. Prázdniny.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.