neděle 22. února 2015

Jim Carrey na Českém lvu: Dělají Česká filmová a televizní akademie s Českou televizí z lidí blbce? AKTUALIZOVÁNO


Snaží se někdo zakrýt totální selhání nepodařeného "vtipu"?

Měla to být oslava českého filmu, jak tvůrci ceremoniálu s udílením filmových cen Český lev v čele s Janem Svěrákem tvrdili. Samotný přenos se nakonec ale opět nedokázal dostat z Padesáti odstínů průměrné televizní šedi. Oceněné však přesto bez problémů dokázaly zastínit dvě události. Tou první je účast Jiřího Bartošky na ceremoniálu i přesto, že v současnosti bojuje se zákeřnou rakovinou. A my mu tímto přejeme, aby svůj boj vyhrál a natočil ještě celou řadu dobrých filmů a seriálů.

Tou druhou událostí je médii propíraná kauza údajné účasti slavné hollywoodské hvězdy na předávání Lvů. Tou hvězdou měl být proslavený komik s "gumovým ksichtem" Jim Carrey. Asi všem divákům může být jasné, že něco takového je vysoce nepravděpodobné. Důkazem je i fakt, že muž, kterým měl být Jim Carrey (představený jako John Jim Carrey, což sezdá být klíčové), se tomuto herci příliš nepodobá. Ostatně, přesvědčit se můžete na vlastní oči skrze iVysílání České televize. Inkriminovaný moment se nachází v čase 13:40 - 15:32

AKTUALIZACE!!! SVĚRÁK PŘIZNAL BARVU

Trapný vtip nafouknutý do obřích rozměrů

To, že se s největší pravděpodobností mělo jednat o vtip, by se ještě dalo přehlédnout. Dobře, tvůrci projevili nějakou snahu, vtipné to moc nebylo, ale tak nad tím mávneme rukou a posuneme se zase o krok dál. Bohužel do hry tuto kauzu vrátili sami tvůrci přenosu Českého lva.  

Jan Svěrák totiž v rozhovoru pro server iDnes.cz prohlásil, že to Jim Carrey skutečně byl. "Ale bylo to tak tajné, že ho nikdo nepoznal," dodal Svěrák. Samotnému se mi nechce věřit, čím Svěrák obhajuje fakt, že muž na Lvech jako Jim Carrey nevypadá. Podle jeho vlastních slov si Carreyho podobu diváci pamatují trochu jinak. Ano, i my si jeho podobu pamatujeme trochu jinak. Bohužel pro Jana Svěráka jsou současné fotografie Jima Carreyho snadno k dohledání na internetu - a dokonce i z den staré události. A ne, skutečně nevypadá tak, jako jeho "dvojník" z Českých lvů.
Takhle Jim v současnosti vypadá

Dobrá, opět se dá ještě přimhouřit oko a uznat, že jde jen o velkou recesi. Problém však nastává ve chvíli, kdy se k této kauze pro iDnes vyjádřila mluvčí České televize Alžběta Plívová. Ta prohlásila následující: "Byl to Jim Carrey, akademie ho sehnala na poslední chvíli a žádné naše promo za tím nestojí."

V tuto chvíli už se do pravděpodobné lži zapojuje i veřejnoprávní médium placené z koncesionářských poplatků. Tedy instituce, která by neměla svým divákům lhát. A proto se nabízí hned několik možných vysvětlení této situace.

1) Organizátoři Českého lva mystifikují záměrně a ČT to ví

To, že bude na pódiu uveden falešný Jim Carrey, byl jasně promyšlený krok, o kterém byla Česká televize informována. Zároveň bylo veřejnoprávní médium požádáno, aby v této hře pokračovalo společně s akademií. Zřejmě pro větší zábavnost, ačkoli po odvysílání pořadu to už zdaleka nedává takový smysl, jako kdyby se vše odehrálo před ním.

2) Organizátoři Českého lva mystifikují záměrně a ČT to neví

Další variantou je možnost, která opět operuje s předem promyšleným krokem uvést na pódiu slavnou hollywoodskou hvězdu nebo tento krok aspoň parodovat, Česká televize ale o tom neví. Proč jí to tvůrci nepřiznají a tahají ji za nos je otázka. Stejně jako to, co na to řekne generální ředitel ČT.

