pátek 19. prosince 2014

Cenzura internetu: Válka Google a šesti největších filmových studií o svobodu internetu

Podle společnosti Google se někdo pokouší oživit nechvalně proslulý návrh zákona známý jako SOPA.

SOPA neboli Stop Online Piracy Act je návrhem zákona, který se objevil v roce 2011 a lobovali za něj především hudební a filmoví vydavatelé. Jeho myšlenkou bylo to, že by jakýkoliv federální soud mohl zakročit proti jakémukoliv webu, který by obsahoval "závadný" materiál nebo odkazoval na nelegální obsah.

Mnozí se ale obávali, že by zákon umožnil výraznou kontrolu a cenzuru internetu, což vedlo k velkým protestům, které nakonec vyústily ve stažení zákona. Respektive k pozastavení jeho schvalování, SOPA ještě není u ledu.

To si ostatní myslí i jeden z šéfů společnosti Google, který tvrdí, že se MPAA (Motion Picture Association of America) a šest největších filmových studií (Fox, Sony, Paramount, Universal, Disney a Warner Bros.) zapojily do akce nazvané "Project Goliath". Ta je reakcí na hackerský útok na Sony (který vedl ke stažení filmu The Interview z kin, celý článek je tady), jehož cílem je vzkříšení zákona SOPA.

Zprávy o tom, že studia a MPAA spolupracují, se objevily už v lednu a aktuálně se dostalo na veřejnost několik emailů, které dokazují, že MPAA a filmová studia společně připravují strategii, jak postupovat proti Google, který se snaží bojovat za svobodu internetu a slova.

Kent Walker z Google k tomu dodal:

"Jsme velmi znepokojeni kvůli aktuálním zprávám o tom, že Motion Picture Association of America vede tajnou koordinovanou kampaň za vzkříšení legislativy SOPA. Samozřejmě, že nás zajímají zákonné dopady, ale velkým zklamáním je také to, že MPAA byla částečně založena také proto, aby prosazovala a bránila První dodatek Ústavy a bojovala za právo umělců na svobodné vyjádření. Proč se pak tajně snaží cenzurovat internet?"

MPAA si to ale nenechala líbit a tohle je její reakce:

"Snaha Google stavět se do pozice obhájce svobody projevu je ostudná. Svoboda projevu by nikdy neměla být používána jako obhajoba nezákonných aktivit a internet není povolením ke krádežím. Dnešní příspěvek na blogu Google je jasnou snahou odklonit pozornost od jeho vlastního chování a přesunout pozornost od důležitého vyšetřování státních zástupců, které se zabývá tím, zda Google Search umožňuje a  usnadňuje nelegální chování jako je nezákonný obchod s drogami, obchod s lidmi, podvodné dokumenty nebo krádeže intelektuálního vlastnictví. Budeme žádat pomoc od všech vládních agentur, federální,ch státních nebo lokálních, abychom bránili práva všech, kteří jsou zapojeni do kreativních aktivit."

Nechceme samozřejmě nikoho soudit (je faktem, že Google čelí určitým legálním problémům), ale zdá se, že Google píchlo do vosího hnízda a MPAA kope kolem sebe a zvolilo hodně silný kalibr. Vůbec se s tím nemazlí. Ale pokud je pravda, že MPAA a filmoví distributoři se pokoušejí znovu poslat SOPA či jemu podobný zákon do schvalovacího legislativního procesu, není to zrovna dobrá zpráva. Bez ohledu na pozitivní dopady, SOPA opravdu umožňovala kontrolu chování lidí na internetu a výraznou cenzuru. A to není nic, co bychom mohli podpořit.

Na kterou stranu konfliktu se přikláníte vy?

3 komentářů:

  1. mě jsou ty internety u prd....

    OdpovědětVymazat
  2. Je síce pekné že si to chcú presadiť ale potom ostaný okrem američanov si môžu pískať ohľadom seriálov pretože hlavne tu v televízii o titulky ani nezavadia a dabing je nahovno

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, takže to chápu tak, že piratebay a podobné stránky zmizí, torrent skončí a začneme opět chodit do kina a kupovat dvd? Nebudeme, společnost je rozmazlená stahováním a pohodlností. Film co byl před měsícem v kině jde stáhnout v HD kvalitě za 15 minut cca, takže chápu proč nechce tato generace utrácet stovky a tisíce za kino měsíčně. Navíc dost lidí v dnešní době kouká více na seriály než na filmy a zajímalo by mě na co budeme koukat, až nám filmy a seriály smažou z netu.. budeme koukat leda zvokna!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.