úterý 21. října 2014

Téma: Největší komiksové události - Momenty, které otřásly světem kreslených sešitů

Poslední dny se více než obvykle nesou ve znamení komiksových událostí. A ještě chvíli v tom budeme pokračovat. Podíváme se na šestici momentů, které považujeme v komiksovém světě za zlomové.

Zlé jazyky by mohly namítat, že to nemá s filmovou a seriálovou tématikou zase tolik společného, ale faktem je, že se tyto dva světy prolínají více a více a filmaři si ze stránek komiksů vypůjčují nejen postavy, ale také pokukují po ikonických zápletkách. Příkladem budiž například třetí Captain America, který bude pravděpodobně mapovat jeden ze zvratů, který zmíníme, takzvanou Civil War.

SOUVISEJÍCÍ: CAPTAIN AMERICA 3: CIVIL WAR - CO ZNAMENÁ ÚČAST IRON MANA A JAK SE TO SEMLELO?

Crisis of Infinite Earths

Odehrálo se v: komiksech od DC

Nápad na tuto komiksovou zápletku se objevil někdy v šedesátých letech minulého století, ale samotný komiks začal vycházet až v roce 1985. Primární myšlenkou byl jakýsi restart příběhové pozadí mnoha postav s tím, že by došlo ke zjednodušení. Jejich osudy by nebyly nadále zasazeny do takzvaného "multiverse" systému , který zahrnoval existenci různých "Zemí", ale všechny postavy by existovaly v jednom vesmíru. Jednoduše šlo o jakýsi nový start a snahu o větší přehlednost DC universa. To, zda to vyšlo, je sporné, fanoušci se na tom samozřejmě jednomyslně neshodnou. Navíc v roce 2005 opět oživil komiks Infinite Crisis myšlenku existence multiverse (přeložme jako multivesmíru). Ovšem, nezpochybnitelné je, že díky Crisis of Infinite Earths se výrazně změnily osudy hromady postav. Od Batmana, až po Wonder Woman.

Dopad na filmový a televizní svět: Byl velký, určité prvky z Crisis of Infinite Earths
 se objevují napříč animovanými/hranými seriály i ve filmových projektech. Daná událost se zatím komplexního předvedení do seriálů/filmů nedočkala, ale některé dějové zápletky ano. A nebylo jich málo.

Civil War

Odehrálo se v: komiksech od Marvelu

Civil War je jednou z nejpodstatnějších událostí, se kterými se musely potýkat postavy od Marvelu. Civil War je vystavěna na myšlence, že by se všichni se superschopnostmi měli registrovat, aby nad nimi měla veřejnost větší kontrolu. Důvodem byl incident, kdy se skupina superhrdinů New Warriros utkala s několika záporáky. Ale jeden z nich, Nitro, explodoval a zabil nejen téměř všechny členy New Warriors, ale také více než 600 civilistů, včetně dětí. To mezi lidmi vzbudilo nenávist vůči osobám s nadpřirozenými schopnostmi a americká vláda se rozhodla schválit jejich registraci a také chtěla, aby si prošly tréninkem, který by jim umožnil lépe kontrolovat jejich nadání. Plus měly možnost začít pracovat pro S.H.I.E.L.D. a dokonce za to být placeny. Ne všichni s registrací souhlasili, ale S.H.I.E.L.D. byl v tomto ohledu nekompromisní a stíhal všechny, kteří se odmítli přihlásit. Jednotní v názoru nebyli ani superhrdinové. Zatímco Captain America a hromada dalších byli proti, tak Iron Man (plus Spider-Man a spousta jiných) s tím neměli problém. To vedlo ke konfliktu obou stran.

Dopad na filmový a televizní svět: Civil War hrála důležitou roli ve videoherním světě, určité prvky Civil War byly k vidění v animovaném seriálu Avengers: Nejmocnější hrdinové světa, ale zřejmě nejvíce pozornosti se zápletce dostane ve třetím filmovém Captain America .

