úterý 25. listopadu 2014

TOP 5: Naše nejoblíbenější aktuálně běžící animované seriály - Kreslené pořady nejsou jen pro děti

Dobrá, přiznáváme, už nám dávno není 12 let (alespoň ne fyzicky), ale to neznamená, že nemáme rádi animované seriály. Ty už totiž dávno nejsou jen záležitostí pro caparty.


5. Městečko South Park (1997)

Počet řad: 18
Počet dílů: 255

South Park je seriálem, který je hodně rázný. Není to nic pro puritány, protože takový vodopád vulgarity se v animovaném seriálu jen tak nevidí. Je sice pravda, že občas máme pocit, že tvůrci tlačí na pilu až moc, ale na druhou stranu, seriál umí být chytrý, i když je to dobře skryté pod nánosem nechutností a štiplavých výrazů. Tvůrci Trey Parker a Matt Stone nemají žádný problém s tím, rýpat do kohokoliv a čehokoliv, stručně řečeno, nemají zábrany, čehož si fanoušci Městečka South Park cení. A nejen diváci jsou z toho nadšení, i profesionálové mají seriál v oblibě, South Park získal pět cen Emmy.

4. Rick and Morty (2013)

Počet řad: 1
Počet dílů: 11

Už při stručném popsání zápletky je jasné, že tohle není podívaná pro děti. Excentrický vědec, který je více než malým fanouškem alkoholu, Rick, spolu se svým poměrně lehce ovladatelným vnukem Mortym, prožívají dost podivná dobrodružství. Seriál sází na svérázný humor, což není překvapení, jedním z jeho duchovních otců je Dan Harmon (Zpátky do školy/Community). Ten spojil síly s Justinem Roilandem (ten navíc namlouvá postavu Mortyho). Harmonovi se líbila jeho práce, která bývá označována za "ujetou a zvrácenou". A samozřejmě ani Rick and Morty nejsou něčím, co vidíte každý den. Seriál tak neosloví každého, ale ti, kteří mu přijdou na chuť, se mohou těšit na lavinu unikátnosti a bizarnosti.


3. Griffinovi (1999)

Počet řad: 13
Počet dílů: 236

Animované dítko známého provokatéra Setha MacFarlanea se, stejně jako mnoho jiných kreslených seriálů, více či méně inspiruje (paroduje) u Simpsonových (v září tohoto roku byl odvysílán crossover těchto dvou seriálů). Za to jsou Griffinovi často kritizováni a káráni jsou i za to, že je kvalita jednotlivých řad dost nekonzistentní. Ale i tak jde stále o hodně zábavnou podívanou (má na kontě 12 nominací na Emmy a je prvním animovaným seriálem od roku 1961, který byl nominován na Emmy v kategorii nejlepší komediální seriál), která je rozhodně politicky nekorektní a bez bázně a hany si utahuje z Američanů a jejich stylu života. Úspěch projektu vedl ke vzniku spin-offu Cleveland Show (2009), ale ten se takového úspěchu jako Griffinovi nedočkal.


2. Simpsonovi (1989)

Počet řad: 26
Počet dílů: 559

V posledních letech je často slyšet, že Simpsonovi ztrácí dech a už to "není ono". Ale nás tahle žlutá rodinka umí stále překvapit. Jasně, že po 26 řadách už není údernost tak intenzivní, ale že bychom považovali nové řady za "slabý odvar" toho, co pamatujeme, to zase ne. S 559 epizodami je projekt nejdéle vysílaným sitcomem, animovaným seriálem a nejdéle vysílaným seriálem se scénářem v hlavním vysílacím čase. Kromě toho, že Simpsonovi figurují v mnoha žebříčcích nejlepších seriálů (nejen animovaných), tak mají třeba vlastní hvězdu na Chodníku slávy. Asi vám nemusíme připomínat, že vznikl i celovečerní film a to v roce 2007, který vydělal 527 milionů dolarů celosvětově. Simpsonovi navíc posbírali celkem 31 cen Emmy.


1. Legenda Korry (2012)

Počet řad: 4
Počet dílů: 47

Pokračování Avatara: Legendy o Aangovi (2005) bylo původně zamýšleno jako dvanáctidílná minisérie, ale nakonec uvidíme celkem 52 epizod. A není divu, projekt Michaela Danteho DiMartina a Bryana Konietzka se dočkal velice vřelého přijetí, kdy byl chválen za to, že se nevyhýbá vážnějším tématům (terorismus), nabízí skvělou animaci, humor, zapamatovatelné hrdiny i padouchy a někteří ho dokonce přirovnávají ke Hře o trůny.  Původně se objevily zprávy, že by mohl vzniknout také celovečerního animovaný film, ale to bohužel potvrzeno nebylo. Legenda Korry tak bude mít celkem 4 řady a 52 epizod. Ale asi je to lepší, než aby se někdo pustil do hraného celovečerního filmu, jako v případě Legendy o Aangovi.

Který aktuálně vysílaný animovaný seriál je vaší srdcovkou?

11 komentářů:

  1. futurama??....aktuálně běžící ....nečteme nadpis ?

    OdpovědětVymazat
  2. a Kačeří příběhy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha, ted to vidim, aktualne bezici... :*

      Vymazat
  3. nejlepší anime?? Jednoznačně One Piece :-) Souhlasí ještě někdo se mnou?? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Sice běží až od ledna ale určitě Archer...moje topka :)

    OdpovědětVymazat
  5. American dad je pro me rozhodne lepsi nez Simpsonovi, kteri tu byt nemaji. A na prvnim miste spolu s Korrou by byl Archer

    OdpovědětVymazat
  6. South park až 5 ? Ale.... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. South Park by si zasloužil lepší místo v žebříčku. Ale chápu, že je to subjektivní hodnocení. Alespoň že tam je :D Ne jako třeba American Dad :) S Korrou souhlasím, skvělý seriál. Až mě mrzí, že současně běžící 4. řada je poslední (a že to má narozdíl od Avatar formát minisérie. Jo, je to podstatně hezčí a náročnější na výrobu, ale já bych si dal klidně s radostí dvojnásobný nášup). Alespoň, že jsme se ji dočkali tak nečekaně krátce po finále 3. řady. Ale zajímalo by mě kdo to proboha přirovná k GoT?

    OdpovědětVymazat
  8. Tak za mě určitě jsou nejlepší Simpsonovi, doporučuju mrknout na tenhle díl - http://kinotrip.cz/film/simpsonovi-21x14-pohlednice-ze-springfieldu/ :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.