úterý 7. ledna 2014

RECENZE: Případy 1. oddělení - Skutečné případy = pomalé tempo?


Nová česká kriminálka na úvod zklamala.

Jedno se musí České televizi přiznat - snaha tam je. Za uvedení tří nových českých seriálů hned na začátku roku si veřejnoprávní médium zaslouží pochvalu, o tom není pochyb. Konečně je totiž vidět pozitivní změna k lepšímu po vzoru britské BBC, což si nechám líbit. Jenomže ne vždy je všechna snaha po zásluze odměněna. Zatímco komedie Čtvrtá hvězda se povedla, Případy 1. oddělení pokulhávají.



Malý pitaval z veliké nudy

Nemá cenu to protahovat, dlouhé recenze o ničem si můžete přečíst u konkurence. Nejzásadnější problém nové veřejnoprávní kriminálky je to, že má všeho málo. Málo tempa; málo charakterů, na kterých divákům záleží; málo akce; málo všeho. Celý padesátiminutový díl se neskutečně vleče a to, že je inspirován skutečným případem, je sice pěkné, ale zároveň mu to podráží nohy.

Princip 1. oddělení tkví v tom, že bude divákům ukazovat skutečné postupy vyšetřovatelů. To je moc pěkná myšlenka, ale tvůrci si asi neuvědomují, že tohle není docudrama, ale kriminální seriál. Je třeba trochu šlápnout do pedálů. Nebo alespoň přidat na humoru. Nikoho nebude bavit padesát minut sledovat pár chlápků, jak chodí po městě a ptají se na svědectví. Seriál musí šlapat, zaujmout postavami nebo příběhem, ideálně obojím. Případy v prvním díle nezaujaly téměř ničím. Jediný, kdo vyčníval z řady, byl Ondra Vetchý. Tomu stačilo jen pár scén, aby projevil svou přirozenou autoritu a dodal seriálu něco navíc - přítomnost charismatického hrdiny.

Verdikt

Případům nelze upřít podobnost s Malým pitavalem z velkého města. Scény na poradě připomínají scény z komunistického seriálu. I složení vyšetřovací mordparty je podobné Pitavalovi (Bolek Polívka jako veterán čerpající z bohaté kariéry; Filip Blažek jako tvrďák, mladý detektiv toužící po uznání atd.). Ale přestože jsou charaktery do značné míry ,,okopčené" z Pitavala, schází jim něco, co by na nich diváka zaujalo. Jedinou výjimkou tak skutečně zůstává od přírody charismatický Ondra Vetchý.

První oddělení tak nejvíc kulhá po scenáristické stránce a je otázkou, proč Česká televize nevěnovala dramaturgii seriálu víc času a práce. Na naše poměry je technicky celkem dobře natočený, ale nudí. A to divák neodpouští. Ale kdo ví? Třeba se to v příštích dílech zlepší. Doufejme.

Hodnocení: 6/10

Co na První oddělení říkáte vy? Bavilo vás? Vidíte podobnost s Pitavalem?

Foto: Česká televize   

11 komentářů:

  1. Ale na druhou stranu start byl dobrý téměř 1.8 mil. diváků. Což je docela slušný výsledek a pokud bude mít další díl stejnou nebo podobnou sledovanost tak si ČT může gratulovat

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě musím říct, že mě se to líbilo i přes to pomalejší tempo, nemusí být všechno nadupané akcí, aby to bylo dobré a koukatelné...

    OdpovědětVymazat
  3. Mě to taky bavilo a upřímně řečeno mile překvapilo (čekal jsem průser), pomalejší tempo mi nevadilo, myslím, že Honza od toho čekal něco (CSI), co dostat nemohl a o co se ani nikdo nesnažil. Tohle navazuje na českou detektivní tradici. Casting některých postav mezi policajty byl problematický, působili nesympaticky, ale na druhou stranu chápu - nemůžou být všichni Ondřej Vetchý. 8/10

    OdpovědětVymazat
  4. Z mého pohledu je to po dlouhé době český detektivní seriál, na který se dá koukat.

    OdpovědětVymazat
  5. Mam stejný názor , velice mě to mile překvapilo za mě 9/10.

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem viděla poradu oddělení, řekla jsem si - Malý pitaval se vrací :). Já jsem s prvním dílem spokojená, myslím, že detektivní práce skutečně o "chůzi po městě a vyptávání". Amerických CSI - pro nás něco jako sci-fi :) - tady máme dost, mně se První oddělení líbí :)

    OdpovědětVymazat
  7. "Scény na poradě připomínají scény z komunistického seriálu." Jak si autor kritiky představuje, že to měli tvůrci napsat jinak než jako Pitaval , když porady jsou na všech policejních odděleních podobné jako před x lety? Na jedné straně je tu poptávka po opravdovosti a realitě bez přikrašlování , ne jako Kriminálka Anděl... Když tedy takový produkt někdo konečně vytvoří a jako policista můžu doložit , že tento seriál vykresluje policejní prostředí na 99 % věrohodně , zase je to špatně a je mu vyčítána nuda a rozvleklost. To je na hlavu ...

    OdpovědětVymazat
  8. Bylo to dost rozvláčné, chvílemi nuda, přitom příběh byl zajímavý. Uvidíme, jak se vše vyvrbí.

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělá kriminálka. Stane se kultovní. Má všechno :-) tesi

    OdpovědětVymazat
  10. Malý pitaval byl, a stále je, tím nejpovedenějším kriminalistickým seriálem jaký jsem kdy viděl a nečekal jsem, že v dnešní době akčních, napětím a rychlým tempem vybičovaných nerealistických filmů a seriálů bude ještě někdo schopen natočit tak kvalitní kriminálku jako Pitaval. V Prvním oddělení se to ale myslím povedlo. Vykreslení charakterů hlavních postav možná není takové jak v pitavalu, ale pořád převyšuje ostatní současné seriály. Společně se slušnými hereckými výkony (nejen Vetchý, ale především Polívka a mnozí další) skloubených se suchým humorem a hlavně realističností děje založeném na kriminalistických detailech je něco co v ostatních podobných seriálech neuvidím. Jsem přesvědčen, že větší dynamika a akčnost děje by celý seriál poškodily. Udělaly by z něj vyumělkovanou nakašírovanou podívanou pro určitý typ diváka, ale realističnost děje by byla ztracena. Né, že by např. Kriminálka Anděl byl špatný seriál (mně se líbí), avšak ve srovnání s Prvním oddělením je to jen tuctová (i když celkem slušná) kriminálka.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.