středa 23. dubna 2014

Transcendence: Velkolepé sci-fi s Johnny Deppem propadlo. Proč?

Ve filmovém světě není nic jistého, určitě ne úspěch. Jsou sice projekty, u kterých je 99 % šance, že zabodují, ale většinou studia vyděšeně čekají, jak si jejich film povede během premiérového víkendu. Oněch pár dnů totiž stačí, aby se dalo docela dobře odhadnout, zda se titul zaplatí a vydělá nebo půjde o propadák. Vědecko-fantastická novinka s Johnny Deppem Transcendence vypadala nadějně, ale nakonec během prvního víkendu utržila jen necelých 11 milionů při rozpočtu 100 milionů dolarů. A přitom jí hrálo (alespoň na první pohled) do karet hned několik aspektů.

Tím první je obsazení v čele s Johnnym Deppem a Morganem Freemanem. Především první zmíněný ještě před nějakou dobou platit za někoho, jehož jméno na plakátech mělo být zárukou toho, že film vydělá. Ovšem, po fiasku s Osamělým jezdcem, který prý prodělal společnosti Disney nějakých 200 milionů dolarů, je jasné, že ani Depp není tak silná značka, aby byl sázkou na jistotu. A to film Transcendence jasně potvrdil.

Určitým lákadlem měla být režie Wallyho Pfistera, dvorního kameramana Christophera Nolana. Ten bezpochyby dal Wallymu dostatek rad a Pfister jistě od Nolana odkoukal hromadu věcí, takže tu byla naděje, že Transcendence bude působivou podívanou. Drtivá většina kritiků je ovšem opačného názoru.

Transcendence je Pfisterovým debutem a očividně to pro něj bylo příliš velké sousto, kterým se začal trošku dávit. Holt svěřit nováčkovi tak velký projekt, nebyl úplně nejlepší krok. Občas (často) se stává, že si studia vyhmátnou videoklipaře, kterého nechají natočit nějaký blockbuster, ovšem obvykle jde o přímočaré akční filmy a ne dějově komplikované sci-fi projekty s filozofickým nádech.

Žádný učený z nebe nespadl

To je něco, co zvládá Nolan, ale je zřejmé, že ani to, že s ním pracujete dlouhé roky, neznamená, že vám vejde do krve jeho um. Wally se jednoduše nedokázal poprat se složitějším příběhem a nezvládl ho předložit publiku v přijatelné formě.


Wally Pfister (vlevo) a Christopher Nolan
Nikoho nechceme podceňovat, ale na projektu typu Transcendence by si vylámala zuby i větší režisérská esa, která mají bohaté zkušenosti, natož debutant. Je tak otázkou, co vedlo dámy a pány z Warner Bros., aby souhlasili s tím, že film za sto milionů dolarů s komplikovaným dějem svěří "zelenáči". Tak nějak tušíme, že si řekli něco ve stylu: "Sledoval Nolana při práci, bude se o tom hodně mluvit, na to diváci uslyší." Ups, chybka se nám vloudila.

Vlasy si jistě teď trhají nejen ve Warner Bros., ale také v Alcon Entertainment, což je firma, která se výrazně podílela na financování filmu. Proslýchá se, že ztráta by mohla být až sto milionů dolarů a odhaduje se, že pro Alcon by to mohlo znamenat ztrátu 30 - 35 milionů dolarů.

Andrew Kosove z Alconu k tomu řekl: "Alcon přebírá zodpovědnost za své úspěchy i neúspěchy a Warner Bros. pracoval tvrdě na distribuci a marketingu." Ovšem neskrýval rozčarování z toho, co se stalo: "Je to pro nás velké, opravdu velké zklamání. Hrozný výsledek, ale poučili jsme se a pokračujeme dál."

A poučit by se měly i ostatní firmy, svěřovat tak velké projekty nezkušeným (alespoň v režii) lidem a doufat v to, že bude stačit zvučné herecké jméno, není úplně nejchytřejší. Ostatně, ukázalo se, že Depp táhne hlavně, když má oční linky, dredy a hraje si na "přitepleného" piráta, ale jinak už to taková sláva není.

Co tedy říct nakonec? Malé krůčky, to je ta pravá cesta, co takhle nejdříve film za pár milionů, aby bylo zřejmé, zda je daný člověk talentovaný a pak možná větší projekty. Většina dnes již proslulých režisérů také nezačínala blockbustery za 100 milionů dolarů.

Chápete podobná rozhodnutí filmových studií nebo jste z nich také zmatení?

3 komentářů:

  1. Já mám pocit, že Depp tomu spíš uškodil než pomohl, když vidím, že bude Depp v nějakym filmu, hned o něj ztratím zájem. Lidi jsou zvyklí na piráty, tak na to pudou, ale jinak je Depp docela otravnej. Mě osobně moc nebavil ani v prvních pirátech, když hrád Eda Wooda tak jsem ho miloval, ale teď mě spíš od filmu odradí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě má Johnny úplně stejnej efekt.....tenhle by ale nebyl bomba ani bez něj.

      Vymazat
  2. Já už na filmy s Deppem taky zanevřel. Pro mě ten člověk umí hrát v podstatě jeden typ role a to jeho věčné pitvoření se už mě nějak nebaví. Kdysi to bylo fajn, teď už ne ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.