DC vs. Marvel

Odehrálo se v: komiksech Marvelu i DC

Tohle je zřejmě splnění vlhkého snu spousty komiksových fandů. V roce 1996 se dva největší rivalové na komiksovém poli dohodli, že stvoří společnou sérii, ve které se utkají postavy z obou vesmírů. Příběh se zaměřuje na dvojici bratrů, jeden je ztělesněním DC, druhý Marvelu. Každý z nich si vybere své zástupce do 11 duelů. Vesmír bratra, který ve finále prohraje, přestane existovat. O výsledku některých střetů pak rozhodovaly hlasy fanoušků. Síly poměřili například Batman a Captain America, Catwoman a Elektra, Superman a Hulk, Storm a Wonder Woman, Thor a Captain Marvel nebo Wolverine a Lobo. Výsledky hlasování čtenářů mluvily ve prospěch Marvelu, ale nakonec nezanikl žádný z vesmírů. Na moment vznikla dimenze nazvaná Amalgam Universe, ve které existovaly postavy, které byly stvořeny ze dvou charakterů (například Dark Claw byl kombinací Wolverina a Batmana), ale následně se vše vrátilo do starých kolejí a oba světy fungovaly dál nezávisle na sobě.

Dopad na filmový a televizní svět: Zatím minimální, šance, že v kinech uvidíme film, ve kterém se budou prohánět postavy od obou komiksových vydavatelství je hodně malá (nemluvě o tom, že na mutanty má práva třetí společnost a to Fox). Stejně tak v televizním světě to není asi hudba blízké budoucnosti. Čachry s právy by v tomto případě byly dost složité.

House of M

Odehrálo se v: komiksech od Marvelu

Bezesporu jedna z nejzlomovějších událostí, které se týkají mutantů. V komiksu House of M si extrémně mocná postava Scarlet Witch prošla psychickým zhroucením a následkem toho změnila realitu. To způsobilo, že schopnosti ztratila většina mutantů. Z milionů si své talenty udrželo jen pár stovek. Události z komiksu dál vyústily v několik dalších důležitých momentů - zmizel Profesor X, Wolverine si vybavil svou minulost, několik postav zemřelo, jiné znovuožily a některé, které ztratily své schopnosti, získaly nové.

Dopad na filmový a televizní svět: Řekněme, že hodně vzdáleně si s tématem pohrávali tvůrci X-Men: Poslední vzdor, kde se operovalo (byť bez účasti Scarlet Witch) s myšlenkou toho, že by mutanti přišli o své schopnosti. Scarlet Witch (která se mihla v X-Men: Budoucí minulost) se pak objeví v Avengers: Age of Ultron. Její postava bude prý trošku labilní, ale rozhodně nezpůsobí ztrátu schopností u mutantů, protože Avengers vznikají pod hlavičkou Marvelu, zatímco na filmové mutanty má právo Fox. V Avengers tak nesmí být zmíněno ani to, že jde o dceru Magneta.

Final Crisis

Odehrálo se v: komiksech od DC

Poměrně mladá komiksová série z let 2008 až 2009 se zaměřuje na záporáka Darkseida, který se pokusí překroutit realitu. To vede ke smrti některých postav, jiné jsou zase událostmi, které se odehrají, silně poznamenány a změní je to od základu. Zasaženi jsou Batman, Superman, Wonder Woman a spousta dalších. Přestože Darkseid nakonec nedopadne dobře, ukáže se, že když je poraženo jedno zlo, objeví se další. A i když dobro nakonec zvítězí, Final Crisis fatálně poznamenala osudy množství postav od DC.

Dopad na filmový a televizní svět: Kompletní dějová linie zatím převedena do seriálové/filmové podoby nebyla. Ale opět platí, že určité prvky si scenáristé pro různé projekty vypůjčují podle potřeby.

