středa 16. dubna 2014

TOP 5: Nejlepší televizní záporáci, milujeme to, jak je nesnášíme


Je nepsaným pravidlem, že kvalita filmu/seriálu závisí nejen na tom, jací jsou hlavní hrdinové, ale také na tom, jak zábavní a proradní jsou záporáci. A my s tím můžeme jedině souhlasit. Dobrý zloduch je faktorem, který ovlivní "koukatelnost" daného projektu nemalou měrou, ostatně dámy a pánové, které jsme vybrali do našeho žebříčku, jsou toho jasným důkazem.


5. Guvernér (David Morrissey)/Živí mrtví

Přijít o dítě, to je něco, co vás poznamená. Přijít o dítě a následně být svědkem toho, jak se změní v zombie, to s vámi zamává ještě více. Své o tom ví muž, který si nechá říkat Guvernér. Ten se ve snaze zvrátit "zdravotní" stav své dcery, která se z roztomilé holčičky změnila v něco, co chce jen rvát maso z nebohých lidí, neštítí vůbec ničeho. Guvernérův cíl je sice pochopitelný a možná i správný, ale metody, které k jeho dosažení využívá, to už je jiná pohádka. Neštítí se v podstatě ničeho. Je sice pravda, že se občas objeví problesky jeho sympatického a relativně normálního "já", ale ty rychle zmíní ve chvíli, kdy usekává hlavy katanou a provádí další skopičiny. Kromě jeho brutální nátury má další aspekty, které z něj dělají excelentního záporáka - schopnost využít svého charismatu, aby mu ostatní zobali z ruky.

SOUVISEJÍCÍ: RECENZE: JAK DOPADLA ČTVRTÁ ŘADA ŽIVÝCH MRTVÝCH?

4. Gustavo "Gus" Fring (Giancarlo Esposito)/Perníkový táta

Jsou záporáci, kteří se to nesnaží skrývat a jsou záporáci, kteří se naoko tváří jako ti největší dobráci, ale za zády ostatních se ukáže jejich pravá a děsivá tvář. A asi není sporu o tom, že druzí zmínění jsou mnohem nebezpečnější. Gus se sice na veřejnosti prezentuje jako bezúhonný provozovatel sítě restaurací rychlého občerstvení a člověk s velkým srdcem, který má silné charitativní cítění, ale fanoušci seriálu Breaking Bad vědí své. Gustavo je velkým hráčem na poli narkotik a přestože to není typický zloduchu, alespoň ne svým vystupováním a vzhledem, tak umí být extrémně nebezpečným protivníkem, se kterým si není radno zahrávat.

SOUVISEJÍCÍ: NEJVYDAŘENĚJŠÍ ŘADY SERIÁLOVÝCH VETERÁNŮ

3. Livia Soprano (Nancy Marchand)/Rodina Sopránů

Jedno moudro říká, že kam nemůže ďábel, nasadí ženu. A v některých případech to bezesporu platí. V historii kinematografie a televize se objevila hromada ikonických záporaček (řekl někdo Cycloni?), ať už to byly potvory, které zneužívaly svých dlouhých nožek a bujného hrudníku nebo zákeřné bestie, která s radostí bodaly kudly do zad (symbolicky i doslovně) a jednou z těch nejvýraznějších je Livia Soprano. Ve skvělém seriálu Rodina Sopránů je záporákem, který je nejvíce na očích Tony Soprano (James Gandolfini), ale ten by nebyl tím, kým je, nebýt jeho matky Livie. Nejen, že je výtečnou manipulátorkou, která nemá problém pohrávat si s ostatními jako s figurkami na šachovnici (klidně zmanipuluje svého švagra, aby zabil jejího syna), ale také se vyžívá v tom, dělat ostatním lidem ze života peklo. Když ostatní trpí, ona je spokojená.

2. Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)/Hannibal

Hannibal v sobě kombinuje ideální vlastnosti elitního zloducha. Je charismatický, je extrémně inteligentní, je výtečný manipulátor a má rád lidské maso. Plus se samozřejmě neštítí ničeho, což poznalo mnoho jeho oběti. Jeho vraždy jsou téměř zvrácenou formou umění a Hannibal si likvidování svých "kořistí" vysloveně užívá (nejen ve chvíli, kdy si pochutnává na částech jejich těl), ale současně si užívá i to, když si s lidmi kolem sebe hraje a tlačí je do extrémních situací, aniž by to tušili. Z postavy Hannibala se vyklubal jeden z nejlepších zloduchů za dlouhé roky a současně ze seriálu extrémně povedená podívaná. Některé z vás asi napadne otázka, proč v seznamu figuruje Hannibal a ne Dexter. Operujeme s tím, že Dexter je sice záporák, ale také hlavní hrdina své show, v případě Hannibala je v aktuálních řadách ústředním hrdinou spíše Will Graham (Hugh Dancy), Hannibal (přestože seriál nese jeho jméno) je spíše v pozici šedé eminence, která operuje ze stínu.

