středa 24. prosince 2014

TV Recenze: Kingdom - Seriál z prostředí MMA, to musí být pecka. Nebo ne?

Jde o jeden z nejlepších sportovních seriálů posledních let (ne, že by jich bylo zase tolik) nebo jen o nepovedenou podívanou těžící hlavně z atraktivního prostředí smíšených bojových umění?


Rovnou prozradím, že mi MMA (smíšená bojová umění) nikdy nepřirostla k srdci. Na můj vkus jsou moc surová. Do sledování Kingdom, které se právě ve světě MMA odehrává, jsem se tak nehnal. Nakonec jsem se ale přemluvil a nemůžu říct, že bych litoval.

Především, smíšená bojová umění tu jsou sice přítomna na každém rohu, ale ve své podstatě slouží hlavně jako kulisa pro příběh velmi dysfunkční rodinky bývalé naděje tohoto sportu Alveyho Kuliny (Frank Grillo). Ten vede menší tělocvičnu a snaží se ji společně se svou přítelkyní Lisou (Kiele Sanchez) udržet nad vodou.

Samotné zápasy dostanou relativně málo prostoru. Pokud tak doufáte, že se dočkáte toho, že se každé dvě minuty někdo bude řezat hlava nehlava, tak budete zklamaní. Soubojů je tu jen pár. Jsou ale atraktivně a přehledně nasnímané a působí docela reálně (ano, MMA nemám moc rád, ale pár zápasů jsem viděl). Je očividné, že si představitelé hlavních rolí prošli intenzivním tréninkem a v kleci vědí, co dělají.

Ale jak už jsem upozornil, Kingdom je sice do světa MMA zasazeno, ale spíše než o sportovní jde o drama rodinné.

Taková zápasnická rodinka

Pokud jste se vyděsili, tak ještě netřeba panikařit. Je pravda, že vztahy jsou dost propletené a při běžném nastínění to může vypadat, že Kingdom je drsnější verzí Velmi křehkých vztahů, ale naštěstí patosu a sentimentality je tu minimum.

Jasně, máme tu milostný trojúhelník (později vlastně čtyřúhelník), ale není načrtnut tak, že se člověku hned vybaví tuctové romantické komedie. Naopak, je napsán uvěřitelně a není problém přistoupit na to, že by k něčemu takovému opravdu mohlo dojít.

Obecně se postavy chovají vcelku normálně (pozor, nezaměnit s termínem logicky), i když občas scenáristé zbytečně tlačí na pilu a z některých borců dělají zbytečně velké drsňáky. Ale to není překvapení, když jsou to bijci z MMA.

Kingdom není jen o romantických vztazích, ale také je velká pozornost věnována tomu, jak Alvey vychází se svými dvěma syny Jayem (Jonathan Tucker) a Nateem (Nick Jonas). A očekávatelně to není žádná rodinná idylka.

Jay je talentovaný zápasník, ale hodně mu ubližuje to, že není zrovna nejspolehlivější bytost na světě a rád si občas dá lajnu. Nate je mnohem umírněnější, ale situaci zkomplikuje, že po svém prvním úspěšném zápase ho několik členů gangů zmlátí jako žito a může za to jeho otec. A to není něco, co by utužilo rodinné vazby.

A aby toho nebylo málo, tak se objeví Alveyho manželka Christina (Joanna Going), se kterou už roky nežije a ona se věnuje nejstaršímu řemeslu na světě.

Umí se rvát i hrát

Jistě, pořád to zní, že je to nějaká vztahová limonáda, ale vztahové peripetie skutečně působí přirozeně a nenuceně.

Kromě scenáristů tomu také hodně pomáhají civilní herecké výkony hlavních představitelů. Překvapivě se mezi zkušenými borci neztratí ani Nick Jonas, bývalý člen boybandu ze stáje Disney Jonas Brothers (kruci, mělo by mě děsit, že takové věci vím). Drží se svými kolegy krok.

Jednotlivé postavy jsou napsány zajímavě, nepůsobí povrchně a prochází si určitým psychologickým a emocionálním vývojem. Ne, že by vám všechny přirostly k srdci (já jsem si například příliš neoblíbil Lisu), takový Jay osciluje mezi pohodovým sympaťákem a nesnesitelným kreténem. Ale alespoň není nudný.

Hrdinové se ne vždy chovají racionálně, ale tak to chodí i v životě, takže není důvod to vyčítat seriálu, který se snaží působit, co nejvíce reálně.

Proto se také divák dočká i několika docela expresivních sexuálních scén. Někdy jsou možná zbytečně odvážné, ale to je prostě dnes moderní, takže se to dalo čekat, že v tomto ohledu se tvůrci nebudou držet zpátky.

Musím vás také upozornit na to, že spád seriálu není kdovíjak rychlý. Tempo je pozvolné a děj se kupředu posouvá velmi zvolna. Tedy, až na finále, kdy je do pár posledních minut napěchováno X překvapení. Bylo by asi lepší je rozložit na celý díl a ne sázet jeden "šok" za druhým v závěrečné pětiminutovce.

Verdikt:

Shrnuto, Kingdom je vcelku realisticky působící sondou do života rodiny bývalého nadějného zápasníka, který se teď musí vypořádat s finančními problémy své tělocvičny, ale především s komplikovanými vztahy se svou mladou přítelkyní, dvěma syny i manželkou. Ale žádný strach, seriálu se úspěšně daří vyhýbat zbytečnému patosu. Je pravda, že tempo je občas docela pomalé a naopak poslední minuty závěrečné epizody první řady jsou zase zbytečně uspěchané, ale jinak můžu Kingdom pochválit. Ať už za působivé obsazení, příjemně depresivní atmosféru a nebo za to, že netěží jen z atraktivního prostředí MMA, ale nepodceňuje i jiné aspekty. Pokud jde o drsná rodinná drama, tak stále vede Ray Donovan (a samozřejmě Zákon gangu, ale ten už skončil) ale před Kingdom by se měl mít na pozoru, začíná mu dýchat na záda.

Hodnocení: 8/10

P. S.: DirecTV obnovila seriál pro dalších 20 dílů. Deset jich uvidíme na podzim 2015, zbývajících deset následující rok.

1 komentářů:

  1. Keď som sa prvý krát dočital o tamto seriáli tak som po ňom hneď skočil pretože povedzme si na rovinu koľko seriálov je z prostredia MMA. Začalo sa to celkom dobre ale postupom času som čakal, že sa v seriáli objaví viac zápasov v klietke alebo na ulici no bol som sklamaný. V celých desiatich epizódach boli dokopy asi 4 nejaké súboje. Inak nevyčitam nič.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.