úterý 24. prosince 2013

TOP 10: Nejlepší nové seriály roku 2013

Stejně jako každý rok vás i ten letošní čeká na Gorille spousta našich žebříčků týkajících se televize a filmů. Letos začínáme se seriály, a to z jednoho pádného důvodu.

Se seriály trávíme nejvíce času, postupně si zvykáme na jejich postavy, dějové linky a víme, že po zhlédnutí jednoho dílu přijde druhý. A jako v každém roce i v tom letošním se urodilo hned několik novinek, které rozhodně stojí za vaši pozornost. Většinu možná už znáte, ale přesto doufáme, že vás náš žebříček přivede třeba alespoň k jedné novince, o které jste zatím neměli ani tušení a nevěděli jste tak, o co přicházíte.


10) The Originals

Když byl ohlášen spin-off populárních Upířích deníků s hybridem Klausem a jeho rodinou v hlavních rolích, vyvolalo to otázku, zdali budou tyhle postavy schopné utáhnout svůj vlastní seriál. Jak se záhy naštěstí ukázalo, tak zvládnou.

Oproti puberťáckým Upířím deníkům jsou Původní překvapivě vyzrálejší, temnější a více brnkají na hororovou strunu. Herecké výkony jsou samozřejmě také někde úplně jinde než u staršího bratříčka tohoto seriálu a celkově je i příběh zajímavější.

Seriál navíc po úvodních sledovanostních rozpacích dokázal, že se může směle zařadit mezi výkladní skříně televize The CW. Kvalitativně jde o jeden z nejlepších seriálů této televizní stanice vůbec.

Glosa Jana Lysého

Z Upířích deníků jsem neviděl ani jeden díl, ale řekl jsem si, že spin-off zkusím. A nelituji. Přestože mi samozřejmě unikají některé odkazy na Upíří deníky, tak se v ději neztrácím, The Originals mají pěkně rozpracovanou mytologii, sympatické obsazení a zajímavě napsané postavy (i když některé jsou na facku).

9) Brooklyn Nine-Nine

S komediemi je to vždycky daleko obtížnější než s dramaty. Nejen při jejich natáčení, ale i při jejich následném hodnocení. Smysl pro humor má totiž každý jiný, zatímco dramatické zápletce rozumíme všichni. Nové komedie pak mají přetěžký úkol zapůsobit na co nejvíce diváků a týden co týden přicházet s novými vtípky.

Rok co rok na nás celoplošné televize sypou jeden sitcom za druhým a téměř pokaždé jde o pouhý televizní průměr či dokonce podprůměr. Stejná situace je i u jednokamerových komedií. Málokdy se najde taková, jejíž humor je skutečně dobrý a která dokáže rozesmát téměř jakéhokoli diváka.

K tomu, co je uvedeno výše, má nejblíže jediná komediální novinka, kterou je Brooklyn Nine-Nine. Policejních komedií není příliš, i když právě toto téma skýtá spoustu možností. Tvůrci Brooklynu se s tím vypořádali vcelku dobře a i když nebudete patřit mezi pravidelné diváky, na nějaký ten díl se vždycky rádi podíváte.

Glosa Jana Lišky

Přiznám se, že jsem zatím kvůli nedostatku času viděl asi jen sedm epizod první řady, ale z toho, co jsem už měl možnost zhlédnout, musím uznat, že Brooklyn dokáže ze všech nových komedií pobavit nejvíce. Jistě, pořád to má určité mouchy a nelíbí se mi ta přetrvávající skečovitost seriálu, ale ukažte mi lepší letošní televizní komedii s tak sympatickým obsazením.


8) Masters of Sex

Téma sexu pokaždé budí velikou pozornost a kdokoli se ho odváží zpracovat v jakékoli televizní či filmové (mimo porna) formě, má minimálně zaručený zájem diváků. Ono ale také záleží na tom, jak se s tím sexem následně pracuje. Pokud je to vkusné, může se jednat o zajímavý projekt. Pokud ale jde jenom o to ukázat pár vnadných hereček rajtujících na odhalených hrudnících fešných herců, nestojí to za pozornost.

Seriál kabelovky Showtime Masters of Sex naštěstí patří do té první kategorie. Jedná se o zdařilé televizní drama, které přítomnost sexu a lechtivých scén dokresluje, není tam navíc. Pokud tohle nějaký seriál svede, zaslouží si uznání.

