úterý 29. července 2014

RECENZE: 22 Jump Street - Vkročili Tatum s Hillem dvakrát do stejné řeky?


Je to úplně stejný film jako 21 Jump Street!
To, že velké hollywoodské sequely většinou za moc nestojí, je veřejným tajemstvím. Ale protože první díl studiu vydělal majlant, tak se hlavouni značky logicky nechtějí vzdát a vyprodukují klišoidní sequel s daleko větším rozpočtem, který podle všeho má nalákat více diváků. Jenomže diváci už dnes nejsou hloupí a tohle všechno moc dobře vědí. A vědí to i tvůrci 22 Jump Street.

První díl filmového dobrodružství vycházejícího z televizního seriálu Jump Street 21 se dočkal překvapivě vřelé reakce publika, a tak nic nestálo v cestě vzniku sequelu. Před kameru se opět postavila nečekaně sehraná dvojka - svalovec Channing Tatum a tlouštík Jonah Hill. Příběhově se toho moc nezměnilo, oba policisté jsou v utajení posláni na vysokou (v jedničce to byla střední), kde mají vypátrat dealera nebezpečné drogy why-phy. A jak byste asi čekali, celé se to odvíjí podobně jako v prvním díle.

Háček je v tom, že tvůrci film nenapsali a nenatočili téměř stejně náhodou, oni to udělali záměrně. Samotné postavy pak na tento fakt v zábavných meta-humorových odkazech samy upozorňují. Několikrát za celý film si vyslechnete, že je to stejné jako jednička, akorát se žertuje na téma sequelů a větších rozpočtů. Upřímně řečeno, tohle je právě ta věc, která mě udržela v kině. Zbylé vtipy totiž často skrývaly homosexuální podtext. A když říkám často, tak tím myslím každou chvíli. Jistě, jednou dvakrát to je vtipné, ale poslouchat podobné vtipy každých deset minut při sledování dvouhodinového filmu není ideální.

Ice Cube je borec!

Film sám o sobě tedy dějově nepřekvapí, protože nám tvůrci předložili stejné situace jako v jedničce, ale díky vynikajícím hercům se budete docela dobře bavit. Tatum s Hillem už mají svou rutinu secvičenou, výborně se doplňují a výměna jejich rolí oproti prvnímu dílu okořenila dynamiku vztahu jejich postav.
Ice Cube ve filmu válí


Zdaleka největším borcem z celého filmu ale je Ice Cube, který exceloval už v jedničce. Nicméně ve dvojce si vybudoval neotřesitelnou pozici boha srandy. Bez legrace, kdykoli se Ice Cube objevil na plátně, řezalo se celé kino. Jeho perfektně načasované hlášky kombinované s bezchybnou mimikou by rozesmály i největšího cynika. Černošský komik se tak stal jasným králem filmu.

Verdikt

Sečteno a podtrženo, 22 Jump Street nakonec zdárně převýšil i první díl, a to zejména díky svému brilantně využitému meta-humoru a dalších šíleností, které vás na plátně čekají. Hill s Tatumem na to pořád mají a rozhodně bych se je nebál označit za takového současného amerického Hilla a Spencera naruby. Jestli tedy chcete vidět skutečně vtipnou komedii, u které můžete vypnout a nechat se bavit, 22 Jump Street je jasnou volbou. Za závěrečné titulky pak musím přidat jeden bod navíc, to jinak nejde.

Hodnocení: 8/10

Viděli jste 22 Jump Street? Líbil se vám víc než první díl? 

1 komentářů:

  1. titulky v závěru byly super! a ještě se tam stihnul mihout Seth Rogen :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.