neděle 9. února 2014

13 x hadi ve filmu

1. Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Hitlerovi se do cesty klidně postaví, hoďte mu ale pod nohy pár hadů a Indiana Jones má o zábavu postaránu. S hady si největší ranař mezi archeology užil v každém ze čtyř filmů, ta nejlepší scéna je ale hned v Dobyvatelích ztracené archy, kdy se Indy pokouší ze Studny duší vyzvednout Archu úmluvy a narazí při ní na pár desítek plazů. V Chrámu hrůzy si pak Indy na hadech pochutnal a v Poslední křížové výpravě jsme se dověděli, jak ke své hadí fóbii přišel.

Co jste možná nevěděli: Kvůli scéně s hady produkce filmu prosmejčila všechny zverimexy v Londýně a tak se na place slezli hadi ze všech koutů světa. Přesto jich nakonec nebylo dost a Steven Spielberg proto nechal nasekat gumové hadice, kterými živé hady zahustil.


2. Barbar Conan (1982)

Hadí kult na jedné straně a Barbar Conan na druhé. V jednom z nejlepších fantasy filmů všech dob jsou hned dvě mimořádné scény s hady. V té první se Conan utká ve věži s obřím hadem, v té druhé se při masakru v chrámu promění sám Thulsa Soudce v hada a po anglicku se odplazí. Daleko ale neuteče.

Co jste možná nevěděli: Scéna orgií, při níž se Thulsa promění v hada, je inspirována obrázky malíře Franka Frazzety a je věnována jeho památce.


3. Anakonda (1997)

Nemůžete křičet, pokud nemůžete dýchat. Těžko říct, proč se zrovna z Anakondy stal v roce 1997 překvapivý hit, jisté je, že stačila jedna nenažraná obří anakonda a šílený lovec hadů v podání Jona Voighta, aby měla partička filmařů v čele s Jennifer Lopez a raperem Ice Cubem o problémy postaráno. Řekněme si to na rovinu, Anakonda je naprostá šaškárna, ale nekompromisní přístup, s jakým do toho režisér Luis Llosa jde, se musí ocenit. Obzvlášť závěrečné očko vyzvraceného Jona Voighta má v jinak ničím zajímavém filmu něco do sebe.

Co jste možná nevěděli: Ve filmu vystupuje animatronická i počítačem animovaná anakonda. V animatronické anakondě došlo během natáčení jedné scény ke zkratu, loutka se vymkla kontrole a část z jejího řádění je použita ve filmu. Úpěch Anakondy vedl v roce 2004 k natočení volného sequelu Anakonda: Honba za krvavou orchidejí.

4. Kill Bill 1 + 2 (2003/2004)

Černá mamba. Chřestýš. Kalifornský horský had. Korálovec. Smrtonoš. Pět zabijáků a Bill jako jejich ,,snake charmer" , to je hadí partička, na které Quentin Tarantino postavil svůj film o pomstě. Jména chutnající po jedu a smrti jsou ale paradoxně až na jednu výjimku jedinými hady, kteří se ve filmu objeví. Tou výjimkou je skutečná černá mamba, kterou Elle Driver (Kalifornský horský had v podání Daryl Hannah) umístí do Buddova kufříku. A Quentin Tarantino si dal dokonce tu práci, že pro záběry zblízka použil skutečnou černou mambu.

Co jste možná nevěděli: Quentin Tarantino přiznal, že při psaní postavy jednooké Elle
Driver se inspiroval švédským filmem Thriller (aka They Call Her One Eye aka Hooker's Revenge), vůbec prvním snímkem, který byl kvůli zobrazení sexu a násilí ve Švédsku zakázán. Jeho hrdinka je v něm nejprve znásilněna, pak přinucena najet na heroin, pracovat jako prostitutka a když se pokusí o útěk, její pasák ji připraví o oko. Přidejte si k tomu ještě smrt jejích rodičů a nejlepší kamarádky a pochopíte, proč začne nebohá dívka navštěvovat hodiny bojových umění.

5. Kniha džunglí (1967)

Jedna z nejlepších Disneyovek, jaká kdy byla natočena - a jeden z nejlepších hadů, jací kdy syčeli na filmovém plátně. Pokud hledáte předobraz všech těch úlisných a falešných animovaných kamarádů, Kaa je jejich prototypem. Na ten hypnotický pohled, kterým se snažil Mauglího zas a znovu dostat, se prostě nedá zapomenout. VIDEO

Co jste možná nevěděli: Píseň Trust In Me, kterou Kaa zpívá Mauglímu, vznikla původně pro film Mary Poppins, ale nebyla v něm nakonec použita. Supy měli ve filmu původně namluvit Beatles, na poslední chvíli z toho ale sešlo, supi se ale Beatlesákům alespoň podobají.