Glosa Jana Lišky

Pilot se vlekl. Nemá cenu chodit kolem horké kaše, je to pravda. Pilot se sice vlekl, ale s postupem času jsem na Masters of Sex změnil názor, protože se v něm začal objevovat humor a perfektně se v něm pracuje s jednotlivými charaktery. Nejedná se sice o strhující podívanou, ale za pozornost to stojí. Pokud chcete více "akce", tak je tu ještě to porno.


7) Under the Dome

Adaptovat knihu do televizní či filmové podoby je vždycky peklo, protože se kolem dané látky už stihly utvořit fankluby, které na vás budou neustále tlačit svými očekáváními. Každý, kdo si přečte knihu, si nějakým způsobem představí, jak by mělo vypadat "pohyblivé zpracování". Ne vždy jsou ale tyto vize realizovatelné, což se také nemusí potkat s pochopením fanoušků.

Když se letos v létě televize CBS rozhodla odvysílat adaptaci novely Stephena Kinga Pod kopulí, mohla si pořádně naběhnout. A prvních pár dílů to tak skutečně vypadalo. Efekty nebyly nic moc, zápletka začala stagnovat a zdálo se, že se budou pořád dokola řešit stejné problémy. Jenomže pak přišla druhá polovina řady, nabrala na tempu a začala chrlit jeden zvrat za druhým. Zároveň i příběh dokázal diváka více pohltit, a tak se z průměrného seriálu stal nejlepší titul léta a jeden z nejlepších seriálů roku.

Glosa Jana Lišky

Under the Dome se dá shrnout asi takto: první půlka nic moc, druhá skvělá, dynamická, zvratová a nervydrásající. Pro mě osobně jeden z nejlepších seriálů roku 2013.

6) Almost Human

Televize FOX potřebovala vyhypovanou náhradu za skvělý seriál Fringe, a tak letos sáhla hned ke dvěma možnostem. K jedné z nich se ještě dostaneme, teď je na řadě Almost Human.

Tato futuristická novinka přichází s osvědčeným konceptem kriminálky a zasazuje ho do nezvyklého prostředí - do budoucnosti. Příběh sleduje osudy netradiční detektivní dvojky - sarkastického detektiva a vysoce inteligentního androida. Svým způsobem se tedy dá říci, že je to stejné jako jiné fungující detektivky, akorát tahle je obohacena o toho androida.

To ale zdaleka není jediná zajímavá věc ohledně Almost Human. FOX dokázal vyprodukovat seriál s vynikajícím vizuálem, sympytickými postavami, skvělým herectvím a zajímavou ústřední zápletkou. Jen je škoda, že američtí diváci tenhle seriál nedokáží více ocenit.

Glosa Jana Lysého

Od seriálu jsem příliš nečekal, říkal jsem si, že půjde o podívanou ve stylu „polda nemá rád androidy, musí s jedním spolupracovat". Ale s tímto se vypořádali scenáristé rychle, mezi oběma hlavními hrdiny se svižně vytvořil přátelský vztah okořeněný o sympatické rýpání (rozumějte fungující chemie), triky jsou velmi povedené, zápletky jednotlivých kriminálních případů, které hrdinové řeší, využívají futuristických výdobytků na výbornou, já jsem spokojen.

5) The Blacklist

Skutečně povedených televizních thrillerů je na celoplošných amerických stanicích jako šafránu, mnohem více se takovým projektům daří na kabelovkách. A přesto nám letos jedna celoplošná televize nabídla projekt, jenž předčil veškerá očekávání.

Tím projektem je samozřejmě The Blacklist s vynikajícím Jamesem Spaderem v hlavní roli mezinárodně hledaného zločince spolupracujícího s FBI. Teprve až po zhlédnutí prvního dílu bylo jasné, proč právě The Blacklist televize NBC považovala před startem sezóny za svého černého programového koně. I přes nejrůznější klišé se totiž jedná o vysokorozpočtovou zábavu s naprosto geniálně podaným ústředním záporákem / mastermindem, díky kterému stárnoucí (hlavně v pase) James Spader dokázal, že pořád umí.

The Blacklist se tak stává nejlepším americkým kriminálním dramatem na celoplošné stanici současnosti.

Glosa Jana Lysého

Angažováním Jamese Spadera do hlavní role nemůžete udělat chybu. A nikdo asi nepochybuje o tom, že díky Spaderovi je The Blacklist tak působivým seriálem. Sice nelze popřít, že pár scenáristických zápletek je docela okoukaných, ale dá se to v klidu přežít. The Blacklist se jednoduše povedl.

