úterý 21. ledna 2014

Hulk: Jaká je šance na další sólovku zeleného vzteklouna?

Hulk bezpochyby patří k nejvíce oblíbeným postavám od komiksového vydavatelství Marvel. Tahle moderní variace na román Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda od Roberta Louise Stevensona má dlouhou historii na stránkách komiksů, v televizi, ale pokud jde o filmovým svět, je situace trošku jiná.

Poprvé vyslala Hulka do kin v roce 2003 společnost Universal Pictures, která se rozhodla angažovat režiséra Anga Lee, ten si udělal směrem na západ jméno díky oscarovému akčnímu historickému projektu Tygr a drak. Ovšem Ang Lee je sice šikovný režisér a navíc měl silnou podporu v podobě výtečného obsazení v čele s Ericem Banou či Jennifer Connelly, ale jak se ukázalo, komiksové adaptace nejsou úplně jeho šálkem kávy. I když spíše by se dalo prohlásit, že jeho verze komiksových adaptací nejsou šálkem kávy pro hromadu diváků.

Ang Lee na to šel trošku jinak, sice nabídl pár zajímavých akčních momentů (přestože ne vždy oslnily trikové efekty a podivnosti jako zmutovaný pudl byly také poměrně těžce stravitelné), ovšem jeho cílem nebylo natočit klasický popcornový blockbuster, ale podívanou řádně říznutou psychologickou studií muže, který se musí potýkat s monstrem v sobě.

Soustředit se na mentální rozpoložení hlavního hrdiny nemusí být sám o sobě špatný krok, ale ne všichni byli přesvědčení, že to Ang Lee v případě Hulka uchopil za správný konec. Někteří byli rádi, že nejde jen o efektní záležitost, kde se každou druhou minutu hroutí půlka města pod útokem zeleného vzteklouna, jiní nadávali na přepálenou stopáž a častou nudu. Po vůli mnohým nebylo ani to, že se scénář silně odklonil od předlohy.

Lee šel trošku jinou cestou, než asi většina očekávala a to se ne úplně vyplatilo. Film za nějakých 137 milionů tak nakonec vydělal něco málo přes 245 milionů, což není zrovna úchvatný výsledek, pokud uplatníme nepsané pravidlo o tom, že film se do plusových čísel dostává ve chvíli, kdy vydělá zhruba 2,5x svého rozpočtu.

Štěstí zkusil zelený Norton

Po nepřesvědčivých výsledcích Angova Hulka nebylo šokem, že se s dalším projektem docela otálelo. Konkrétně nějakých pět let. Právě v roce 2008 se do kin dostal reboot původního Hulka nazvaný Neuvěřitelný Hulk. Režii zajistil spíše akčně orientovaný francouzský filmař Louis Leterrier a změny se dočkal i ústřední představitel, kdy si doktora Bannera/Hulka zahrál Edward Norton (hlas Hulkovi poskytl jeho představitel z legendární seriálové verze a několika televizních filmů kulturista Lou Ferrigno), Bannerovu lásku Betty Ross pak ztvárnila Liv Tyler.

Neuvěřitelný Hulk se stal po Iron Manovi druhým filmem, na který si dohlédl samotný Marvel v rámci svého Marvel Cinematic Universe (Universal Pictures se postaral pouze o distribuci) a Leterrier zkusil výrazně odlišný přístup než před ním Lee. Film se více blížil komiksovému pojetí, byl odlehčenější, ráznější, dynamičtější a méně upovídaný.

Neuvěřitelný Hulk byl přijat o něco lépe než první filmový Hulk, ale pokud jde o finanční výsledky, Marvel neměl důvod zrovna slavit. Do projektu bylo investováno (bez výdajů na marketing) 150 milionů dolarů, finální tržby z kin se zastavily na částce 263,43 milionů dolarů. A nezachránil to ani výtečný Tim Roth v záporné roli.

V Marvelu se zřejmě začali škrábat na hlavě. První Hulk, ve kterém se pozornost soustředila hlavně na psychologii postav neuspěl, druhý Hulk, který byl mnohem divočejší a přímočařejší také ne, tak co zatraceně ti diváci chtějí.

Jako člen týmu ano, jako sólista ne

Nikoho tak nepřekvapilo, že se Marvel do dalšího vyslání Hulka na plátna zrovna nehnal. Pochopitelně se obával, poté, co zelený nervák dvakrát neuspěl. Ale přesto mu dal další šanci, ovšem ne jako hrdinovi sólovky, ale jako členovi týmu ve filmovém megahitu Avengers režiséra Josse Whedona.

