pondělí 31. března 2014

Co jste možná nevěděli o seriálu How I Met Your Mother/Jak jsem poznal vaši matku

Už  se pomalu chystáme na recenzi závěrečné řady oblíbeného (i když kvalitativně ne úplně vyrovnaného) sitcomu Jak jsem poznal vaši matku, ale dříve než se podíváme na to, jak dopadla devátá sezóna, připravili jsme pro vás přehled hromady zajímavostí, které se seriálu týkají.

Devět let, tak dlouho diváky bavil seriál Jak jsem poznal vaši matku, který mapuje osudy pětice přátel žijících v New Yorku. Zřejmě asi málokdo si nezamiloval osudy hlavní postav, romantického "knihomola" Teda (Josh Radnor), který vypráví příběh, jak poznal svou milovanou, kanadské moderátorky a bývalé dětské hvězdy Robin Scherbatsky (Cobie Smulders), páru tvořeného infantilním právníkem Marshallem (Jason Segel) a občas drsnou učitelkou z mateřské školky Lily (Alyson Hannigan) a samozřejmě Barnym (Neil Patrick Harris), obleky posedlým frajerem, který zasvětil svůj život umění balení opačného pohlaví.

Seriál vydržel na obrazovkách celých devět řad, což je úspěch jako hrom. Ten trošku kalí fakt, že ne všechny sezóny byly tak kvalitní, jak jsme si přáli, ale i tak je nutné složit How I Met Your Mother poklonu, protože málokterý pořad se může chlubit tím, že je vysílán tak dlouho. První díl byl odvysílán 19. září 2005 a poslední hodinová epizoda 31. března 2014.

Celkově jsme měli možnost vidět 206 epizod, nejvíce jich režírovala Pamela Fryman (178). Jeden díl (třináctou epizodu páté řady nazvanou Jenkins) si vzal na starost i Neil Patrick Harris. Seriál byl nominován na celkem 28 cen Emmy a zvítězil devětkrát.

Úvodní melodii seriálu nazvanou Hey Beautiful má na svědomí kapela The Solids. Tvůrci seriálu Craig Thomas a Carter Bays jsou jejími členy.

Tedovy děti, kterým je vyprávěn příběh, ztvárňují David Henrie a Lyndsy Fonseca. Dvojice se objevuje ve všech devíti řadách, ale všechny scény s nimi byly natočeny už v průběhu první řady, aby jejich představitelé vypadali stále stejně mladě. Mimochodem, představitelka Tedovy budoucí ženy a matky jeho dětí Cristin Milioti je jen o rok starší, než Lyndsy.

Proslulou kravatu s kačenkami měl na sobě Barney celkem 11x.

Postava Teda je z Ohia, stejně jako jeho představitel Josh Radnor, narodil se ve stejném městě (Shaker Heights) jako spolutvůrce seriálu Carter Bays. Robin pochází z Vancouveru, stejně jako její představitelka Cobie.

V online hlasování byla nejméně oblíbenou přítelkyní Teda zvolena Zoey (Jennifer Morrison), naopak favoritkou se stala Victoria (Ashley Williams). Právě postava Victoria je z Tedových expřítelkyň tou, která se objevila v nejvíce epizodách (pokud nepočítáme Robin, která je hlavní postavou), konkrétně v šestnácti.

Všichni fanoušci seriálu ví, že postava Robin byla v dětství popovou hvězdou, která natočila hit Let´s Go to the Mall. Písnička se stala tak populární, že se objevila ve videohře Just Dance 3.

Seriál nebyl natáčen před živým publikem, jak je u sitcomů běžné, ale s ohledem na některé komplikovanější scény a vizuální styl seriálu byly již kompletní epizody přehrány publiku a nahrávány byly jejich reakce.

Inspirací pro jméno Barney Stinston se stala postava z knihy LA Confidental Jamese Ellroye.

Během čtvrté řady otěhotněla Alyson Hannigan, což ale nekorespondovalo s příběhem, takže byli tvůrci nuceni její pupík skrývat. Spolehli se tak na klasické metody jako volné oblečení nebo velké kabelky, ale v epizodě The Possimpible bylo její břicho divákům předvedeno, jako součást vtípku, kdy Lily zvítězila v soutěži v pojídání hot dogů, následkem čehož se jí nafouklo "panděro". Mimochodem, i Cobie otěhotněla během čtvrté řady, takže kostyméři museli zvládnout dvě "těhule" najednou.

V seriálu se objevili tři partneři představitelů hlavních rolí. Taran Killam, přítel Cobie Smulders si zahrál postavu Blaumana, zaměstnance banky, ve které pracuje Barney. Manžel Alyson Hannigan Alexis Dennisof ztvárnil Sandyho Riverse, oplzlého kolegu Robin a snoubenec Neila Patricka Harrise David Burtka získal roli Scootera, bývalého kluka Lily.

SOUVISEJÍCÍ: HERECKÉ HVĚZDY, KTERÉ SE NEBÁLY PŘIZNAT BISEXUÁLNÍ/HOMOSEXUÁLNÍ ORIENTACI

Místem, kde se ústřední partička schází, je bar MacLaren´s, kterému "šéfuje" Carl. Jméno baru (a jeho provozního) odkazuje na pomocného producenta Carla MacLarena. Jen pro zajímavost, v sedmé řadě si mohl divák všimnout, že jedním ze štamgastů byl známý moderátor Conan O´Brien.

V seriálu se objevilo několik velkých hvězd. Od Britney Spears až po Katy Perry, ale nejnadšenější byli herci a štáb z módního návrháře Tima Gunna.

Herci si přišli na 120 tisíc dolarů za epizodu, tedy až na Neila Patricka Harrise, ten si odnesl 210 tisíc dolarů za díl.

Celé jméno Robin zní Robin Charles Scherbatsky Jr..

Pokud by seriál nebyl prodloužen pro druhou sezónu, počítalo se s tím, že se matkou stane Victoria.

Pouze během 12x příležitostí na sobě nemá Barney oblek.

Neil Patrick Harris obsadil herce Waynea Bradyho do muzikálu Rent (který režíroval), poté, co spolu hráli bratrskou dvojici právě v Jak jsem poznal vaši matku.

Nejsledovanější epizodou (zatím ještě nebylo odvysíláno finále, je možné, že rekord zdolá) byla desátá epizoda první série nazvaná The Pineapple Incident s 12,27 miliony diváků.

Než Ted poznal tu pravou, stýkal se s nejméně 29 ženami.

Ve scéně, ve které je ke stolu Robin a Teda omylem přinesena sklenka šampaňského, v níž je prsten, došlo ke skutečnému zasnoubení. Pointou gagu je, že sklenička patří páru u vedlejšího stolu. A jde o skutečné zásnuby, mladík se domluvil s producenty, že tímto originálním způsobem požádá o ruku svou přítelkyni. Pár má tak velmi zajímavý příběh, který může v budoucnu vyprávět vlastním dětem.

Bude vám How I Met Your Mother chybět? Asi nemá cenu ptát se, která postava byla vaše nejoblíbenější, ale co třeba Tedovy přítelkyně, která pro něj byla dle vás ta pravá?

2 komentářů:

  1. Tedova nastávají je pro Teda ta pravá. Myslím, že tu zvolili dokonale.

    OdpovědětVymazat
  2. Byl tu takový krásný komentář, ale taky už skončil.
    Aneb jak "Jsem potkal svou matku, ve své sbírce polosvlečených nadějných hereček.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.