pátek 6. února 2015

Hvězdy našeho mládí: Žhavé výstřely - Co dělají a jak vypadají herci z jedné z nejlepších parodií?

Parodií vzniká relativně dost. Ale jen málokteré jsou opravdu povedené. Žhavé výstřely jsou jednou z oněch světlých výjimek, u kterých převažují vtipné momenty nad těmi trapnými.

Příští rok to budeš čtvrt století, tak dlouhá doba uběhne od premiéry prvních Žhavých výstřelů. A přestože už jsme viděli snad milion repríz, film nás stále baví. Bez přehánění jde o klenot v žánru parodií.

S tím souhlasí jak kritici, tak diváci, kteří v kasách kin nechali pěkných 181,1 milionů dolarů (rozpočet byl 26 milionů). Asi tak nikoho nezaskočí, že se v roce 1993 objevilo pokračování, které si kvalitou s prvním dílem nezadalo.

Charlie Sheen/Sean "Topper" Harley

Sheen byl v době natáčení už zkušeným hercem, který měl za sebou velmi chválené projekty (Četa) a zdálo se, že má vykročeno vstříc velmi zářné budoucnosti. Ovšem, není tajemstvím, že je to bouřlivák, který fandí drogám a prostitutkám, takže jeho profesní kariéra byla jako nahoupačce. Po Žhavých výstřelech se dál objevoval na stříbrném plátně (Tři mušketýři, V kůži Johna Malkoviche), ale pravděpodobně více zaujal publikum díky televizním rolím. Zabodoval díky sitcomu Všichni starostovi muži, ve kterém nahradil Michaela J. Foxe. Za svůj výkon obdržel svůj první Zlatý glóbus. Seriál skončil v roce 2002, ale brzy se objevila další nabídka na sitcom a to Dva a půl chlapa. Nutno připomenout, že v sitcomu si s Charliem zahráli jeho kolegové ze Žhavých výstřelů Jon Cryer a Ryan Stiles. Za seriál si Sheen odnesl tři nominace na Emmy, dvě na Zlatý glóbus a dostával 1,8 milionů dolarů za jeden díl. Ovšem, zřejmě si toho příliš nevážil, protože si nejen během natáčení prošel několika "odvykačkami", ale také slovně zaútočil na tvůrce seriálu Chucka Lorreho. Nepřekvapivě se tak v roce 2011 ze seriálu poroučel. Ale na další práci dlouho nečekal, byl obsazen do hlavní role seriálu Anger Management. Pokud jde o filmovou kariéru, tak tam to není až tak zářné, v posledních letech zaujal hlavně rolí v parodické sérii Scary Movie. Charlie má pět dětí z různých vztahů (často šlo o bouřlivé romance, Sheen není zrovna gentleman). V minulém roce se zasnoubil s bývalou pornoherečkou Bree Olson, ale v listopadu se rozešli.

Cary Elwes/Kent Gregory

Po Žhavých výstřelech se v Caryho filmografii objevila hromada žánrově rozdílných projektů. Od další parodie Bláznivý příběh Robina Hooda (1993), přes katastrofický film Twister (1996), až po hororová dramata Drákula (1992) nebo Ve stínu upíra (2000). Upozornil na sebe i rolí v kultovní hororové sérii Saw. Spolupracoval také na animovaných filmech Vánoční koleda (2009) a Tintinova dobrodružství (2011). V minulém roce byl k vidění v několika projektech, například Reach Me se Sylvesterem Stallonem. V roce 2012 začal pracovat jako režisér na nezávislém snímku o skupině The Who a aktuálně připravuje životopisný snímek Elvis & Nixon s Kevinem Spaceyem a Michaelem Shannonem. Pokud jde o televizní role, tak byl k vidění v hromadě seriálů, například Krajní meze nebo Akta X. Cary se věnuje také divadlu a psaní, vyšla mu kniha As You Wish: Tales from Making of the Princess Bride, ve které vzpomíná na natáčení kultovní Princezny Nevěsty (1987). Od roku 2000 je herec ženatý s fotografkou Lisou Marii Kurbikoff, mají jedno dítě.

Valeria Golino/Ramada Thompson

Jedna z hlavních kandidátek na roli v Pretty Woman (1990) se do povědomí publika zapsala díky Rain Manovi (1988). Po natáčení obou dílů Žhavých výstřelů jí byla nabídnuta ústřední role v Pravdivých lžích (1994), ale už se upsala jinému projektu, takže ji musela odmítnout. V následujících letech se soustředila na nezávislé a také zahraniční projekty (Cash, Caos calmo), ale objevila se i ve Čtyřech pokojích (1995), případně ve Fridě (2002) nebo Válce policajtů (2004). V posledních letech jsme ji mohli vidět například v Černých ovcích (2009) nebo Lidském kapitálu (2013). V roce 2013 si pak vyzkoušela režii díky snímku Miele, který byl přijat pozitivně. Kromě toho se Valeria věnuje i hudbě, vydala dvě alba. Za svou hereckou práci Golino sesbírala desítky cen především na evropských festivalech.

Lloyd Bridges/Thomas "Tug" Benson

Představitel neodolatelného admirála Bensona už bohužel neměl příliš šancí zazářit na plátně a obrazovce, zemřel pět let po konci natáčení druhých Žhavých výstřelů. Přesto se stačil objevit v seriálech jako Show Jerryho Seinfielda (za což obdržel nominaci na Emmy) nebo Harts of the West. Jeho hlas zazněl v povedeném televizním filmu Péťa a vlk (1995), zahrál si i v další parodii a to vcelku povedené Maffiósso (1998). Jeho poslední filmovou prací pak byl projekt Fotroviny (2000), který měl premiéru dva roky po jeho smrti. Od roku 1938 byl ženatý s herečkou a básnířkou Dorothy Bridges, se kterou měl čtyři děti. Syny Beaua, Jeffa, kteří se také vrhli na hereckou kariéru, dceru Lucindu a syna Garretta, který ale bohužel zemřel na syndrom náhlého úmrtí. Lloyd zemřel 10. března 1998 z přirozených příčin, bylo mu 85 let. Až do jeho smrti s ním byla jeho žena Dorothy.

Také se u Žhavých výstřelů popadáte smíchy za břicho? A který díl je podle vás lepší?

4 komentářů:

  1. No nevím, ale myslím si, že u Lloyd Bridges jste měli zmínit sérii Připoutejte se prosím!

    OdpovědětVymazat
  2. správné jméno "slečny" Bree je Olson :)

    OdpovědětVymazat
  3. Admiral benson + prezident benson, ten tam byl proste uplne nejelpsi :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.