čtvrtek 9. října 2014

Téma: Nástupci oblíbených seriálů - Na co se dívat místo Ztracených, Perníkového táty, Hrdinů nebo Zoufalých manželek?

Někteří z nás špatně snáší, když jejich oblíbený seriál zmizí z obrazovek. Ale naštěstí, dnes už je docela těžké přijít s něčím originálním, takže je více než pravděpodobné, že se dříve nebo později objeví projekt, který je našim oblíbeným sériím podobný. Někdy sice kvalit původního projektu nedosahuje, ale jindy jde o důstojného "nástupce".

Once Upon a Time (2011 - dosud)

Nahrazuje nám: Ztraceni (2004)

Ne, opravdu jsme se nepraštili do hlavy. Na první pohled se může zdát, že tyhle projekty nemají nic společného. Skupina cestujících z letadla, která ztroskotá na podivném ostrově a příběhy z městečka obydleného pohádkovými bytostmi? To je přece jako nebe a dudy. Jenže, ne tak úplně. A není divu, jako scenáristé u Once Upon a Time působí Edward Kitsis a Adam Horowitz, kteří se podíleli na všech sériích Ztracených. A když se nad tím zamyslíte, tak stejně jako ve Ztracených, i v Once Upon a Time podstatnou část každé epizody tvoří takzvané flashbacky, spoustadílů se také soustředí na vybrané postavy, stejně jako Lost, nemluvě o tom, že v Once Upon a Time hraje několik herců ze Ztracených. Ve finále jsou si oba seriály podobnější, než by se mohlo zdát.

Zákon gangu (2008 - dosud)

Nahrazuje nám: Perníkový táta (2008)

Řekněme si to rovnou, Perníkového tátu nám nikdo nenahradí, ale pokud bychom měli zmínit projekt, který má pro nás alespoň částečně podobný nádech, tak to bude Zákon gangu. Oba seriály jsou temné, mrazivé, se zajímavými sympaticky nesympatickými postavami, které propojují působivé vztahy. Seriály si nejsou podobné jako vejce vejci, ale Zákon gangu je více než slušnou "záplatou" na díru, která zůstala po Perníkovém tátovi. Tu snad ale pomůže brzy zaplnit spin-off Better Call Saul (2015).

Devious Maids (2013)

Nahrazuje nám: Zoufalé manželky (2004)

Tohle není žádná raketová věda. Za oběma projekty stojí Marc Cherry, což je také zřetelné. Oba seriály se věnují skupině ženských hrdinek, nabízejí spoustu tajemství, ale také nadhledu a humoru. Devious Maids se navíc odehrávají v Beverly Hills mezi nafoukanými zbohatlíky, což je vždy slušná legrace. Někdo tvrdí, že seriál je jen slabším odvarem Zoufalých manželek, ale nás baví oba projekty skoro stejně. A ano, občas se díváme i na seriály, které jsou určeny hlavně pro ženy :)).

Orange is the New Black (2013)

Nahrazuje nám: Útěk z vězení (2005)

Orange is the New Black sice neobsahuje takové množství zvratů a šokujících odhalení jako Útěk z vězení, ale zase se tak vyhýbá hromadě logických děr ve scénáři. Kromě toho, oba projekty jsou dostatečně dramatické, zajímavě obsazené, se spoustou svérázných postav a samozřejmě jsou oba zasazeny do prostředí věznice. Orange is the New Black navíc nabízí i fungující humor. Pokud hledáte nějaký hodně povedený seriál, který se odehrává za mřížemi, tak s Orange is the New Black neuděláte chybu.

Agents of S.H.I.E.L.D. (2013)

Nahrazuje nám: Hrdinové (2006)

Kdybychom se nebavili jen o seriálech, které stále běží, tak bychom jako nástupce Heroes zmínili asi britskou pecku Misfits: Zmetci (recenze), ale ti skončili. Nakonec jsme tak vybrali Agents of S.H.I.E.L.D.. Seriály jsou sice v mnoha ohledech rozdílené, ale minimálně je spojuje to, že se v nich skupinka rozdílných osob musí spojit, aby "zachránila" svět a také se v obou projektech vyskytují lidé s nadlidskými schopnostmi (proto jsme také nezmínili jako nástupce Hrdinů Arrowa, kde většinou postavy žádné nadpřirozené schopnosti nemají). Agents of S.H.I.E.L.D. a Hrdinové se ale liší v jedné zásadní věci. Zatímco kvalita Hrdinů začala klesat, v případě Agents of S.H.I.E.L.D. (recenze) je situace opačná. Slušným nástupce Hrdinů by se mohla stát i novinka stanice The CW nazvaná The Flash, jejíž první díl by hodně slibný.

Jaký je váš oblíbený ukončený seriál a čím jste ho "nahradili?

12 komentářů:

  1. a čo mi nahradí Spartaka ? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co mě Dextra? :'(

      Vymazat
    2. Jak Spartakus tak i Dexter jsou dobré seriály, ale Zákon Gangu jsem měl rád, jenže Prima dala jen 3 serie a šmitec :( Není duležité co koho nahradí, ale jestli vubec nekdo zakoupí práva :((

      Vymazat
    3. Dextera mi nahradil Hannibal.

      Vymazat
    4. Jo, taky se mi stýská po Spartakovi, ale jak už jsem to jednou viděla, tak to není tak supr... Já se koukám na internetu na Arrowa a doporučuji ;)

      Vymazat
  2. Orange is the New Black - podle mě logicky nahrazuje spíš Trávu (Weeds).

    OdpovědětVymazat
  3. A co mi nahrazuje zrušenou Hvězdnou Bránu nebo ukončený Farscape? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, nenapadá mě žádný dostatečný nástupce Hvězdné brány, ale Defiance není špatné.

      Vymazat
  4. Konečně jste si Orange Is The New Black všimli!! Je to parádní seriál, slušně si na něm ujíždím...mohli byste ho tu víc rozpitvat nebo aspoň dát Lauru Prepon na holku na víkend ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pardon, ale já už se o seriálu zmiňoval několikrát, také mě hodně baví :D.

      Vymazat
  5. Já se konečně dostal k Walking Dead ( http://koukej-online.cz/serial/zivi-mrtvi ) a rozhodně doporučuju. Jinak Orange is the new black taky pecka :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.