3) Jde o hoax, jenž se všem vymknul z ruky

Je možné, že Jan Svěrák si chtěl ze serveru iDnes vystřelit, a tak tvrdí, že John Jim Carrey (připravené vysvětlení v případě velké mediální kauzy typu: John Jim Carrey není Jim Carrey, špatně jste to pochopili novináři!) uvedený moderátorkou Lucií Výbornou je skutečně Jimem Carreym z filmů Ace Ventura nebo Blbý a blbější. Jenomže vše se vymklo kontrole, zprávu začala přebírat další média, vypuštěno bylo jméno klíčové ,,John" a nyní nad Janem Svěrákem visí obří průšvih, který by mohl novému vlastníkovi Českých lvů pošramotit pověst. A z toho důvodu se rozhodla tutlat i výkonná ředitelka České filmové a televizní akademie Tereza Rychnovská. Ta totiž pro Reflex.cz řekla následující: "Trvám na tom, že nelžeme. V Rudolfinu byl Jim Carrey a nechápu, proč se to vůbec takhle propírá." Pokud to měl být zábavný hoax, chybí mu důslednost, kterou by se Svěrák jr. mohl učit od svého tatínka.

4) Někdo obelstil Svěráka, Rychnovskou i Českou televizi

Poslední variantou je spekulace o tom, že si tvůrci skutečně vymysleli vtip se světovou hvězdou. O získání této hvězdy se pak měl postarat externista zastupující organizátory Českého lva. Jenomže Jim Carrey nekývl, a tak došlo na využití dvojníka s tím, že někdo všem lhal, aby svůj podvod zakryl - případně to od začátku plánoval jako recesi. Tím by se dalo vysvětlit, proč Česká televize, Jan Svěrák i Česká filmová a televizní akademie svorně tvrdí, že na Lvy přijel sám Carrey.

Ať už je to tak nebo onak, blud s Jimem Carreym na Lvech se rozrostl do nevídaných proporcí a zavání těžkou blamáží. Nejschůdnější variantou je spekulace číslo čtyři, protože tím by se ušetřila pověst všech tří subjektů zapojených do této kauzy. Tou zdaleka nejhorší variantou je spekulace číslo tři. To by totiž znamenalo, že nám nepravdivé informace tvrdí veřejnoprávní televize, uznávaný režisér i společnost, která chtěla Českým lvům dodat glanc a obnovit zašlou slávu. A všem by tento zpočátku zřejmě nevinný nápad mohl výrazně poškodit pověst a důvěryhodnost.

Proč jsou vysvětlení Carreyho přítomnosti nevěryhodná?

Ještě se sluší dodat, proč jsou ona vysvětlení Carreyho účasti nedůvěryhodná. Tak zaprvé, Jim Carrey přijel, protože v Praze natáčel reklamu. V tu samou dobu ale byl spatřen v Americe na předoscarovém věčírku s plnovousem (fotografie jsou k dohledání i v databance profimedia.cz). Zadruhé, účast přijal bez nároku na honorář a jen pro svou radost a pro radost tvůrců Českého lva. Pakliže "Jim Carrey" nepovažoval Českého lva za charitu, nemá důvod neříct si i za malé vystoupení velký honorář. Zatřetí, Jim nechtěl mluvit, protože na sebe nechtěl strhnout pozornost. Hloupá výmluva, která zřejmě slouží k zakrytí faktu, že "dvojník" neumí napodobit Carreyho hlas.

K jaké variantě se přikláníte vy? Věříte, že muž na Lvech skutečně byl Jimem Carreym?

Zdroj: Česká televize, iDnes.cz a Reflex.cz 
Titulní foto převzato z: iDnes.cz 


AKTUALIZACE: 



Jan Svěrák přiznal, že štáb a organizátoři se stali oběťmi rafinovaného podfuku obřích rozměrů. Více na idnes.cz  Má v tom prsty Kazma, jak naznačuje extra.cz, nebo jde o pomstu vegetariána Petra Vachlera?

7 komentářů:

  1. No je vidět, že tam všichni na něčem jedou.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky nějak nechápu o co se to pokoušeli. Vtipné to nebylo, zajímavé to nebylo asi jen trapné. Každý mohl Jima vidět např. minulí týden v SNL40 speciálů a pokud si v průběhu týdne nenechal udělat plastiku, tak na lvech rozhodně nebyl.

    OdpovědětVymazat
  3. A co když ten člověk vyfocený na předoscarovém večírku s plnovousem není Jim Carrey ale jeho dvojník? :D

    OdpovědětVymazat
  4. Opět ostuda naší malé zemičky.

    OdpovědětVymazat
  5. Mimochodem,co má vůbec "nějaký" pan Bartošek(Kazma) společného s udílením filmových cen??? Už i veřejnoprávní televize ujíždí na bulvární úrovni? Hůře dopadnout nemohla.A na konec se vše zamete pod koberec... Opravdu smutné.

    OdpovědětVymazat
  6. Vachler není vegetarián, ale vegan :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vachler není vegetarián, ale vegan :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.