6. King Kong (1976)

Zatímco Peter Jackson označil King Konga z roku 1976 za Zlo a sám pak natočil svoji verzi vyšperkovanou hned několika trapnými scénami, pravdou je, že Guillerminova verze byla svého času o dost větší událostí. Souboj King Konga s obřím hadem sice není to, co by vám při vzpomínce na tenhle film vyskočilo z paměti jako první, ale závěrečné přetrhnutí vejpůl je dostatečně naturalistické na to, aby to stačilo i na tenhle hadí výběr. A navíc je to důležitá scéna, protože právě během ní Jeff Bridges zachrání Jessicu Langeovou a když se ji pak King Kong vydá hledat do vesnice domorodců (já se mu | nedivím) , padne do zajetí.

Co jste možná nevěděli: Pro režii King Konga se původně uvažovalo i o jménech jako Roman Polanski, Michael Winner, Sam Peckinpah. Natáčení trvalo celkem 8 měsíců, přičemž produkce veřejně oznámila, že pro finále filmu hledá 5000 komparsistů. V den natáčení jich dorazilo 30 000!

7. Škola hada (1978)

Snake in the Eagle's Shadow - první velký hit Jackieho Chana a první spolupráce Jackieho s dnes legendárním choreografem a režisérem Yuen Woo Pingem. Příběh mladíka, který se naučí kung-fu Hadí styl a musí se střetnout s mistrem stylu Orlí dráp zabíjejícím všechny, kdo Hadí styl ovládají, posunul Jackieho kariéru kupředu. Ještě v tomtéž roce pak Jackie a Yuen Woo Ping natočili klasiku Drunken Master - a hvězda byla na světě.

Co jste možná nevěděli: Jang Lee Hwang, který hraje Jackieho hlavního protivníka, mu při jednom z kopů vyrazil zub. Ze souboje meči si zase Jackie odnesl rozseknutou ruku.

8. Souboj titánů (1981)

Začátek osmdesátých let hadům očividně přál. Souboj titánů je jeden z mála filmů, které k nám prorazily skrz železnou oponu a na které se dá dívat i dnes. Na příšerách včetně Medúzy, která má hadí tělo a místo vlasů klubko hadů, je sice vidět, že jsou to loutky, fantastický svět řeckých bájí a pověstí vás ale stejně pohltí. Scéna, v níž se Perseus a jeho muži utkají s Medúzou a musí používat vyleštěných štítů jako zrcadel, aby Medúze nepohlédli do očí, je pak naprostá klasika a jeden z vrcholů celého filmu. Pokud jste někdy hráli Dračí doupě, nejspíš jste si na ni párkrát vzpomněli. Ano, takhle nějak by to asi vypadalo.

Co jste možná nevěděli: Podle scénáře měl Perseus původně Medůze useknout hlavu hozeným štítem, představitel Persea Harry Hamlin ale přesvědčil producenty, aby Perseus přece jen použil meč - tak jako v antické předloze. Natočení celé scény trvalo 3 měsíce!

9. Python a spol.

Co-to-by-lo? Hod-ně vel-ký had. Za všechny Venomy, King Cobry, Chřestýše a další malé i velké béčkové hady, tohle je dokonalá ukázka toho, co dokáže dementní scénář, špatní herci, malý rozpočet a neschopný režisér, když se dají dohromady a natočí film o přerostlém hadovi. Béčka Python (2000), Python 2 (2002), Boa (2002, též jako New Alcatraz) i Python vs. Boa (2004, nejde o sequel) jsou v některých svých pasážích tak nechtěně směšná, až je to vlastně ideální zábava pro lehce zhulenou a vysmátou společnost.

Co jste možná nevěděli: Celá úvodní jeskynní sekvence v Python 2 byla natočena na poslední chvíli až poté, co producenti zjistili, že film není dostatečně dlouhý na to, aby se dal prodat. Celý Python 2 se navíc natáčel v Rusku a na výpravě je to znát.

