pátek 27. února 2015

TV RECENZE: Agent Carter - Skvělá seriálová podívaná s neodolatelnou hrdinkou

My tě milujeme, Peggy Carterová.

Postavu jménem Peggy Carter (Hayley Atwell) asi není třeba blíže představovat. Určitě si ji pamatujete z prvního Captain America, krátkého filmu Marvel One-Shot: Agent Carter a měla cameo i v Captain America: Návrat prvního Avengera. K vidění byla také v Agents of S.H.I.E.L.D.. A protože obliba agentky Carterové je velká, stanice ABC se rozhodla, že uzrál čas na její vlastní seriál nazvaný jednoduše Agent Carter.

Jeho první osmidílná řada právě skončila a rovnou prozradím, že byla extrémně zábavná. Děj je zasazen do roku 1946, pár měsíců po konci Captain America: První Avenger. Peggy Carterová pracuje jako agentka v organizaci Strategic Scientific Reserve (S.S.R.), jenže ji tu nikdo nebere vážně. Maximálně ji tak nechají vařit kávu a shánět svačiny. A to se samozřejmě Peggy příliš nelíbí. Ovšem, kromě toho, že ji šovinistické pracovní prostředí irituje, život jí zkomplikuje i to, že právě S.S.R. vyšetřuje jejího blízkého přítele Howarda Starka (Dominic Cooper), který je obviněn z nelegálního prodeje zbraní. A právě Stark požádá Peggy, aby mu pomohla očistit jeho jméno.

Příběh sám o sobě není kdovíjak strhující. Ale má daleko k tomu, aby byl nudný. Šikovně kombinuje působení Peggy v S.S.R. s jejím osobním životem, k tomu přidává několik zajímavých zvratů a scenáristé také připravili dostatek odkazů na další marvelovské projekty, ať už je to právě Captain America, případně Iron Man, ale dočkají se i fanoušci Black Widow. Dozvíme se více o programu, díky kterému se ruská superšpionka zrodila.

Tvůrci ale netlačí na pilu. Provázanost se zmíněnými filmy a postavami je naprosto přirozená. Žádné: "Nacpeme tam tohle a tohle, aby komiksoví fanatici nepeskovali". Spojení s marvelovským filmovým universem jsou zakomponována do děje nerušivě a smysluplně.

Hlavní příběhová linka tedy není až tak dechberoucí, mohla by být o něco napínavější (možná až příliš dlouho není jasné, co je ústřední hrozbou a kdo za ní stojí), ale je dostatečně zajímavá, aby vám záleželo na tom, co bude s Peggy a těšili jste se na další díly.

Sympaticky dobové

Už jsem zmínil, že děj se odehrává v druhé polovině čtyřicátých let minulého století a jejich atmosféru seriál zachytil dobře. Ať už s pomocí kostýmů, kulis nebo příjemně staromilské hudbě. Přidejte si to, že si scenáristé utahují z tehdejších slavných osobností a zmiňují důležité události z dané doby a dojdete k jasnému závěru, že Agent Carter je příjemnou dobovou záležitostí.

Používání obrazových filtrů, které mají evokovat dobu dávno minulou, je tak trochu zbytečné. Není to rušivé, ale ani to ničemu příliš nepomáhá.

Nakousl jsem to, že si scenáristé pohrávají i tématem nerovnosti pohlaví, ale nebojte se, necpou vám to horem dolem. Jen ukazují, že to ženy neměly úplně snadné a musely se hodně snažit, aby je muži brali v potaz.

O to více musíte milovat Peggy Carterovou, která nehodlá být jen domácí puťkou a navzdory tomu, že jí doba nepřeje, si jde tvrdě za svým a ukazuje, že ženské nepatří jen k plotně.