Doktor Banner dostal opět nového představitele, tentokrát Marka Ruffala a ukázalo se, že jako součást skupiny (Hulk není někdo, s kým se snadno spolupracuje, čehož Whedon velmi dobře využil v interakci Hulka s ostatními Avengery) Hulk funguje a několik jeho scén patří k těm nejlepším z celého filmu. Například jeho šarvátky s Thorem (Chris Hemsworth) nebo finální bitka s Lokim (Tom Hiddleston) musely pobavit snad každého.

Začalo se tak zase řešit, že by přece jen bylo na místě dát Hulkovi znovu šanci a natočit s ním další film. Tomu se ale zástupci Marvelu zatím brání. Z jejich vyjádření vyplývá to, že o tom sice uvažují, ale rozhodně ne v blízké budoucnosti. Ostatně není divu, mají jiné značky, kterou jsou sázkou na jistotu nebo další zajímavé postavy, které zatím neměly šanci představit se v sólových projektech na rozdíl od Hulka, který si to užil dvakrát a ani jednou úplně nepřesvědčil.

Hulka tedy určitě uvidíme v pokračování Avengers s podtitulem Age of Ultron (o kterém Ruffalo prohlásil, že je lepší, vtipné a Banner v něm bude provádět bezva věci), taktéž jsme ho zahlédli v potitulkové scéně v Iron Manovi 3, ale ti, co by rádi jeho vlastní projekt, asi budou v následujících pár letech zklamáni.

A pokud by se přece jen Marvel rozhoupal k dalšímu filmu, pak má Mark Ruffalo má jedno přání a to, aby byl titul nesl ekologické poselství. Prozradil to v rozhovoru pro Total Film:

"Jako umělci máme schopnost oslovit velké množství lidí. Co musíme jako vypravěči příběhu udělat, je vzít vědu a ukázat ji v novém světle. Myslím, že musíme informovat o jejím přínosu a o tom, co se snažíme udělat. Nabídnout alternativy, ale nevyvolávat spor. Jsem v Avengers, ale když vezmete můj čas na plátně, tak je to nějakých deset minut společně s dalšími 12 lidmi, takže můj vliv je tímto limitovaný. Ale jestli dojde na samostatný Hulkův film, mám lepší možnost to provést. Zrovna se učím, jak nalézt svůj hlas a využít ho ve studiovém světě."

Tak pokud chce Mark prosazovat ekologické myšlenky, proč ne, ale doufáme, že to bude jen jemné poselství. Představa Hulka třídícího odpad nebo nosícího transparent, který varuje před globálním oteplováním, to je vcelku vtipné.

Samozřejmě něčeho takového se nedočkáme, ale preferujeme to, když nám dané myšlenky nejsou vnucovány, ale jemně naznačovány, což je i cesta, kterou by preferoval Ruffalo. Ovšem pochybujeme, že v blízké budoucnosti bude mít šanci. Na 99 % je jisté, že ve třetí marvelovské fázi se sólovky Hulka nedočkáme. Třetí fáze pak končí někde v letech 2017/2018, takže dříve než za čtyři roky se téměř jistě dalšího samostatného titulu nedočkáme.

A nebudeme lhát, zase tolik nám to nevadí, rádi bychom, aby Marvel věnoval pozornost i jiným postavám, v zásobě jich má obrovské množství, tak proč stále pokoušet štěstí s těmi samými dokola?

Ještě, že tu máme animáče

Kromě toho, pokud někdo touží po filmu s Hulkem, který dokáže zachytit kouzlo komiksů, doporučujeme sáhnout po některém z animovaných celovečerních projektů, kterých se Hulk dočkal. Konkrétně jde o tituly Hulk vs. z roku 2009, kde hlavní hrdina poměří síly s Thorem a Wolverinem a o rok mladší Hulk na neznámé planetě. Oba můžeme jedině doporučit, přece jen animované projekty si mohou dovolit trošku něco jiného než hrané a tak milovníci předlohy nebudou určitě zklamáni.

Hulk to na plátně nemá snadné, jako sólistovi se mu zatím nedařilo tak, jak si tvůrci představovali, ale co vy, líbily se vám předchozí filmy nebo stále doufáte, že Marvel změní názor a v blízké budoucnosti dá zelenou jeho dalšímu dobrodružství?

3 komentářů:

  1. Ví se něco o tomhle seriálu, který produkuje a režíruje Guilermo del Toro ? http://www.imdb.com/title/tt2368139/?ref_=tt_ov_inf

    OdpovědětVymazat
  2. Sem jediný, kterému se nelíbil Neuvěřitelný Hulk :-( ?? Mám radši prvního Hulka od Leeho, líbilo se mi více to jeho pojetí. Dějové zajímavější a i trikově mi to přišlo lepší. Reboot se mi vůbec nelíbil, ale možná to bude i tím že nesnáším Nortona :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi , já nemusím třeba ani jednoho . I když Incredible Hulk byl o něco lepší .

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.