SOUVISEJÍCÍ: KDYŽ KVALITA NESTAČÍ: POVEDENÉ SERIÁLY S NÍZKOU SLEDOVANOSTÍ

1. Joffrey Baratheon (Jack Gleeson)/Hra o trůny

Pokud jsou vaši rodiče současně sourozenci, nemůže z toho vzejít nic dobrého. Joffrey je plodem incestního vztahu a na jeho psychice se to očividně odrazilo. Ve Hře o trůny je hromada zloduchů, kteří jsou nezapomenutelní (Ramsay Snow, Cersei Lannister, Walder Frey, Melisandre atd. atd.), ale málokterý se může rovnat Joffreyovi. I když nutno přičíst nějaké zásluhy i jeho matce Cersei (Lena Headey), která svého syna nejen rozmazlila, ale také s ním manipulovala dle potřeby. Ovšem hošík se jí vymknul z rukou a to je u krále s v podstatně neomezenou mocí docela problém. Není nikdo, kdo by ho zvládl ukočírovat (občas se to povede Margaery Tyrell, ale musí se hodně snažit) a on si tak dělá, co je mu libo. A to je u maniaka, který spáchá cokoliv, aby se pobavil, docela průšvih. Nedělá mu problém střílet z kuše do bezbranné dívky přivázané k posteli, nechávat popravit ty, kteří se mu zprotiví a to je jen stručný výčet jeho šílených počinů. Mimochodem, musíme pochválit Jacka Gleesona, ztvárnil Joffreyho excelentně.

Čestná zmínka: Montgomery Burns (Bedřich Šetena)/Simpsonovi

Majitel jaderné elektrárny ve Springfieldu je nejvýraznějším "záporákem" v seriálu Simpsonovi. Samozřejmě, tvůrci nepředstavují klasického zloducha, ale spíše postavu, která právě typické znaky záporáků z různých projektů paroduje a zesměšňuje. A tak pan Burns páchá věci, které sice nejsou pěkné, ale většinou jsou podány tak, že skvěle pobaví. Přiznejte se, že máte toho sobeckého zbohatlíka, kterému jde jen o to, jak si namastit kapsu, prostě rádi a v Simpsonových je jednou z nejvýraznějších postav, což není lehké, najdeme v nich spoustu skvělých hrdinů a záporáků. Ale Burns se mezi nimi neztratí a k tomu lze říct jen jediné: "znamenitě".

SOUVISEJÍCÍ: DESET PROJEKTŮ, KTERÉ SI BEZ DABINGU NEUMÍME/NECHCEME PŘEDSTAVIT

Který televizní záporák je vaším nejoblíbenějším?

15 komentářů:

  1. Článek je super, akorát malá drobnost: Neříká pan Burns náhodou "znamenitě" ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Burns v českém dabingu v průběhu tolika let říkal často i "výtečně" a "výborně" a možná i něco jiného. Homerovo typické doh v angličtině se překládalo různě, třeba jako sakra, kruci atd. Dokonce i Levák Bob se zpočátku nazýval trošku jinak. Stejně jak to nějakou dobu trvalo, než se seriál rozvinul a stabilizoval a začala zlatá éra, tak i dabingu chvíli trvalo, než se usadil. Vždyť první 4 série se dabovaly v roce 92-93, další pak už prakticky každý rok.

      Vymazat
    2. tak Očko byl taky v první sérii jinak

      Vymazat
  2. Guvernér byl nesnesitelnej (a ne v dobrým smyslu slova)

    OdpovědětVymazat
  3. Ben Linus z Lost.
    Jak já toho chlapa nesnášel, že všechno přežil :D

    OdpovědětVymazat
  4. Anubis ze Stargate. Vetšího záporáka snad už seriálová tvorba vykreslit nedokázala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokázala a vykreslila hned ve stejném seriálu :-) a to Baala

      Vymazat
  5. A co tak ten najvacsi "padouch " vsetkych cias? Ropny magnat j.r. ewing ...dallas je vecny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, J.R. mě napadl hned jako první. Je to ikona.

      Vymazat
  6. A co T-Bag z Útěku z vězení? Ten by si podle mě zasloužil první nebo druhé místo.

    OdpovědětVymazat
  7. Rozhodně bych tam zařadil Raymonda 'Reda' Reddingtona. Sice to není stoprocentní záporák, ale občas provádí pěkný sviňárny kvůli svému prospěchu. Přesto ho prostě musíte mít rádi.

    OdpovědětVymazat
  8. Kde je JR Ewing??

    OdpovědětVymazat
  9. a kde je Moriarty? toho som cakal a sakramensky vysoko...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.