středa 25. června 2014

Téma: Zakázané plakáty (část druhá) - Příliš drsné a násilné postery

Plakáty, které byly zakázány, protože byly moc sexy nebo "propagovaly" nevhodné chování už jsme si ukázali (tady). Teď se ještě podíváme na postery, které nesměly být použity během propagace kvůli své násilné povaze. Tak si připravte žaludky, některé jsou vážně k "blití".



Asi není velkým překvapením, že ultrabrutální série Saw sázela na plakáty, které nebyly zrovna jemné. A není tak divu, že několik z nich bylo zakázáno, protože byly prostě a jednoduše moc násilné.
 
 
 
Nedivíme se ani tomu, že v Austrálii byl odmítnut plakát k hororu Dying Breed. Protinožci mají bohatou historii se zakazováním her, filmů atd., ale v případě Dying Breed je docela chápeme. U plakátu se člověku opravdu skoro zvedne "kufr". Tvůrci se ohánějí tím, že chtěli vykouknout z davu a to se jim bezesporu povedlo.
 
 
Důvody pro zákaz dokážeme pochopit i u posteru k filmu Poslední vymítání ďábla (2010), který je docela brutální a ještě na něm figurují náboženské motivy, což je tenký led. A pravdou je, že plakát je dost provokativní. Hlavním důvodem pro jeho stažení, ale bylo to, že dívka na plakátě zřejmě čelila útoku sexuálního charakteru.
 
 
Naopak nás docela zaskočilo, že byl zakázán plakát propagující horor Hory mají oči 2 (2007). Není to sice poster, který by byl zrovna "sluníčkový", ale že by to bylo něco extrémně drsného, to zase ne. Viděli jsme mnohem horší plakáty, které v klidu prošly.
 

Docela vtipné je i zakázání plakátů k Nezvratnému osudu 5 (2011) v Anglii. Tam společnost Advertising Standards Authority obdržela celých 13 stížností na poster a tři stížnosti dokonce upozorňovaly, že děti, které plakát viděly, byly viditelně vystrašené. I to stačilo k tomu, aby byl plakát ve Velké Británii zakázán.
 
 
Cestující v londýnském metru vyděsil i poster propagující horor Metro (2004), takže byl na chvíli zakázán. Nakonec se tvůrcům podařilo přesvědčit cenzory, že to není fér a zákaz byl odvolán.
 
 
 
Znepokojení vyvolal také billboard k hororu Captivity (2007), u kterého je to ale docela pochopitelné. Není to úplně cudná záležitost. Znázorňuje mučení a další nepěkné výjevy docela explicitně, takže není divu, že se to některým lidem příliš nelíbilo.
 
 
Společnost MPAA (Motion Picture Association of America), která rozhoduje o přístupností filmů a vhodnosti propagačních materiálů, není také nadšená z toho, když se na plakátech objevují osoby, které mají na hlavě pytel (zřejmě proto, že Američané neradi vidí něco, co by mohlo vyvolat novou vlnu diskusí o tom, jak zacházejí s některými vězni). Proto také byly zakázány plakáty k dokumentům Cesta na Guantánamo (2006) a Taxi na temnou stranu (2007).
 

 
Myslíte, že cenzoři jsou příliš útlocitní a zakazují i plakáty, které si to nezaslouží nebo věříte, že dělají správně? Přišel vám nějaký z posterů příliš drsný? 

2 komentářů:

  1. Plakaty bych i pochopil,prece jen muzou je videt i deti,ale nechapu kdyz se u filmu odstrnuje krev i tam kde nekoho probodnou a neni videt ani kapka aby nekdo neutrpel ujmu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevim,nezdá se mi žádný nějak víc zastrašující či nechutný. Čekal jsem víc :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.