The Infinity Gauntlet

Odehrálo se v: komiksech od Marvelu

Komiks z roku 1991 se zaměřuje na záporáka Thanose, který do své rukavice vloží šest extrémně mocných drahokamů Infinity Gems, z nichž každý reprezentuje jeden velmi důležitý aspekt (čas, prostor, mysl, duši, realitu a sílu). Rukavice dá Thanosovi takovou moc, že dokáže zničit půlku života ve vesmíru jen lusknutím prstů. A schytají to například X-Meni nebo Fantastická čtyřka. Přeživší superhrdinové se ale spojí, aby ho porazili. Ovšem, většina z nich je nakonec zabita. Přesto se nakonec podaří Thanosovo počínání zvrátit a vše vrátit do původního stavu.

Dopad na filmový a televizní svět: Thanos se objevuje napříč videohrami, seriály i filmy. Aktuálně má podstatnou roli ve filmech od Marvelu, byl šedou eminencí v Avengers, důležitý part sehrál ve Strážcích Galaxie a počítá se s tím, že se objeví v Avengers 3. Pokud jde o takzvané Infinity Gems, tak bylo stanoveno, že Tesseract z Captain America: První Avenger a Avengers je Space Stone, blíže nespecifikovaným Infinity Gem je i Aether z Thor: Temný svět. Ve Strážcích Galaxie byl pak k vidění Power Stone.

Která komiksová událost by si podle vás zasloužila převést do filmové podoby?

10 komentářů:

  1. No a lidi v Marvelu teď zešíleli, protože ohlásili další Civil War, House of M a další Secret Wars...

    OdpovědětVymazat
  2. V Budoucí minulosti byla Polaris, ne Scarlet Witch. O té měla být pouze zmínka ve vystřižené scéně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, tak ve scéně, která se odehrává u Quicksilvera doma (na schránce mají jméno Maximoff), je i jeho mladší sestra, což by měla být Scarlet Witch. Polaris je sice dcerou Magneta, ale má jinou matku než Quicksilver a Scarlet Witch, není Maximoff. Postava je sice označována jen jako "mladší sestra Quicksilvera", ale dá se předpokládat, že je to Scarlet Witch. Existují domněnky, že by to mohla být Polaris, ale to nikdo z tvůrců nepotvrdil.

      Vymazat
    2. Počkat já myslím že Quicksilver a Scarlet Witch jsou dvojčata: Ve scéně, kdy promlouvá Magneto do kamer, se na přenos dívá i Quicksilver (Evan Peters) s malou holčičkou v růžových šatech. Fanoušky jistě napadne, že se jedná o jeho sestru Wandu aka Scarlet Witch. Ta to ale být nemůže, protože je Quicksilverovým dojčetem. (Zdroj: screenrant.com)

      Vymazat
    3. V komiksu jsou dvojčata, ale ve filmu je dělí větší věkový rozdíl. Tedy, pokud je to skutečně Scarlet Witch, což Singer nechce přímo potvrdit. Ale pořád je větší pravděpodobnost, že je to ona, než Polaris.

      Vymazat
  3. Vynechal bych DC vs Marvel :D myslím že si tu krade místo,které patřilo Tajné invazi

    OdpovědětVymazat
  4. Jak je to s těmi kameny moci ve filmech? Nejsou už 4? Kostka, původně lokiho hůl, ten ze strážců a nakonec z dvojky Thora, ne? Tipuju, že jeden bude v Avengerech 2 a poslední ve Strážcích 2. Poté místo Avegers 3 a Strážců 3 bude jeden film, kde se oba týmy spojí proti Thanosovi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 3 - Tesseract, Aether a ten šutr z GoG. Lokiho hůl ne, protože čerpala sílu právě z Tesseractu.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  5. Popravdě mě překvapuje, že Peter Parker aka Spidey je pro odtajnění identit, když se filmy i seriály dost často zabývají a motají kolem toho, že nikdo nesmí vědět kdo doopravdy je.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.