čtvrtek 19. června 2014

Téma: Pět komiksových rolí, jejichž obsazení se zrovna nepovedlo

Před pár hodinami bylo oficiálně potvrzeno, že si svalovec Jason Momoa zahraje Aquamana v Batman v Superman: Dawn of Justice a následně v Justice League. Nám to nevadí (přestože Aquaman je světlý blonďák), něco nám říká, že to není špatný nápad. Ale někteří lidé nejsou s touto volbou spokojeni. A není to zase tak dlouho, co velkou vlnu kritiky schytal Zack Snyder za rozhodnutí obsadit Bena Afflecka do role Bruce Waynea. I v tomto případě dáváme Benovi šanci, ovšem ani my občas nejsme spokojeni s některými castingovými volbami. Tady je pětice herců, kteří se nám do rolí komiksových postav vůbec nehodili.

Anna Paquin jako Rogue (série X-Men)

V tomto případě začal celý problém už tím, že Rogue je ve filmu prezentována úplně jinak, než v komiksech. V těch je to silnou a nebezpečnou postavou, která není zrovna klidná, ani vyrovnaná. Ve filmu to bylo křehké ufňukané děvče, které se dostalo pod ochranná křídla Wolverina (Hugh Jackman). Otcovský vztah měl v předloze Logan k Jubilee (Kea Wong) a Shadowcat (Ellen Page), ve filmové verzi se ale jeho chráněnkou stala Rogue. Už to jsme překousávali s nelibostí, ale obsazení Anny nás rozhodilo úplně. Nepochybujeme o tom, že je to skvělá herečka, ostatně získala Oscara v jedenácti letech a má na kontě Zlatý glóbus za Pravou krev, ale do role Rogue nám prostě nepasovala.
 


Kirsten Dunst jako Mary Jane Watson (trilogie Spider-Man)

Podobný problém jako u Anny máme i s Kirsten. Herečka je to kvalitní, o tom se nehádáme, ale naprosto nevhodná do role Mary Jane Watson. Ta má být rusovlasou dračicí se sexappealem, který sráží muže do kolen. Kirsten je holka od vedle, která je milá, hodná, ale že by opačné pohlaví uslintávalo, když se na terase opaluje ve spodním prádle, to se nám nějak nezdá. Mary Jane je prostě divoká sexbomba, Kirsten je hezká holčina, kterou představíte mamince, aby měla radost, že chodíte s někým hodným a slušným.

Topher Grace jako Eddie Brock/Venom (Spider-Man 3)

Tophera máme rádi, je to sympaťák a v komediálních rolích mu to jde. Jenže Eddie Brock není ani sympaťák, ani vtipálek, ale drsný a nepříjemný člověk, který je hrozivý i ve chvíli, kdy ho neovládá mimozemský symbiont, natož, když se z něj stane Venom, jeden z nejikoničtějších protivníků Spider-Mana. Na takovou roli vypadá Topher prostě moc neškodně a mile a asi málokdo v něm viděl legendárního zloducha, ze kterého má Peter Parker noční můry.

Arnold Schwarzenegger jako Victor Fries/Mr. Freeze (Batman a Robin)

Na filmu Batman a Robin toho bylo špatně hodně. Bylo to kolotočové, přeplácané a také v případě některých postav špatně obsazené. Sporný byl například George Clooney jako Bruce Wayne, ale nejvíce nám nesedl Arnie jako Mr. Freeze. Umíme si představit desítku jiných Batmanových protivníků, které by si v klidu mohl Schwarzenegger střihnout, ale Mr. Freeze mezi ně prostě nepatří. Kromě toho, že v předloze je to pohublý pán, tak snaha Arnieho vdechnout postavě komediální rovinu na nás nezabírala. Bylo to úsměvné, ale ne v dobrém slova smyslu.

Halle Berry jako Selina Kyle/Catwoman (Catwoman)

Nepatříme do skupiny, která označuje Catwoman za extrémně strašný film, je to jen další z mnoha špatných projektů, které člověk zhlédne a za chvíli na ně zapomene. Obsazení Halle Berry do hlavní role není největším problémem (tím je scénář a režie), ale přesto to nebyl zrovna dobrý krok. Nikdo asi nemá pochyb, že je Halle talentovaná herečka. Má na kontě spoustu cen, které to dokazují a to i těch nejprestižnějších. Jenže, ani její oscarové kvality (a naditá podprsenka) nejsou dost pádné důvody pro její obsazení do role Catwoman. Problémem není to, že má na rozdíl od předlohy čokoládovou pleť, průšvihem je, že její sexappeal je diametrálně odlišný od toho, kterým disponuje komiksová femme fatale. Selina je tajemná a neprvoplánovitým stylem svůdná postava, Halle působila jako Catwoman moc lascivně, což ještě tvůrci podtrhli tím, že ji oblékli do kostýmu, ve kterém by se cítila nesvá i profesionální domina. Prostě a jednoduše Michelle Pfeiffer vede.

Který castingová volba týkající se komiksové role nejvíce zaskočila vás?

8 komentářů:

  1. Halle Berry jako Storm v X-men nejhorsi volba vsech dob

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty si najväčší úd všetkých čias.

      Vymazat
  2. Já komiksy nečtu, tak mi ty změny, ad. 1 a 2 až tak nevadí. Navíc jsem horňák a Kirsten v plavkách má co nabídnout, né že ne. Mě asi nejvíc zklamala změna v obsazení Todda v Kick Ass 2, Augustus Prew byl za Evana Peterse hrozně slabá náhrada, ale asi to bylo i jinými faktory, že to byla asi nejhorší postava z tohoto pokračování.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak k té Catwoman bych přidal i Anne Hathaway. Herečka je to talentovaná to bezesporu, ale tohle jsem ji fakt nevěřil a jako Selina Kyle mi prostě nesedla. Totálně mi u ní chybělo..prostě všechno, že zmlatí bandu zloduchů, že je sexy atd.. Michelle Pfeiffer 4ever :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Btw: Mi přijde že celá Nolanova netopýří trilogie krachla v jednom aspektu a to v ženském castingu. ,,zakřivený koutek" Katie Holmes, ,,kráska" Maggie Gyllenhaal a nakonec ,,drsňačka" Anne Hathaway. Vyjma Anne se nejedná o přímo superhrdinské postavy, ale tyto tři dámy mi celkově v těch filmech nesedly.
      Skvělých filmech ;)

      Vymazat
    2. Z oněch tří zmíněných mi Anne seděla nejvíce, ale Michelle prostě překonána nebyla a hotovo :D.

      Vymazat
  4. Tak zrovna Anne Hathaway mi přišla hrozně sexy. A Maggie Gyllenhaal mi do role sedla. Ovšem taky se přikláním k tomu, že Michelle je nejlepší a dosud nepřekonaná :) No a když jsme u Nolana, tak teda Marion Cotillard jako dcera Ra's al Ghula byla vyloženě špatná. Jako sám Ra's al Ghul v Arrowovi ... to bylo taky úplně špatně. Jinak teda souhlasím tady s celým článkem :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.