čtvrtek 20. března 2014

TV RECENZE: Black Sails – K dobré pirátské podívané nepotřebujete Johnnyho Deppa


Televizní stanice Starz se rozhodla, že i se svým dalším seriálem vyrazí do minulosti. Tentokráte ne mezi gladiátory, jak tomu bylo se skvělou podívanou Spartakus, ale mezi piráty.

Děj je zasazen do roku 1715 a odehrává se na Bahamách, konkrétně na ostrově New Providence, kde najdeme město, které je plně pod nadvládou pirátů a ne zrovna legálně podnikajících obchodníků.

Jednou z ústředních postav je kapitán Flint (Toby Stephens), který se dostane k informacím o lodi jménem Urca de Lima. Tahle španělská „kocábka“ převáží obrovské množství zlata, což samozřejmě nemohou piráti nechat bez povšimnutí.

Nosná příběhová linie se tedy zaměřuje na pátrání po Urce, ale děj se štěpí do různých směrů. Sledujeme osudy ženy jménem Eleanor (Hannah New), která má pod palcem obchod na ostrově, do centra pozornosti se dostává i kapitán Vane (Zach McGowan) a jeho posádka. Hlavních „hrdinů“ je docela dost a jejich zápletky se často proplétají, ale i tak se nelze zbavit pocitu, že některé postavy jsou trošku násilně zakomponovány do děje a bez jejich přítomnosti by se zřejmě divák v klidu obešel.

Docela roztříštěně působí i hlavní námět v podobě "Flint a jeho hon na Urcu", který je obecně řečeno zajímavý, ale občas působí zmateně. Co se ale povedlo, je vylíčení Flinta jako člověka, který je touhou po Urce natolik posedlý, že je schopen obětovat cokoliv a kohokoliv.

Hodní kluci nedopadají dobře

Pocítit sympatie k postavě Flinta není snadné a ani to dle nás nebyl záměr. Jde o nejednoznačný charakter, pro který se dá někdy najít pochopení a jindy se těžce skousávají jeho činy, protože účel sice světí prostředky, ale i toto moudro by mělo mít nějaké hranice, což v případě Flinta nemá.

Ale není sám, kdo se nechová zrovna jako Mirek Dušík, ostatně dostáváme se mezi piráty a přestože mají určitý kodex, tak ne všichni jsou ochotni se ho držet. A pokud se objeví nějaká velmi kladná postava, tak se dá očekávat, že dříve nebo později „spadne na čumec“.
Black Sails si dávají záležet na tom, aby nebylo jen povrchním pirátským dobrodružstvím, ale řádně dějově propletenou podívanou. A to se jí daří, až na to, že ona propletenost je někdy příliš intenzivní a dá se v ní lehce ztratit.

Komplexnější děj může někoho odradit, nelze lidem vyčítat, že vlivem série Piráti z Karibiku očekávají obrazově efektní podívanou plnou námořních bitev, soubojů a trikových efektů. Ale tyto aspekty v Black Sails nehrají prime.
Pár soubojů tu je, stejně jako námořních bitev, ale určitě jich není 10 v každém z osmi dílů první série. Na druhou stranu lze poznamenat, že bez ohledu na omezený rozpočet, nepůsobí Black Sails bolestivě lacině. A navíc nádherné prostřední Kapského Města je nádherné samo o sobě, není třeba žádných trikových efektů.

Aby tedy bylo jasno, více pozornosti než vizuálnímu pozlátku, je věnováno pletichaření  a obchodním vztahům, ale i když to může znít docela nudně, tak nám to vyhovovalo, tedy, pokud pomineme už zmíněné občasné překombinování.

Až moc sexy obsazení?


Herečtí představitelé jsou v drtivé většině ne vysloveně „profláknutí“, tvůrci vsadili na méně proslavné tváře. My známe jen našeho oblíbence Tom Hoppera, který si zahrál v britském seriálu Merlin, Tobyho Stephensena a Jessicu Parker KennedyTajemství kruhu, ale zbytek herců nám nebyl povědomý. Ale nevadí to, většinou podávají dobré výkony.

Ovšem, když jsme si pročítali komentáře k seriálu, tak se objevila docela zajímavá výtka. Konkrétně ta, že herci vypadají jako vystřižení z plakátků fitness klubů a chybí jim „špinavost“ a drsnost pirátů.
Ano, nelze popírat to, že představitelé hlavních i vedlejších rolí (ať už muži či ženy) mají obvykle perfektní figuru a bez ohledu na to, že jsou často záměrně ušmudlaní, je zřejmé, že jsou to prostě pohlední lidé.

Jenže si dovolíme tvrdit, že kdyby castingoví pracovníci nahnali před kameru bandu „mastňáků“, kteří by více odpovídali pirátské vizáži, peskovala by hromada lidí, že se na ně nedá dívat. Nás zajímá, zda podávají herci dobrý výkon, to, že jsou moc sexy, přežijeme.

Jestli znáte předchozí projekty stanice Starz, tak víte, že se nevyhýbají násilí a erotice. V případě Black Sails se dočkáme obojího. I když krvavých momentů je na Starz překvapivě málo, zato sexu je tu spousta a to docela drsného.
Black Sails je v drtivé většině vážným seriálem, ale špetku humoru tu najdeme a to především díky postavě Jacka (Toby Schmitz), který občas zahlásá něco opravdu vtipného. Jinak ale čekejte spíše drama, komediální prvky nejsou časté.

Verdikt:

Můžeme se pozastavit nad tím, že seriál není zrovna autentický, bez ohledu na to, že se tu vyskytují reálné postavy. Můžeme se pozastavit nad tím, že dámy i pánové jsou „příliš pohlední“ a uhlazení. A můžeme se pozastavit nad možná zbytečně překombinovaným příběhem. Ovšem i tak se nám z toho vyklube velice působivá pirátská podívaná, která sice klade větší důraz na intriky, pletichaření a obchodní vztahy, než na hromadu vizuálních lákadel (ty ale úplně nechybí), ale nám to nevadí. Ba právě naopak.

Hodnocení: 7/10

6 komentářů:

  1. Re příliš sexy: No když vidím kočky, vsadil bych si, že se jedná o titul z jiné branže. není to pak, tak uvěřitelné, ať ti herci podávají jakékoliv výkony.

    OdpovědětVymazat
  2. Hot, hot, hot!
    Too hot?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velké zklamání roku!! Ukecená nuda s pár souboji a herci z Playboy magazínu.

      Vymazat
    2. A co jsi jako čekal?
      Já čekal novou generaci softporna ve stylu už ukončeného úspěšného Spartaka.
      Ani Hra o trůny nemá přímo AAA filmové kvality a to je nesrovnatelně dražší než co kdy může dostat tento seriál.

      Vymazat
    3. Musíš to porovnávat třeba s průměrem v konkurenci
      "Zakázané metody (TV seriál 2009)"

      Vymazat
  3. Stránky pro fanoušky seriálu http://www.coolserialy.cz/black-sails.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.