čtvrtek 27. listopadu 2014

TOP 5: Skvělé seriálové crossovery - Když se spojí dva televizní světy

Příští týden se dočkáme crossoveru seriálů Arrow a The Flash a fanoušci se jistě nemohou dočkat. Samozřejmě to není poprvé, co k něčemu podobnému došlo.


Crossover nebo, zjednodušeně řečeno, propojování (v tomto případě) televizních sérií, už je dnes vcelku běžné. Aktuálně to velmi dobře zvládají seriály Chicago Fire (recenze) a Chicago P.D. (recenze), ve kterých zápletky z obou projektů přirozeně prolínají. Ale nejde o jediné povedené crossovery.

5. Roseanne (1988) a Naprosto dokonalé (1992)

Jeden z nejoblíbenějších amerických sitcomů Roseanne a skvělý politicky nekorektní britský sitcom Naprosto dokonalé, to nejsou dva projekty, u kterých by člověk čekal, že se v určitém chvíli propojí. A došlo tomu tak trošku díky rebelii představitelky hlavní role v seriálu Roseanne Roseanne Barr, která původně plánovala (společně s Carrie Fisher) vytvořit americký remake Naprosto dokonalých. Ale nápad byl smeten ze stolu s tím, že je seriál moc "kontroverzní". A tak si Roseanne alespoň přizvala do finální epizody Roseanne představitelky hlavních rolí z Naprosto dokonalých Jennifer Saunders a Joannu Lumley.



4. Strážci vesmíru (1993) a Želví ninjové (1990)

Tohle sice není čistě seriálový crossover, ale je natolik ujetý, že jsme ho prostě zmínit museli. Ne každý den se vidí, že se Power Rangers, kteří jsou samo i sobě extrémně "cheesy", potkají s Želvami ninja z hraného filmu. Tohle je jedna z věcí, které snad ani nepotřebují komentář, to mluví samo za sebe. Ke spojení sil dvou svérázných partiček došlo v sérii Power Rangers: In Space (1998), konkrétně ve čtvrté epizodě nazvané Shell Shocked.



3. Buffy, přemožitelka upírů (1997) a Angel (1999)

Tady se samozřejmě dalo čekat, že se oba seriály budou prolínat. Byly zasazeny do stejného universa a Angel posloužil jako spin-off k Buffy. A tvůrci šli tak daleko, že některé postavy z Buffy měly i výraznou roli v Angelovi, nešlo o pouhá camea. Plus se samozřejmě oba seriály v několika epizodách propojily a obvykle šlo o díly, které patřily k velmi povedeným.



2. Magnum (1980) a To je vražda, napsala (1984)

V televizním světě je očividně možné cokoliv. I to, že se setkají spisovatelka detektivek Jessica Fletcher (Angela Lansbury) a soukromé očko Magnum (Tom Selleck). Došlo k tomu v devátém dílu sedmé řady seriálu Magnum a následující týden se vše dořešilo v To je vražda, napsala. Byl to od tvůrců rozhodně nečekaný krok. Přece jen, oba seriály měly trošku jinou cílovou skupinu. Ale nakonec z toho byla zajímavá podívaná.




1. Simpsonovi (1989) a Akta X (1993)

Říká se, že kdo nenamluvil svou postavu v Simpsonových, jako by nebyl. Tedy, samozřejmě to platí pro známé osobnosti. A tak se v animovaném kultovním hitu objevily desítky celebrit, které propůjčily svůj hlas své animované verzi. Kromě toho si také Simpsonovi často berou na paškál nějaký jiný seriál, pro příklad 24 hodin (2001) nebo jsme nedávno mohli vidět crossover s dalším animovaným projektem Griffinovi (1999). Nám ale nejvíce utkvělo v paměti, když do Springfieldu dorazili agenti Mulder a Scullyová z Akt X. Konkrétně se jedná o epizodu The Springfield Files (desátý díl osmé řady). Samozřejmě jsme slyšeli hlasy Davida Duchovnyho a Gillian Anderson a navíc Leonarda Nimoye (Star Trek).



SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU AKTA X?

Máte nějaký oblíbený seriálový crossover? A nebo snad vysněný?

14 komentářů:

  1. A co crossover Simpsonových a Family Guy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co třeba toto? "...nebo jsme nedávno mohli vidět crossover s dalším animovaným projektem Griffinovi (1999)."

