sobota 21. února 2015

Český lev: Nudná Výborná a triumf Cesty ven


Co říkáme na předávání českých výročních filmových cen?

Tak jsme se opět dočkali. Po roce se vrátilo předávání filmových cen Český lev a opět tvůrci slibovali převratné změny v konceptu. Přenos je za námi, a tak nezbývá nic jiného než si zodpovědět otázku, jak těmto slibům dostáli.

Výborný moderátor je základ

Základní problém letošního Českého lva tvůrci předeslali už v jeho úvodu, když si rýpli do velkolepých Oscarů. Namísto toho, aby se pokusili show dodat glanc tak typický pro již zmíněné Oscary, tak jasně proklamovali: "Ne, tak to nebude! My se spokojíme s českou malostí." A zřejmě i proto byla vybrána naprosto nevyhovující moderátorka Lucie Výborná. Jméno, které u nikoho nevyvolá velký zájem o přenos. S radostí bych teď chtěl napsat, že jsem se v jejím výběru mýlil a byl to vynikající krok. Bohužel nebyl. Lucie Výborná byla spíše Lucií Nemastnou-Neslanou. Její rutinérsky posazený tón hlasu nedokázal zaujmout. Díky tomu dlouhé monology k představení každé kategorie divákovým uchem prošuměly stejně rychle jako projímadlo tlustým střevem. A stejně jako u zažívacích potíží i u jejích předpřipravených monologů jste se nemohli dočkat, až bude po všem.

Musím ale rovnou podotknout, že Lucie sice vskutku nebyla Výborná, ale měla i své světlé chvilky. Ty přicházely zejména v improvizaci s oceněnými u děkovacího pultíku. Všechno připravené však bylo z její strany nudné a přitom stačilo trošičku vyšperkovat scénář a ke každé kategorii místo dlouhých tlachů přijít s nějakým vtípkem či perličkou ze zákulisí dané profese. Zde měl jasně zakročit dramaturg nebo režisér.

Večer zabitých nápadů

Sympatické na letošním ceremoniálu byly především nápady, které měly do přenosu přinést svěžest a inovaci. Jenomže realizace se zasekla někde na půli cesty. Ano, nechat předávat filmové ceny lékaře z oborů, které se daly vztáhnout na jednotlivé kategorie, je dobrý nápad. Ale v takovém případě měla mít moderátorka připravené vtipné narážky nebo originální rozhovory. To se ale nestalo, a proto jsme se museli spolehnout na přirozenou vtipnost předávajících. Ta se občas dostavila (zejména u prvních dvou lékařů), jindy zase ne. Škoda, protože to byla promarněná příležitost dostat do přenosu více humoru.

O vtipnost se tak nakonec starali především ocenění u řečnických pultíků, kteří se poučili od svých hollywoodských kolegů a přicházeli s originálními děkovačkami. V tomto ohledu nelze nic vytknout. Zejména Ivan Trojan perlil a znovu dokázal, proč že vlastně je tím nejlepším současným českým hercem.

Pochválit musím také nápad s měřením srdečních tepů nominovaných režisérů. To bylo vskutku originální a vneslo to do dvouhodinového přenosu potřebné odlehčení. Co se však vůbec nepovedlo byla již zmíněná snaha rýpnout si do Oscarů. To, že na scénu přijde někdo, kdo se má podobat Jimu Careymu (nešlo zvolit jinou celebritu a někoho, kdo se jí skutečně podobá?) a bouchne konfety, které nikdo není schopný více jak hodinu během předtočených medailonků uklidit, už je ale fail, jenž prestižním českým cenám nesluší.

Verdikt

Když se to vezme kolem a kolem, letošní přenos byl o chlup lepší než ten loňský. Pěkně řešená scéna, dobrý nápad s měřením tepu a občasné vtipy z řad doktorů a oceněných. To jsou jednoznačné plusy. Nudná a nevýrazná moderátorka, suše napsaný scénář, neschopnost vykřesat z předávajících lékařů jejich potenciál. To jsou jasné zápory. Jinými slovy, letošní předávání Českých lvů neurazilo ani nenadchlo. Zase je to spíše v kategorii průměrné nudy s občasnými vtipnými momenty, o které se starají ti, co jednají spontánně. Pokusy o oživení byly, jenomže nedotažené. A to je škoda. Český film by si rozhodně zasloužil lépe zvládnuté předávání cen.

