úterý 26. srpna 2014

RECENZE: Doctor Who S08E01 (Deep Breath) - Nový začátek starého Doctora


Peter Capaldi převzal TARDIS. Jak mu to šlo?
Rozjíždět nový seriál je možná ta nejtěžší věc v televizní branži.Fanoušci mají jistá očekávání a vy se musíte těm očekáváním vyrovnat nebo je rovnou předčit a přitom nezapomenout na příběh, který chcete vyprávět. Skutečně, rozjíždět nový seriál je velice těžká věc. A Doctor Who to prakticky dělá po celou dobu své existence. Jakmile herec v roli Doktora odejde, na jeho místo nastoupí nováček a seriál se rozjíždí zase od začátku. V sobotu 23. srpna se v nové éře Doctora Who seriál od začátku rozjel už počtvrté. Jaké to bylo?

Doktoři minulí i současní

Ono vyměňování představitelů ústřední postavy pomocí regenerace je to, co seriál udržuje zajímavý a i po padesáti letech existence svěží. Zároveň se ale jedná o jeho největší otazník. Regenerace je loterie. Nikdo nikdy neví, jak budou diváci reagovat na nového Doktora poté, co si navykli na toho předchozího. V tomto ohledu měl Christopher Eccleston v roli Devítky nejsnazší práci. Jeho Doktor přišel po několikaleté pauze, prakticky získával nové diváky, a proto bylo lehčí akceptovat, že je novým Doktorem právě on. Tehdejší šéf seriálu Russell T. Davies navíc musel Doktora představit zcela novému publiku a samozřejmě i fanouškům klasických sérií. Seriál tedy začínal skutečně od píky a budoval si vlastní mytologii.

Představitel Desítky David Tennant přišel jako blesk z čistého nebe. Divák zcela netknutý problematikou Doktora na konci první řady nechápavě zíral na toho chlápka v kostýmu Devítky. Pak ale přišel vánoční speciál, kde už byl Tennant právoplatným Doktorem. Davies navíc odvedl vynikající práci při budování napětí a vyvrcholení epizody. Takže na samém konci většina diváků nového Doktora už přijala. Z Tennanta se navíc i díky rozšíření seriálu mimo Velkou Británii do zbytku světa stala populární hvězda. A o to těžší bylo přijmout zprávu, že David končí a místo něj se Doktor dočká své jedenácté regenerace.

Matt Smith pak naskočil nejen do miliony diváků sledovaného seriálu, ale také do nového produkčního týmu se Stevenem Moffatem v čele jako s hlavním scenáristou. A i tehdy se Moffat pokusil diváky okamžitě přesvědčit, že Matt je Doktor. Soudě podle celosvětově nadšené reakce se mu to povedlo. Matt jakožto Jedenáctka do seriálu skočil po hlavě a hned v debutové epizodě si získal srdce fanoušků, kteří se nemohli přenést přes ztrátu Tennanta. Z Matta se stal další populární a milovaný charakter, a proto byli fanoušci jeho odchodem zdrceni jako v případě odchodu Tennanta.

Capaldi je Doktor!   

Na jeho místo přišel starší, zkušenější a daleko známější herec Peter Capaldi. A zatímco u minulých Doktorů nikdo pořádně nevěděl, co má čekat, s Capaldiho nástupem přišla obří vlna očekávání. Pro mnohé bylo jeho obsazení signálem k tomu, že se seriál bude ubírat temnějším směrem. A podle debutové epizody měli pravdu.

Capaldiho start je pro seriál dalším novým začátkem po všech směrech. Nezměnil se totiž jenom představitel hlavní role, ale také styl projektu. Najednou tu jsou dlouhé ponuré scény táhnuté především dialogy, zcela nová znělka, ponurejší hudba, jiný tón celého seriálu. Tohle všechno nasvědčuje tomu, že letos nás čeká nejtemnější Doktorova řada. Zřejmě proto byl za majitele TARDIS vybrán Peter Capaldi, který svým vzhledem i kostýmem všem dává jasný signál: "Se mnou si nezahrávejte! Já nejsem rozjuchaný mladíček a lamač dívčích srdcí. Já jsem možná i velice nebezpečný mimozemšťan!"

Abych se přiznal, čekal jsem zklamání. David Tennant i Matt Smith mi přirostli k srdci a jejich odchody byly těžké. Po Mattově debutu jsem si ale k Doktorovi rychle našel cestu zpět. U Capaldiho to není tak jednoduché a zásluhu na tom má Moffatův proklatý scénář.

Nový Doktor je drsnější a temnější


Je hodný či zlý?