10. Útěk z New Yorku (191)

A ještě jednou rok 1981. Vlastně 1998. Z Manhattanu je vězení pro ty nejnebezpečnější zločince. Dostat se odtud ven je nemožné. A snažit se dostat dovnitř je holé šílenství. Jenže poté, co teroristé způsobí pád prezidentského letadla právě sem a prezident se ocitá v přímém nebezpečí, musí bývalý voják a čerstvý vězeň Snake Plissken prezidenta najít a zachránit - výměnou za svoji svobodu. Postapokalyptická akční sci-fi s dokonalým antihrdinou patří k tomu nejlepšímu, co mají Kurt Russell i režisér John Carpenter ve svých kariérách a tak není divu, že se k ,,hadovi" Plisskenovi vrátili v roce 1996 - tentokrát ale v Los Angeles a s mnohem menší slávou.

Co jste možná nevěděli: Ze Snakea Plisskena se v korejské verzi stal Cobra Plissken. Není to ale nic proti Italům, ti mu dali jméno Hyena Plissken. Studio chtělo pro roli Plisskena Tommyho Lee Jonese nebo Charlese Bronsona, Carpenter si ale postavil hlavu a vsadil na Kurta Russella.

11. Harry Potter a tajemná komnata (2002)

Už v Harry Potter a Kámen mudrců si Harry, který umí mluvit hadím jazykem (video), s hadem zalaškoval, když ho pustil na svobodu z terária, na pořádného hada jsme si ale museli počkat až do Tajemné komnaty, v níž svede Harry souboj s obřím hadem Baziliškem a nebít Fénixe, kdo ví, jak by to celé dopadlo. Hodně temná scéna, u které nejspíš spoustě dětí nebylo dobře, sice nepatří k vrcholům v potterovské filmové sérii, pořád ale stokrát lepší než pokračování Anakondy.

Co jste možná nevěděli: Když Harry vstoupí do Brumbálovy pracovny, mezi obrazy velkých čarodějů je údajně i Gandalf Šedý.

12. Hadi v letadle (2006)

Naštvaný Samuel L. Jackson, hromada agresivních hadů na palubě letadla přepravujícího klíčového svědka a největší hype roku 2006. Ano, tento přehled vznikl právě kvůli filmu se zápletkou jako vystřiženou z béčkových filmů. Hadi v letadle si v kině sice nevedli tak dobře, jak se čekalo, recenzenti je taky moc nepodrželi, ale to nic nemění na tom, že je to jeden z největších fenoménů posledních let. A Samuel L. Jackson je prostě bad ass mother fucker No. 1.

Co jste možná nevěděli: Původní název filmu byl ještě béčkovější - Venom.Ve filmu bylo použito celkem 450 hadů! Na humbuku, který se kolem filmu odehrával ještě před premiérou, se pokusilo svézt narychlo natočené béčko Snakes on a Train, které si odbylo premiéru ještě před SOAP. (trailer)

13. Od soumraku do úsvitu

Salma Hayek se v Od soumraku do úsvitu s hadem mazlila takovým způsobem, že pro film jde o jeden z ikonických záběrů. A my chceme být hadem!

Hadů se ve filmech samozřejmě objevilo mnohem víc. V hada se uměli proměnit Beetlejuice i Freddy Krueger v Noční můře v Elm Street 3, jeden z posledních filmů Borise Karloffa se jmenoval Isle of the Snake People, hadí film má na kontě i Hugh Grant, který si zahrál ve filmové (a slušně eroticky úchylné) verzi románu Brama Stokera Doupě bílého červa (The Lair of the White Worm, trailer) a našli byste ještě pár dalších filmů, ve kterých se objevují hadi ve všech podobách. Za zmínku stojí určitě třeba Od soumraku do úsvitu, Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti nebo Takoví normální zabijáci. A vzhledem k tomu, že hadi od pradávna lidstvo děsili i přitahovali (včetně Britney Spears), můžete vzít jed na to, že nás pár filmových hadů ještě čeká.



6 komentářů:

  1. Pěkné, a příště pavouky :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nemá náhdou Jones, filmy čtyři?

    OdpovědětVymazat
  3. A kolik bylo filmu gde byly myši v bagru?Jdete s temahle clankama nekam!

    OdpovědětVymazat
  4. U Pottera je pod sebou dvakrát uvedeno být, ale vždy s jiným I, ačkoliv to je jeden a ten samej význam :)

    OdpovědětVymazat
  5. "Co jste možná nevěděli: Když Harry vstoupí do Brumbálovy pracovny, mezi obrazy velkých čarodějů je údajně i Gandalf Šedý." nevěřím chci vidět fotku

    OdpovědětVymazat
  6. Nebít --> nebýt...a bazilišek není had (jakkoliv TEN bazilišek z HP může hada připomínat).

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.