úterý 27. května 2014

X-men: Budoucí minulost - O čem je scéna po titulcích?


Pokud jste už viděli X-men:  Budoucí minulost a trpělivě počkali až odroluje milion jmen a dojde na potitulkovou sekvenci, možná se ptáte: Co to sakra mělo být?

Pokud si nejste odpovědí jistí, máme pro vás vysvětlení. Pozor, v následujících řádcích vás čekají spoilery.

Připomeňme si, co v dané sekvenci vidíme. Ocitáme se ve starověkém Egyptě, kde záhadná postava v kápi za pomocí telekineze skládá v poušti z kvádrů rotujících ve vzduchu pyramidu. Kamera se k ní blíží zezadu a pak ji objíždí a my pohlédneme do tváře chlapíkovi s šedou pokožkou a modrými rty. V pozadí si pak ti bystřejší ještě všimnou čtyř jezdců čekajících na horizontu.

Kdo je to? Odpověď na základní otázku, kdo je modrohubý chlapík je jednoduchá. Je to Apocalypse, původním jménem En Sabah Nur aneb Ten První. První a nejmocnější mutant na světě, který se narodil před 5000 lety a který je v sérii Age of Apocalypse X-menům ústředním a ultimátním protivníkem. Jde přitom o alternativní časovou osu X-menů. Apocalypse dokáže své tělo kontrolovat na molekulární úrovni, což mu umožňuje měnit svoji fyzickou podobu, je supersilný, superchytrý, má psychokinetické schopnosti a spoustu dalších vlastností, díky kterým může jezdit tramvají načerno a vždycky vyhrát piškvorky. Jo a je v podstatě nesmrtelný. Navíc přišel do kontaktu s mimozemskou technologií, takže pro X-meny je skutečně velmi tuhým protivníkem - asi jako Thanos pro Avegery. Apocalypse díky mimozemské technologii po většinu času dříme, jednou za mnoho let se probudí, čímž nabere další síly a doufá, že přijde den, kdy ovládne svět. Tu a tam lidstvo rovnou otestuje, zda není ta správná chvíle chopit se moci a zdá se, že absence Sentinelů mu hodně nahraje do karet. Sám Bryan Singer v X-men: Apocalypse doslova slibuje akčnější, velkolepější film s parametry katastrofické podívané.



Čtyři jezdci Apokalypsy

Čtyři jezdci v pozadí jsou Čtyři jezdci Apokalypsy - Válka, Hlad, Mor a Smrt. Pod těmito přezdívkami pro Apocalypse pracují v různých fázích komiksu různí mutanti, takže těžko soudit, koho konkrétně v připravovaném X-mením filmu X-men: Apocalypse v rolích jezdců uvidíme. Apocalypse věří v nikdy nekončící válku a přežití nejsilnějších, proto si vybírá ty nejperspektivnější mutanty, pomáhá jim odhalit jejich potenciál a dělá z nich donucením /někteří se přidají i dobrovolně/ své poskoky - v komiksech to potkalo například i Angela, kterému Apocalypse vytvořil biomechanická křídla a udělal z něj Archangela na pozici Smrt. A nevyhnul se tomu ani sám Wolverine, který Archangela později nahradil.

X-men: Apocalypse by se měl podle Bryana Singera odehrávat v 80. letech - čímž se naplní vize, podle níž měl být X-men: První třída prvním dílem trilogie, v níž se postupně podíváme do 60.,70. a 80. let. Ve filmu by se měli objevit Nightcrawler, Gambit a určitě i hvězda Budoucí minulosti Quicksilver a samozřejmě také Mystique, profesor X (zřejmě v obou svých podobách), Magneto a Wolverine. V mnoha směrech to ale bude pro X-meny skutečný přelom. Poprvé nepůjde o střet Magneta a Xaviera. Navíc se ocitneme ve skutečně alternativní časové linii, tudíž vše, co jsme až dosud viděli v prvních třech dílech v podstatě nebude platit. Vrátit se může Jean Greyová i Cyclops a protože by měli být mladší, je možné, že Singer je přeobsadí novými tvářemi - ačkoli osobně tomu příliš nevěřím. Otázkou také zůstává, zda bude ve filmu Apocalypse ve své nejtypičtější notně nabušené podobě a nebo zda nám ho Singer ukáže jako zdánlivě křehkého chlapce jako je v potitulkové scéně.

Jinými slovy - na základě všeho, co jsme dosud viděli a co víme se máme na co těšit. X-men: Apokalypsa nás čeká v roce 2016.

7 komentářů:

  1. Řekl bych, že v předposlením odstavci by nemělo být jméno Thanose, ale Apocalypse ;)

    OdpovědětVymazat
  2. "X-men: Poslední minulost" to ako vážne :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  3. este pred nim alebo kludne po nom by som rad videl Sinistra :P

    OdpovědětVymazat
  4. Vážně Nightcrawler? Jestli fakt jo, tak by to bylo super, ale když už, tak ho přeobsadí. +nevim co bych dal za to, aby oživili White Queen.

    OdpovědětVymazat
  5. Nightcrawler se vrátí na 99%, potvrdil to sám Singer.

    OdpovědětVymazat
  6. Také nevím, proč byla "kuchnuta" Emma Frost. Je to škoda, měla potenciál. Mimochodem, jen menší oprava, nejstarší mutantkou by měla být Selene (Black Queen), která se narodila před 17 tisíci lety.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.