neděle 2. února 2014

Lex Luthor na stříbrném plátně a na televizních obrazovkách. Objevuje se už 64 let

Je to jen pár hodin, co nás trošku zaskočila zpráva, že si roli Lexe Luthora v Batman vs. Superman zahraje Jesse Eisenberg. Ale před ním už nejsveřepějšího Supermanova protivníka ztvárnila docela slušná řádka herců. Kteří to byli? My vám je připomeneme.

Lyle Talbot

Možná to bude pro někoho novinka, ale první hraná podoba Lexe Luthora se objevila už v roce 1950 a to v seriálu Atom Man Vs. Superman. Patnáctidílný projekt byl promítán v kinech a Lexe Luthora (respektive Luthora, Lex v seriálu nikdy nezaznělo) si zahrál herec Lyle Talbot. Ovšem Luthor nebyl první ikonickou komiksovou postavou, kterou si Talbot napsal do životopisu, v roce 1949 ztvárnil komisaře Gordona v seriálu Batman and Robin. Zahrát si nejproslulejšího rivala Supermana a legendárního gothamského policistu, to už je něco, čím se dá docela slušně chlubit.

Související: Batman vs. Superman: Pokračování Muže z oceli našlo představitele Lexe Luthora i Batmanova mentora Alfreda

Gene Hackman


Trvalo to nějakých 28 let, než Luthor znovu zavítal do kin, tentokráte už jako Lex Luthor. Ale čekání se vyplatilo, protože výkon, který podal Gene Hackman ve filmu Superman (1978), se zapsal do historie. A to ani nebyl první volbou, před ním byl zvažován Gene Wilder nebo Jack Nicholson (který paradoxně ztvárnil Jokera v Batmanovi z roku 1989). Hackman nebyl úplně typickým Luthorem, kterého známe z komiksů, přidal své postavě lehce na komediálnosti, ale to vůbec nebylo ke škodě věci, možná právě naopak. A klidně mu odpustíme i to, že se zuby nehty bránil oholení své hlavy, i když nakonec plešku párkrát předvedl. Postava Luthora se objevila ještě ve dvou dalších pokračováních Supermana to Superman 2 (1980) a Superman 4 (1987). Druhý zmíněný film, ale asi není nejlepší připomínat, není to zrovna skvostná podívaná.

Scott James Wells

Za pár let se Lex Luthor objevil na televizních obrazovkách a to v omlazené verzi. Ostatně, jeho úkolem nebylo zatápět Supermanovi, ale Superboyovi ve stejnojmenném seriálu. A jelikož ten se odehrával na univerzitě, bylo jasné, že Luthor ještě nebude zločineckým světem protřelý záporák, který se nebude štítit ničeho. Šlo často spíše o komickou figurku, kterou si v první řadě zahrál Scott James Wells.

Sherman Howard


Ovšem ve druhé řadě se seriál dočkal mnoha změn, nejen, že byl nahrazen představitel titulní role John Haymes Newton (žádal zvýšení platu o 20 % a měl mírnější problémy se zákonem), ale také Lex Luthor dostal jiného představitele a to Shermana Howarda. Nový Lex byl mnohem bližší tomu, co známe ze stránek komiksů. Někteří mu vyčítali, že je občas až příliš šílený, ale nakonec se tato podoba Lexe stala jednou z těch, které se docela slušně blížily příloze. Změna stylu, které se seriál od druhé řady dočkal, projektu prospěla (od třetí řady se změnilo i jméno seriálu na The Adventures of Superboy) a z vysokoškolské spíše komediální záležitosti se stala o něco dramatičtější podívaná. Kvalitě to prospělo. Pořád to ještě nebylo něco, co by se zapsalo do zlatého fondu televizní tvorby, ale za vcelku koukatelnou podívanou můžeme seriál označit.

John Shea


Dalším televizním Luthorem, který si zaslouží naši pozornost, je určitě ten, který se ukázal v seriálu Superman (1993). Lexe si zahrál John Shea a šlo o elegantního, sarkastického milionáře, který je sice šarmantní a uhlazený, ale současně velice nebezpečný a zákeřný protivník. Což je pojetí, které se k Luthorovi báječné hodí. Sheaův Lex nebyl znázorněn s tak výrazným prvkem šílenství, jako jeho předchozí reinkarnace, ale spíše jako chladný protivník, který sází na intriky a manipulaci. A často se oba pánové nepřetahovali jen o osudy obyvatel města Metropolis, ale také o přízeň milované ženy. I egoističtí maniakové se umějí zamilovat.

Michael Rosenbaum


I když se John Shea nemá za co stydět, pravděpodobně nejznámějším představitelem Lexe Luthora na televizních obrazovkách je někdo jiný. A asi víte, o kom je řeč. Je to Michael Rosenbaum, který si mladého Luthora zahrál v seriálu televizní stanice The CW Smallville. Mladší Luthor byl nejednoznačnou postavou, rozhodně nebyl typickým zloduchem. Ostatně, byl jedním z nejlepších přátel Clarka Kenta (Tom Welling). Byli jsme tak svědky toho, jak se poměrně sympatická postava postupem času mění a pomalu sklouzává k "Temné straně Síly". Ne nadarmo někteří označují Lexe za jednu z nejzajímavějších nebo dokonce úplně nejzajímavější postavu, kterou jsme v seriálu mohli vidět. Je také nutné připomenout zvláštní vztah Lexe s jeho démonickým otcem Lionelem (John Glover), který měl na svého syna velký vliv. Michael Rosenbaum, i po skončení seriálu Smallville,  nadále pokračuje v práci na DC projektech, často propůjčuje hlas postavám v animovaných filmech.

 Kevin Spacey


Zatím posledním představitelem Lexe Luthora se stal Kevin Spacey ve filmu Superman se vrací (2006). Spacey se rozhodl propůjčit Luthorovi opět trošku komediálnější a současně výrazně maniakální nádech. Spacey rozhodně podal příjemný herecký výkon, ale možná by nebylo od věci, kdyby byl jeho Lex Luthor o něco hrozivější, aby bylo také možné ho vnímat jako Supermanova důstojného protivníka. Ne, že by mu nezatopil, ale spíše jsme ho vnímali jako "šaška", než bezcitného zloducha.

Který Lex Luthor je váš nejoblíbenější?

1 komentářů:

  1. Ze všech zde uvedených jsem viděl pouze Hackmana, Rosenbauma a Spaceyho. Hackman se mi nelíbil od první chvíle co se objevil na plátně. Spacey se mi nejdřív líbil, ale ve finále byl hrozný. Zato Rosenbaum byl jako mladý Lex naprosto skvělý. Dokonale zahrál jeho přerod ve "šmejda". Byl také největším (ne-li jediným) plusem celého Smallville.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.