sobota 6. září 2014

RECENZE: Neviditelní - Vodníci v Čechách ještě nevymřeli


Stojí novodobí vodníci České televize za pozornost?


Česká televize je letos na podzim nevídaně seriálově střídmá. Z novinek vlastně nabízí jen dva kousky. Depresivní Život a dobu soudce A. K. a Neviditelné režiséra a scenáristy Radka Bajgara. Dopadla vodnická novinka dobře?

Když se řekne fantasy

Pojem fantasy je asi všem milovníkům Harryho Pottera, Pána prstenů, Eragona, Upířích deníků atd. asi velice dobře znám. V zahraničí fantasy zkrátka frčí a je velice populárním žánrem. V Česku sice fantasy také není žádným nováčkem, ale na poli vlastní televizní či filmové tvorby v tomto žánru značně zaostáváme. A když už se tu nějaké sci-fi či fantasy objeví, je ryze české. To znamená, že více než na hoře digitálních efektů stojí na zajímavém příběhu, dobře napsaných postavách a všudypřítomném humoru. Jinak tomu není ani u Neviditelných.

Na první pohled je zřejmé, že toto bude fantasy hlavně konverzační a půjde o specifický český humor. Ten se projevuje zejména vytvořením celého vodnického světa v moderní době a propojováním s "běžným" světem. Řeší se tak, že prezident vodníků vlastní většinu vodáren, vodnická diskrétnost, problémy s populací atd. Scenáristu Radku Bajgarovi se musí nechat, že v první epizodě jeho vodnická mytologie působí propracovaně. 

Co se týče samotného humoru, ten by se dal rozdělit na dvě kategorie - humor vodnický a humor komediální. Humor vodnický vsází na vymýšlení různých vlastních vodnických pokrmů, konzumování živých ryb jako léků a větami typu: "Nemusí pršet. Stačí, když kape.". Humor komediální pak těží z absurdních situací jako dva lidé naráz ve stejné toaletě, dialog utopence s policisty atd. V tuto chvíli mi přijde vtipnější ten druhý typ humoru, tedy komediální. Nově vymyšlené "hlody" někdy postrádají údernost, i když pomáhají vykreslovat celé vodnické společenství. Tímto jenom poukazuji na fakt, že Radek Bajgar seriál nespíchnul horkou jehlou, ale poctivě na něm pracoval a je to znát.

Camea dorazila do Česka

Občas se stane, že se v nějakém českém seriálu objeví česká celebrita vystupující sama za sebe, ale není to příliš časté. Neviditelní na těchto cameích doslova staví. V první epizodě jsme mohli vidět celou řadu známých osobností, kteří představují vodníky, ale jinak hrají sebe. A jak už to tak bývá, některá camea se povedla, jiná ne. Například cameo Ondřeje Lišky ze Strany zelených bylo překvapivě zábavné a ne, nepíšu to jenom kvůli shodě příjmení. Zato camea některých osobností České televize byla příliš strojená. 

S tím souvisí i další bod této recenze. Jisté scény vypadají až příliš uměle. Například ta s Událostmi, komentáři. Celá scéna působila nepřirozeně a strojeně. Na první pohled byl znát rozdíl mezi televizní debatou a naskriptovaným rozhovorem. 

Další negativum bohužel leží ve scénáři. Ten na nás totiž vychrlil spoustu postranních zápletek, ale pořádnou dějovou linku ne a ne najít. V tuto chvíli mi tak není úplně jasné, co má seriál táhnout kupředu. Charaktery a nastíněná mytologie jsou sice zajímavé, ale ani zdaleka to nestačí k tomu, aby se projekt někam posunul. Vedlejší linie se pak všechny tváří jako hlavní, ale ve skutečnosti ani jedna není dostatečně silná na to, aby se na ní dal vystavět seriál s pokračujícím příběhem. 

Verdikt

Neviditelní jsou na české poměry vskutku originálním počinem s vcelku propracovanou mytologií. Dějově to však zatím pokulhává. Navíc mi z nějakého důvodu vadí to dokumentární promlouvání do kamery, které nebylo vysvětleno a některé diváky může mást. Avšak humor, dobré herecké výkony, fungující hlášky a překvapivá camea zatím stačí na to, aby se Neviditelní vyšvihli do nadprůměrných vod české televizní tvorby.

Hodnocení: 8/10

Líbil se první díl Neviditelných vám?    

8 komentářů:

  1. Nezkoušel tím promlouváním do kamery někdo napodobit Modern family?
    ne že bych MF sledoval, moc mne to nechytlo, ale co jsem viděl pár kousků tak mi to přišlo podobně.

    OdpovědětVymazat
  2. Viděl jsem asi pět minut. Další česká zbytečnost. Proč se tu nedá udělat pořádné fantasy? Proč místo toho musíme sledovat škvár s nulovými efekty a táhnoucím se dějem, zase založeném, jak jinak bohužel v Česku, na humoru. Proč radši neudělají pořádnou depkoidní záležitost s lidmi ze záhrobí nebo klidně i vody, kteří rozhodně dobré úmysly nemají. Všechny ty české seriály jsou už tak vousatě úsměvné a totálně nijak zajímavé, že už je budu asi automaticky bojkotovat.

    OdpovědětVymazat
  3. je to skvělé, vtipné a neotřelé. Čekám na další díly .... a moc se těším.

    OdpovědětVymazat
  4. Ako môžete takej chujovine dať 8/10?

    OdpovědětVymazat
  5. Po dlouhé době vymakaný projekt ČT. Výborný herecký výkony na všech úrovních až po poslední čudlu. Až na drobnosti velmi chytře vystavěný.. zábavný.. velmi špičový řemeslo..

    OdpovědětVymazat
  6. Po dlouhe době bezvadna oddechovka, u ktere se zasmějete. Rozhodne lepší než ......U nás se pokaždé těšíme na nový díl.

    OdpovědětVymazat
  7. 3/4 zbytečných plků o ničem,ale pokud se to někomu líbí,prosím

    OdpovědětVymazat
  8. super seriál, ja osobne som to dopozeral az vcera, ale parada, fakt!!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.