pondělí 17. března 2014

Marvel vs DC: V roce 2016 se proti sobě postaví Captain America 3 a Batman vs. Superman. Zbláznil se Marvel?

Zatím kinům vládnou spíše komiksové adaptace od společnosti Marvel, samozřejmě DC ve spojení s Warner Bros. zabodovalo s trilogií o Batmanovi a nedávno s Mužem z oceli, ale i tak má Marvel stále navrch. Jenže v roce 2016 dojde k přímému střetu dvou komiksových pecek. Na jedné straně ringu to bude očekávaný Batman vs. Superman na té druhé Captain America 3.
Šestého května 2016, to je datum, kdy dojde k souboji titánů. Už nějakou dobu víme, že v tento den se do kin dostane Batman vs. Superman, ale objevila se také zpráva, že na stejné datum plánuje premiéru svého filmu Marvel.

Původně sice nebylo známo, který by to měl být, ale před pár dny se začalo spekulovat o tom, že volba padla na Captain America 3. Předtím se mluvilo spíše o pokračování Strážců Galaxie, ale s největší pravděpodobností to bude skutečně Steve Rogers/Kapitán Amerika se svým třetím dobrodružstvím.

Na první pohled se to může zdát jako extrémně riskantní krok. Pokud se zaměříme na první díl Captain America: První Avenger, tak film vydělal 370,57 milionů dolarů (rozpočet 140 milionů dolarů), hodnocení nebyla špatná, ale výhrady byly a rozhodně jich nebylo málo. Oproti tomu Muž z oceli se dočkal vřelejšího přijetí (i když ke kritizování se toho také našlo dost) a tržby se zastavily někde u hranice 668 milionů dolarů (rozpočet 225 milionů).

Dalo by s tak očekávat, že Kapitán Amerika je v tomto případě tím, kdo z bitvy odejde se sklopenou hlavou. Navíc, když se k Supermanovi přidá i Batman a dokonce i Wonder Woman, která si odbude svou premiéru v kinech.

Obavy bychom tak měli, i kdyby se Marvel rozhodl postavit proti Batman vs. Superman Thora, jehož druhý díl si odnesl 641,49 milionů dolarů (rozpočet 170 milionů dolarů), natož Kapitán Amerika, který očividně není tak populární.

Dá se prostě očekávat, že vítězem daného víkendu bude Batman vs. Superman, o tom nemáme sebemenších pochyb, ovšem otázkou je, jaký bude rozdíl v premiérových tržbách. První názory na Captain America: Návrat prvního Avengera jsou totiž v drtivé většině pochvalné a dokonce se ozývají výkřiky o tom, že jde o to nejlepší, co Marvel natočil. Testovací projekce dopadly prý extrémně dobře.

Pokud pomineme nadšené reakce fanoušků, kteří chválí už jen z principu, opravdu se ozývá z více stran, že Návrat prvního Avengera se velmi povedl. Těžko říct, zda půjde skutečně o nejlepší kousek od Marvelu, ale i kdyby šlo "jen" o jeden z těch povedenějších, na tržbách by se to mohlo projevit a to ne nevýrazně a popularita postavy by jistě znatelně stoupla.

Kromě toho, režisérská dvojice Anthony a Joe Russo a scenáristé Stephen McFeely a Christopher Markus už podepsali smlouvu na pokračování, takže diváci mají záruku, že nedojde k výrazným obměnám v tvůrčím týmu a tím pádem by mohli počítat s tím, že kvalita trojky by mohla být na úrovni dílu druhého.

Málokterý fanda komiksů si asi nechá ujít příležitost poprvé na plátně spatřit poměřování sil mezi Batmanem a Supermanem, ale jestliže bude kvalita druhého dílu Captain America skutečně tak vysoká, jak to nyní vypadá, mohli by během stejného víkendu zajít i na třetí díl Captain America a předejít tak tomu, že by premiérové tržby Marvel nemile překvapily.

Favoritem je tedy určitě Batman vs. Superman, ale vypadá pravděpodobněji a pravděpodobněji, že Captain America sice odejde jako poražený, ovšem s hlavou vztyčenou.

Jak tipujete premiérové tržby Batman vs. Superman a Captain America 3?




4 komentářů:

  1. Já říkám sebevražda :/ Marvel by musel do přímého střetu jedině Avengers: Age of Ultron aby to vybrál nebo aspoň dopadl nerozhodně.
    Jde prostě o to, že lidé půjdou na něco (staro)nového a ne na třetí pokračování nejméně populárního (dle mého názoru - i když Capa 2 - Winter Soldier se těším) hrdinu od MCU

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jako komiksový fanoušek samozřejmě uznávám že Batman vs Superman je daleko větší událost než třetí Cap .A u komiksové populace to samozřejmě vyhraje na plné čáře . Důležité je si však ale i uvědomit, že na ten film půjde hodně lidí komiksem nepolíbených .A u těch už je daleko větší šance že dají Capovi přednost před Batsym a Supíkem. Už jen kvůli tomu že bude mít za sebou čtyři filmy a je to pro ně známější postava .Pro ně je pak Superman úplně nezajímavá postava a musí je dobře nalákat na Batmana .

    OdpovědětVymazat
  3. BvsS uz bol prelozeny z roku 2015, oficialne kvoli zlozitemu nataciu, neoficialne kvoli este neznamemu filmu od MARVELu.
    Kapitan je znama postava. V BvsS staci aby publiku zle sadol Affleck ako Batman a je po filme ;-) nehovoriac o predstavovani uplne neznamych postav, prvykrat na filmovom platne.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen bych chtěl dodat, že Marvel měl na tento víkend naplánovanou premiéru mnohem dříve, než se přesunul Batman vs Superman (původně měl vyjít cca o rok dřív), akorát s neznámým filmem (vydal prohlášení, kde uvedl data 2 nejmenovaných premiér v letech 2016 a 17) a až potom oficiálně do toho slotu obsadil Capa 3ku. Osobně si myslím, že Marvel v tom slotu původně chtěl vysílat méně známý film, Doctora Strange třeba a řekli si, že to by je DC rozdrtilo na plný čáře, tak tam místo dali (aspoň) Kapitána :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.