      Vymazat
    2. Hups, to jsem nějak přehlídnul :D

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě určitě Doctor Who a Torchwood....a určitě Hercules a Xena :D

    OdpovědětVymazat
  4. A taky Kriminálky - nejen mezi sebou, ale i například s Beze stopy....plus NCIS a JAG.

    OdpovědětVymazat
  5. Stargate SG1 a Stargate Atlantis

    OdpovědětVymazat
  6. Za mě určitě JAG a NCIS. Harmon Rabb proti Gibbsovi to nemělo chybu.

    OdpovědětVymazat
  7. musím vidět magnum a jessicu :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jako sorry, ale crossover Simpsonových a Akt X, to snad nemyslíte vážně? Ten díl je skvělá parodie, stejně jako v mnoha dalších dílech Simpsonů. V Simpsonech ještě navíc dotyční namlouvají vlastní karikatury, takže tím je ještě parodie více umocněna. Ale je to prostě jen parodie a žádný crossover. V opačném případě by pak Simpsonovi museli mít crossover každou chvíli a stejně tak Family Guy i South Park.

    Co se týče pravých crossoverů, kdy se přenese postava(y) do jiného seriálu a zachovají se její originální vlastnosti, tak potom je spousta crossoverů v Law & Order (Právo a pořádek) a jeho odnožích. Stejně tak i v Star Trek universu se objevují postavy ve více seriálech a filmech. Další Heuréka-Město divů a Skladiště 13, Cheers a Frasier, ale třeba i úspěšně budovaný filmový a nyní i seriálový Marvel universe je postavený na propojování charakterů.

    Potom určitě za zmínku stojí dost crossoverů v seriálech na CBS v poslední době - nejprve při představení spinoffu (JAG+NCIS+NCIS LA, CSI+CSI Miami+CSI NY), i pak už v řádném vysílání spinoffů a dále při propojení univers (Beze stopy+CSI, Odložené případy+CSI NY, Hawaii Five-0+NCIS LA). Tady stojí za zmínku propojení dokonce tří dílů kriminálek CSI, ve kterých se odehrával jeden velký případ.

    Potom v posledních letech také vzrostla obliba v různých kuriozitách a cameo rolích. Například v Teorii velkého třesku se objevila řada herců Star Treku atd. Takovým zvláštním propojením se také pyšní Dva a půl chlapa a Kriminálka Las Vegas, kdy si scénáristé obou seriálů vyzkoušeli napsat díl pro druhý seriál (konkrétně CSI s8e16 a 2HM s5e17). Dalším příkladem na pomezí kuriozity/camea/crossoveru je opět Kriminálka Las Vegas a Bořiči Mýtů - Adam Savage a Jamie Hyneman se v CSI objevili jako technici v laborce při zkoumání hořlavosti pepřáku a následně tomuto mýtů věnovali jednu epizodu Mythbusters (konktétně CSI s8e15 a MB e146).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen pro informaci, k tomu, aby mohlo být něco nazýváno crossoverem, stačí aby v příběhu figurovala postava z jiného projektu, což samozřejmě daný díl Simpsonových plní. Navíc, hranice mezi crossoverem a parodií může být poměrně tenká, ale jsou tu určité rozdíly, například pokud jde o legislativní ošetření. U crossoveru jsou pravidla přísnější, použití postav/zápletek atd. musí být obvykle schváleno tvůrci původního projektu, u parodie nejsou pravidla tak striktní s tím, že daná postava/dějová linka je zesměšňována (tvůrci také často nepoužívají jméno charakteru, který je parodován, to už by mohl být z legislativního hlediska problém, ale zvolí například přesmyčku nebo podobné jméno, které to původní připomíná). Ale abych to zkrátil a předešel zbytečné diskusi, epizoda The Springfield Files Simpsonových, která si sice z Akt X utahuje, ale figurují v ní Fox Mulder a Dana Scully a jejich originální představitelé, je oficiálně označována za crossover (i když některé české zdroje mluví o parodii, což není úplně přesné), takže to vážně myslíme :D.

      Vymazat
  9. Naprosto dokonalé je snad nejlepší britskej sitcom všech dob a opravdu nechápu, proč ho u nás kdysi vysílala jen TV3. Je to geniální dílo!

    OdpovědětVymazat
  10. Z lékařského prostředí stojí taky za zmínku skvělé crossovery mezi Greys Anatomy a Private Practice.. Po skončení PP se jedna postava dokonce přesunula do GA natrvalo.. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.