První epizoda osmé řady Deep Breath je schválně prodloužena a napsána tak, abychom se mohli pořádně seznámit s novým Doktorem a jeho myšlenkovými pochody. Moffat si navíc dal pořádně záležet na tom, aby diváka znejistil, jaký ten Doktor vlastně je. Má dobré úmysly, nebo snad špatné? V některých scénách si Capaldiho zamilujete, v jiných vás děsí k smrti. Ta postava je nesmírně rozporuplná, což je samozřejmě správně. Daleko více se pojetí Dvanáctky blíží původnímu Doctorovi Williamu Hartnellovi, u kterého jsme ze začátku také nevěděli, jestli se ho máme bát nebo ho máme mít rádi. 

K té všeobecné nejistotě navíc přispívá i Doktorovo váhání. Zatímco David s Mattem v závěru svých debutů pevně prohlásili: "Já jsem Doktor!" a my jim v tu chvíli už jasně zobali z ruky, u Petera je to jiné. I když i on deklaruje, že je Doktor, divák se tomu zdráhá uvěřit. "Tenhle chlápek přece nemůže být nástupce rozjařeného Matta? Vraťte Smithe!" I takové jsou reakce diváků. 

A právě proto v závěru epizody vůbec poprvé v nové éře s přijetím nového Doktora musí vypomoct Doktor předešlý. Při svém telefonátu s Clarou se nesnaží přesvědčit jen ji, že ji Doktor potřebuje a že mu má dát šanci. Smith symbolicky promlouvá i k divákům a vzkazuje jim: "Ne, nejsem to já. A já vím, že se toho hodně změnilo a vás to vyděsilo, ale dejte mu šanci. On je Doktor a právě teď vás potřebuje víc než kdy jindy." Tento vzkaz seriálu dodává nový rozměr. Svým způsobem diváky sbližuje s nováčkem a zapojuje je do děje. Je jen na nich, jestli Doktorovi dají svou důvěru, což je sice ústředním motivem každé regenerace, ale nikdy to nebylo vyřčeno takhle nahlas a s takovou naléhavostí přímo v seriálu.

Herecký koncert C + C

Dobře napsaný scénář je jenom prvním krokem k úspěchu. Důležité je, aby mu herci vdechli život tím správným způsobem. Capaldiho Doktor je možná tajemný a neumíme si ho pořádně zařadit, ale jeho výkon je vynikající. Už od první scény zdárně přechází mezi svou předchozí inkarnací a novou podobou. V každé scéně dominuje a čiší z něj neochvějná jistota, že je pro tuhle roli jako stvořený. Paradoxně tedy nemáte problém s přijetím Capaldiho jako Doktora, ale s přijetím Doktora jako Doktora.  

Příjemným překvapením byl výkon Jenny Coleman, která byla především ve druhé polovině sedmé řady kritizována za to, že Doktorovi jako společnice nestačí. Osobně si to nemyslím a dokonce ji shledávám nejlepší novodobou společnicí. (Mezi mužskými společníky vyhrává Rory s kapitánem Jackem, kdyby to někoho zajímalo.) V Deep Breath Jenna dostala větší prostor. Nový Doktor jí dává větší prostor pro seberealizaci. Ve společných scénách z druhé poloviny epizody pak pár Doktor - Clara exceluje a jejich dynamika je daleko lepší než dynamika mezi Jedenáctkou a Amy.

Verdikt

Nový Doktor přináší spoustu nových a neznámých věcí i nový styl. Rozhodně nějakou chvíli potrvá, než si na to zvykneme, ačkoli Deep Breath je na rozjezd dobrou epizodou. Daleko více prostoru dostávají Doktorovy vnitřní pocity, jeho hledání sama sebe, přičemž se zintenzivňuje důležitost společnice. Z hlediska zápletky Steven Moffat vytvořil tradiční rozjezdový díl s děsivými a zajímavými monstry, ale přitom ne natolik zajímavými, aby zastínili Doktorův debut. A ačkoli se toho Moffatovi v poslední době příliš nedostává, ode mě si zasloužil úctu a uznání, protože se mu povedlo nového Doktora představit se ctí a ještě k tomu změnit styl vyprávění a rozjet novou mytologii. Stopáž sice mohla být kratší a některé scény byly i na můj vkus až moc dlouhé, ale vybalancování humoru (v podání Straxe) a dramatu to vyvažuje.

Hodnocení: 8/10

Co na nového Doktora říkáte vy? Zaujal vás Capaldi?  

6 komentářů:

  1. Ach jo, zas chlap, kdy konečně tvůrcům dojde, že uzrál čas na pořádnou doktorku!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doktorku se zrzavými vlasy! :)

      Vymazat
    2. ste drbnutý

      Vymazat
    3. je to super seriál a Capaldi skvelý herec perfektne vystriedal Smitha

      Vymazat
    4. Ako hovoril Moffat: Tak isto ako anglickú kráľovnú si nikdy vo filme nazahrá chlap, tak isto Doctora žena. To nie je diskriminácia, je to proste tak.

      Vymazat
  2. Peter Capaldi je skvělý, Doctor byl okamžitě po "shush" :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.