Vítězové

Nejlepší film - Cesta ven
Nejlepší scénář - Petr Václav (Cesta ven)
Nejlepší režie - Petr Václav (Cesta ven)
Nejlepší střih - Florent Mangeot (Cesta ven)
Nejlepší kamera - Štěpán Kučera (Cesta ven)
Nejlepší dokument - Olga
Hlavní mužský herecký výkon - Ivan Trojan (Díra u Hanušovic)
Vedlejší mužský herecký výkon - Jaroslav Plesl (Díra u Hanušovic)
Hlavní ženský herecký výkon - Klaudia Dudová (Cesta ven)
Vedlejší ženský herecký výkon - Lenka Krobotová (Díra u Hanušovic)

Kompletní přehled oceněných naleznete zde.

Hodnocení: 5/10

Co na letošní ročník Českých lvů říkáte vy? 

Foto: Česká televize   

9 komentářů:

  1. Já už sem fakt nebudu chodit. Vše o filmu a televizi? Leda howno. 90% článků o tom, kterak si někdo od Marvelů upšouknul, zbylých 10% "hvězdy našeho mládí". A pak svěří Franta hodnocení Lvů Troškomilovi Liškovi a je vymalováno. Výborná nudná, aha, chtělo to zřejmě nějakou řachandu, vtípek či perličku ve stylu Těžkýho Pokondra nebo Izera. A zahrát k tomu mohl třeba Míša David.... Že pan recenzent nevyjádřil názor na vítězství multikulti Cesty ven a úplné odstavení do Oskarů nasazeného Fair play už mě ani nepřekvapilo. Pochybuji, že nějaký má.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak názor na to samozřejmě mám. Film je kontroverzní, akademici mu zřejmě dali tolik cen spíše právě kvůli tomu tématu než že by byl skutečně lepší než ostatní nominovaní. Třeba takoví Tři bratři měli v těch technických kategoriích ve všem navrch.

      Co se týče odstavení Fair Play, na tohle téma se už vyjadřoval tuším Jan Svěrák. Film se poslal na Oscary, tam neprošel do nominací, tak si tady akademici usmysleli, že je to známka malých kvalit. České lvy už sám osobně vůbec nepovažuji za relevantní ceny. Daleko lepší mi přijdou Ceny české filmové kritiky, které skutečně reflektují kvality filmů.

      A k Lucii Výborné. Byla nudná. Ano, měla pár dobrých momentů, když naháněla jednoho oceněného nebo když se jí povedla jedna dvě narážky. To je na dvouhodinový přenos málo. Po celý zbytek jenom nezáživně pronášela nezáživně napsané monology. A přitom stačilo ty monology napsat vtipněji, udělat si legraci z těch kategorií, říct k nim něco zajímavého. Rozhovory Výborná také moc nezvládala. Když už se tvořil ze strany předávajícího lékaře vtip, měla s tím umět pracovat, vtipně reagovat. Namísto toho si jela dál podle scénáře, který takovou situaci samozřejmě nemohl předvídat, a zazdila to.

      A jen tak mimochodem, nejsem Troškomil. Mám rád jeho starší pohádky, toť vše. Navíc se tenhle článek zaměřil na hodnocení večera jako takového, nechtěl jsem komentovat jednotlivé oceněné. Všechny filmy jsem neviděl, nemůžu si dovolit komentovat něco, co neznám.

      Vymazat
  2. Tak podle me Vyborna byla vyborna,zejmena v porovnani s minulejma rocnikama.S kolegou vyse souhlas.

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná je jako Rosák v sukních. Takové milé nic neříkající rozhovory hladící po duši zvláště paní Vomáčkovou z Napajedel. Na Lvy však žalostně málo.
    Největší průser jsou ovšem doktoři. Může mi někdo sdělit proč tam nebyla ani jedna doktorka?

    OdpovědětVymazat
  4. http://kultura.idnes.cz/carrey-na-lvech-0gg-/filmvideo.aspx?c=A150222_111918_filmvideo_spm#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,no,to se Gorille moc nepovedlo.

      Vymazat
    2. Idnes už je úplně mimo... to není Carrey ani náhodou, tomu snad věřit nebudeme :-)

      Vymazat
    3. Jo, no, to se Diskuterovi moc nepovedlo.

      Vymazat
  5. Pořád o 100% lepší, než jakýkoliv trapas od Vachlera...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.