pátek 6. června 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci z Nekonečného příběhu - Někteří se hodně (ale opravdu hodně) změnili

Není film ten, aby se zalíbil lidem všem, ale pokud někdo nemá rád Nekonečný příběh (1984), tak nás to hodně překvapuje. Bezesporu jde o jeden z nejkrásnějších pohádkových projektů, které se v historii kinematografie objevily. Dnes se podíváme na to, jak dopadla trojice dětských herců, které Nekonečný příběh proslavil.

Filmová adaptace stejnojmenné knihy od autora Michaela Endeho dorazila do kin pět let po vydání románu, tedy v roce 1984. Film si vzal na starost (jako režisér a spoluscenárista) Wolfgang Petersen jako svůj první anglicky mluvený debut (přestože film vznikl v západoněmecké produkci). V dané době šlo o nejdražší projekt, za kterým nestojí Američané nebo Rusové. Stál zhruba 27 milionů dolarů (vydělal jich 100). Jen pro zajímavost, autor předlohy nebyl z adaptace nadšený, protože měl pocit, že se příliš odklonila od knihy a tak požadoval zastavení produkce nebo změnu jména filmu. Jeho přání ale vyslyšena nebyla. Začal se tak soudit, ale prohrál. Filmová podoba mapuje pouze zhruba polovinu knihy, takže úplně neodráží název "Nekonečný", což kniha dělá. Film se dočkal dvou pokračování, ale ani jedno nesahá prvnímu dílu ani po kotníky. Samozřejmě nesmíme opomenout zmínit hudbu, která byla skvělá. Za většinou písní stál skladatel Klaus Doldiger, ústřední melodii pak dali dohromady Giorgio Moroder (hudba), Keith Forsey (text), Limahl a Beth Anderson (oba zpěv). Z písně se vyklubal obrovský hit. Německá verze soundtracku ale obsahovala pouze skladby Doldigera.



Barret Oliver/Bastian Balthazar Bux

Než Barret získal roli v Nekonečném příběhu, sbíral zkušenosti hlavně v televizních seriálech (Knight Rider, The Incredible Hulk), kde měl obvykle menší role. Zlom přišel v roce 1984, kdy byl obsazen do Nekonečného příběhu a jeho sláva raketově vzrostla a stal se jedním z nejvýraznějších dětských herců dané doby. Následně ho Tim Burton obsadil do svého krátkého filmu Frankenweenie, za který Barret vyhrál cenu Saturn Award. Svou oblibu zvýšil díky sci-fi filmu Rona Howarda Zámotek (1985) a pokračování Zámotek 2: Návrat (1988). Naposledy se ve filmu objevil v roce 1989, kdy natočil komedii Scenes from the Class Strugle in Beverly Hills. Pak se začal soustředit na fotografii, specializuje se na techniky z devatenáctého století. A v tomto oboru se mu daří, jeho díla vystavují muzea, používají filmaři a v roce 2007 mu na toto téma vyšla kniha A History of the Woodburytype.

Noah Hathaway/Atrej

Noah se začal před kamerami pohybovat už od mládí. Od tří let se objevoval v reklamách a v šesti letech získal roli Boxeye v seriálu Battlestar Galactica za kterou byl nominován na Young Artist Award. Ale až ve chvíli, kdy se objevil jako zachránce říše Fantasie poznal, co to je sláva. Stal se idolem mladých, podruhé byl nominován na Young Artist Award a obdržel cenu Saturn Award. Nekonečný příběh ale nebyl startem jeho úspěšné kariéry, spíše vrcholem. Sice si v roce 1986 zahrál Harryho Pottera Jr. v hororu Trol, ale to nebyl extra úspěšný projekt. Noah si pak dal od hraní pauzu a na plac se vrátil až v roce 1994 s filmem To Die, to Sleep. O dva roky později se ještě ukázal v německém seriálu Die Unendliche Geschichte a pak následoval další oddech od herectví. Vrátil se k němu v roce 2012, kdy získal roli v thrilleru Sushi girl a v minulém roce jsme ho mohli vidět ve filmu Blue Dream. Ve volném čase se Noah rád věnuje bojovým uměním, s přehledem zvládá několik stylů a je držitel černého pásku v Tang Soo Doo a Shotokan Karate.

Tami Stronach/Dětská císařovna

Tami se narodila v Teheránu do izraelsko-skotské rodiny. Oba její rodiče jsou archeologové, ale jejich dcera se vydala jiným směrem. Tedy alespoň na chvíli. Její první a nejznámější rolí byla postava Dětské císařovny v Nekonečném příběhu. Za svůj výkon obdržela nominaci na Young Artist Award. Ovšem její rodiče se obávali, že ji potká osud hromady dětských hvězd a tak ji od dalšího hraní odrazovali. Tami je uposlechla jen částečně, nevěnovala se televizi, ani filmu, ale působila v divadle a dál studovala herectví. Také vydala několik singlů, jako například Fairy Queen. Hlavní náplní jejího profesního života se ale stal tanec, především s úspěšnou skupinou Nate Dance Company. Tami působí také jako choreografka. V roce 2010 se vdala za Grega Steinburnera, o rok později se jim narodila dcera.

Také se ještě teď rádi podíváte na Nekonečný příběh a jste z něj celí naměkko?

5 komentářů:

  1. Nekonecny pribeh je pro me ta nejlepsi detska fantasy vubec. Samozrejme mam rada HP a LOTRa, ale nekonecny pribeh muze clovek sledovat v jakemkoliv veku, protoze ma mnoho metafor a skrytych vyznamu (nicota = prazdnota v lidske dusi nebo mysli) a hlavne i presto,ze triky jsou jiz zastarale stale to pusobi verohodne a podle me to vubec neubira na celkovem dojmu. Samozrejme herci, zejmena tedy Atrej (moje prvni detska laska), hudba a celkove ponure prostredi spolu s pribehem = pro me nejmilejsi fantasy film. Astale funguje, protoze jsem ho nedavno poustela sestrenici, ktere je 10 let a ktera uz je generacne uplne jina a film se ji neskutecne libil i presto, ze je od malicka zvykla na CGI. Tohle hodne vypovida.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má tříletá neteř ho také miluje a to má nakoukány Doby ledové, Ledová království a hromadu dalších CGI filmů, ale Falkovi těžko konkurovat :D.

      Vymazat
  2. A co chudák Falco, na toho jste zapomněli! Co ten teď dělá, kde poletuje a jak zestárl??? :D :D

    Btw. co je pravdy na tom chystaném remaku? Je to doufám pořád ještě neschválený nápad... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Falko je věčný, nekažte mi iluze :D. Remake se plánoval (spoluprodukovat ho měla i firma Leonarda DiCapria), ale prý byly nějaké problémy se zajištěním práv na knihu, takže z toho zatím sešlo.

      Vymazat
  3. Nekonečný príbeh to je perfektná rozprávka (film). Od mala sa mi jednotka páčila ( dvojka a trojka ma ani veľmi nelákali), aj keď som sa bála toho vlka (či čo to je) a plakala som keď Atrejov kôň ostal (zahynul) v tom bahne. No nikdy som nemohla pochopiť sestru, že prečo sa jej to nepáči. Je to veľmi zaujímavé, krásne, perfektné, proste také aké fantasy filmy by mali byť. A AK STE TO NEVIDELI ODPORÚČAM VÁM SI TO POZRIEŤ.
    Bar4a

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.