úterý 24. prosince 2013

TOP 5: Nejlepší české televizní projekty roku 2013

Blíží se konec roku, a tak je nejlepší čas na menší rekapitulaci událostí na českém televizním trhu. Pořadů a seriálů se letos (především díky České televizi) urodilo dostatečné množství, ale ne všechny jsou natolik dobré, abychom si je udrželi v paměti. Na následující pětku letošních pořadů a seriálů bychom však rozhodně nechtěli zapomenout.

5) Sanitka

První pořádně akční český seriál z lékařského prostředí. Je škoda, že jsme na něj museli čekat tak dlouho, ale nakonec se to čekání vyplatilo. Filip Renč i přes pomalejší rozjezd zvládl tak náročný projekt ukočírovat a některé z akčních scén dokonce nemají v novodobé české televizní historii obdoby. Shrnuto a podtrženo, Sanitka 2 za ty peníze stála, i když much měla stejně jako menší kravín.


4) České století

Tento projekt rozhodně stojí za pozornost už jen kvůli tomu, že se pokouší dramatickou formou zmapovat naše dějiny. A dělá to na české poměry více než dobře. Jediný problém, který s Českým stoletím mám, je roztahanost, která rozhodně není pro každého. Dlouhé záběry a dialogy běžného konzumního (a prozatím i většinového) diváka donutí přepnout.

3) ČSMT

Opakuji se každý rok, ale Česko Slovensko má talent stále nemá v talentových show u nás konkurenci. Jedná se o profesiálně dělanou show, která se může hrdě zařadit po bok těch nejlepších mutací show Got Talent.

2) Možná přijde i charita 2013

Konečně se některá z českých televizí naučila dělat pořádné charitativní show. Dnes už totiž ani zdaleka nestačí stoupnout si před kameru, zažádat o peníze a nechat na playback zazpívat nějakou tu telebritu. V tomto ohledu se Česká televize inspirovala u Britů, kteří ve svých pravidelných charitativních show diváky na výměnu za peníze pobaví předtočenými scénkami. Možná přijde i charita stále ještě není dokonalým charitativním pořadem, ale má k tomu dobře našlápnuto. Věřím, že příští rok už se dočkáme přenosu, za který se nebudeme muset vůbec stydět a který pomůže k takovýmto projektům opět přitáhnout utíkající diváky.

1) Cirkus Bukowsky

Cirkus Bukowsky je na české poměry hodně odvážný projekt. Sice používá nejstarší klišé na světě v podobě neohrožených chlapáckých hrdinů, ale jelikož je český televizní rybníček sto let za opicema, tak Cirkus funguje více než dobře. Sám jsem byl překvapen, jak mě příběh vtáhnul do sebe a způsobil, že se těším na další díl. To je něco, co se mi u českého seriálu ještě nikdy nestalo. A Pavel Řezníček navíc dokázal, že má i na charakterní role, ne jenom na nekonečné telenovely. Jsem zvědavý na druhou řadu.

Které letošní české televizní projekty se líbily vám? Patřili jste mezi pravidelné diváky některého z uvedených pořadů či seriálů?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.