SOUVISEJÍCÍ: KRÁSKY TÝDNE: HAYLEY ATWELL - HOLKA KREV A MLÍKO, DO KTERÉ SE ZAMILOVAL I KAPITÁN AMERIKA (A MY SE MU NEDIVÍME)

Navíc, když se umějí pořádně ohánět a to Peggy rozhodně zvládá a během seriálu to dokáže mnohokrát. Akce je v velmi dobře zvládnutá, není přehnaně akrobatická, trojitá salta tu nejsem na denním pořádku. Spíše se sází na rázné potyčky, které nejsou vždy úplně realistické, ale mají hodně daleko k přepálenosti. A hlavně, jsou vizuálně atraktivní a přehledně nasnímané.

Sice podle komiksů ale ne zbytečně přitažené za vlasy

Jde o seriál inspirovaný komiksy (a jejich filmovými adaptacemi), ale přesto je docela umírněný. Nesnaží se být za každou cenu "over the top", ale drží se při zemi s tím, že komiksové kořeny připomínají hlavně různé vynálezy. Ty jsou trošku "sci-fi", ale nečekejte žádné zbraně střílející smrtící paprsky a podobné hračky. Jde o předměty, u kterých si člověk říká, že by vlastně v dané době mohly vzniknout (nebo alespoň některé z nich).

Ono, když se to vezme kolem a kolem, tak seriál má spíše blíže k akčně-špionážní dobové sérii než ke klasické komiksové podívané. A to není špatný přístup. Agent Carter sice funguje jako součást marvelovského universa a je s ním těsně propojený, ale také ukazuje, že důležití pro daný svět jsou i hrdinové, kteří nebyli ozářeni gamma radiací nebo jim v krvi nekoluje supersérum, a přesto zvládají zachraňovat životy a bojovat proti zlu. A to Peggy umí velmi dobře.

Navíc je radost ji při tom sledovat. Zásluhu na tom mají tvůrci (kteří postavu načrtli tak, že si ji prostě musíte zamilovat, je rázná, je vtipná a opravdu sympatická) a samozřejmě samotná Hayley Atwell, která se své role ujala skvěle a dodala jí onu potřebnou jiskru a nesmírnou porci energie.

Bohužel, pokud pro Peggy platí, že je napsána a zahrána skvěle, tak vedlejší postavy už na tom tak dobře nejsou. Ve stínu ústředního charakteru nezůstává snad jen Howard Star a jeho komorník Jarvis (James D´Arcy), ale ostatní jsou tu tak trošku do počtu.

Někteří z nich se postupem času začnou vyvíjet docela zajímavě, ale první řada (a naneštěstí možná i poslední, protože sledovanost nebyla úplně uspokojivá) má jen osm epizod, takže většina dalších postav neměla dostatek času se pořádně projevit.

To je ale jediná větší výtka, kterou k seriálu mám. Jinak splnil má očekávání a znovu ukázal, že Peggy Carter je prostě skvělou hrdinkou. Velmi mě tak mrzí, že se seriál nepřilákal tak široké publikum, jak by si zasloužil.

Verdikt:

Peggy Carter je prostě skvělá a dokazujete to i ve svém vlastním seriálu. Ten je příjemnou dobovou záležitostí s atraktivními akčními scénami a sympatickou atmosférou. Velký pozitivem je spousta odkazů na další projekty od Marvelu, ale bezkonkurenčně největším kladem projektu Agent Carter je Hayley Atwell v hlavní roli. Ta bez problémů utáhne celý seriál na svých bedrech, díky své nekonečné zásobě energie, hereckému umu i sexappealu. Jediné pokárání se týká vedlejších postav, které nejsou tak propracované, jak by si zasloužily a možná příběh by mohl být ještě o něco více napínavý, ale jinak to dopadlo na výbornou.

Hodnocení: 8/10

3 komentářů:

  1. žádná sláva to teda není

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby to byla recenze prvních 8 dílů minimálně 40ti dílného seriálu, tak by to tu možná nějakou opodstatněnost mělo, ale takhle zapomeňte.

    OdpovědětVymazat
  3. Peggy sem žral každý díl víc a víc... škoda že už skončila.. nicméně čekají nás agenti.. a tam se budou dít věci :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.