4) Sleepy Hollow

Málokdo si uměl představit, že by nějaký fantasy seriál dokázal strhnout takovou masu diváků jako to v prvních pár epizodách udělalo Sleepy Hollow. A přitom byl tento projekt od začátku serálovým outsiderem, o kterém se příliš nemluvilo a který byl zastíněn jinými chystanými seriály. Hned od začátku, ale Sleepy Hollow dokázalo, že mu nebude cizí humor, akce, tajemno, mystika a napětí. Mytologie seriálu je řádně bohatá, triky jsou na poměry televize fantastické a Tom Mison v hlavní roli Ichaboda Cranea je největším objevem roku 2013. Když už nic jiného, tak tento seriál rozhodně za vyzkoušení stojí.

Glosa Jana Lysého

Bez mučení přiznám, že poté, co jsem viděl trailer, ve kterém bezhlavý jezdec pálil z kulometu, nevěřil jsem, že se z toho může vyklubat podívaná, u které by si divák neťukal na čelo. Ale mýlil jsem se, Sleepy Hollow je jednou z nejlepších, ne-li úplně nejlepší seriálovou novinkou. Oceňuji mytologií protknutý příběh, humor a současně slušnou brutalitu, ale hlavním trumfem projektu je Tom Mison v hlavní roli.

3) Banshee

Ačkoli samotný název seriálu zavání fantasy žánrem, ve skutečnosti se jedná o surové drama ze současnosti. V malém městečku Banshee se usadí nový šerif Lucas Hood, který vlastně ani není šerifem, nýbrž bývalým trestancem vydávajícím se za mrtvého šerifa. A pak se začnou dít věci!

Hutná atmosféra z Banshee doslova stříká. Postavy prožívají pořádné psychické zkraty jako ostatně my všichni, což nás jakýmsi způsobem nutí se s charaktery ztotožnit ještě více než obvykle. Největším plusem Banshee však je již zmíněná surovost. Seriál je napěchovaný nejrůznějšími záležitostmi, které se běžně v televizi neobjevují. Od tvrdého sexu (který nemá daleko k explicitnímu) až k realistickým rvačkám s polámanými končetinami a hromadou krve. Tady nikdo není ze železa. Kdo dostane nakládačku, taky podle toho vypadá. A právě to z Banshee dělá jeden z nejlepších seriálů vůbec.

Glosa Jana Lišky

Abych se přiznal, vážně jsem si původně myslel, že půjde o fantasy seriál. Něco v duchu Lost Girl. Možná i právě proto jsem k Banshee přistupoval se zklamáním. Stačil ale pouze jeden díl na to, abych věděl, že tohle bude na poli dnešní seriálové tvorby něco výjimečného. A nemýlil jsem se. Tvůrci se s ničím nemažou, každý dostane pořádně přes držku. Žádná ideologie, žádná pohádka. Tohle je zobrazení života v jeho nejsurovější podobě. Právě to mě na tomto seriálu tak baví, nikdo se v něm s ničím nemazlí.

2) Rectify

Vadí vám, že AMC neustále ruší The Killing a že už skončilo i skvělé Breaking Bad? Pak vám Rectify nabízí něco mezi tím. Dokonale propracované postavy, poutavý příběh a mrazivou atmosféru. Tohle je jedno z největších seriálových překvapení vůbec, o kterém bohužel zatím neví tolik lidí, kolik by si to zasloužilo. Výkon Adena Younga si navíc dost výrazně říká o Emmy.

Glosa Jana Lišky

Rectify je pomalé, to říkám na rovinu. Není to našlapaná jízda s neustálými zvraty, ale zato se může tento seriál pochlubit skvělým hereckým výkonem ústředního hrdiny a silným příběhem o morálce, touze po pomstě a odpuštění.

1) House of Cards

Na absolutním vrcholu se nemůže umístit žádná jiná novinka, protože zkrátka a dobře žádná lepší není. House of Cards je brilantní politický thriller s vynikajícím Kevinem Spaceym v hlavní roli. Netflix se pustil do hodně odvážného projektu, když dal zelenou seriálu, který bez okolků ukazuje praktiky ve vysoké americké politice. Risk se ale stonásobně vyplatil. Jen houšť takových chytrých a promakaných seriálů.

Glosa Jana Lišky

Co k House of Cards dodat? To první místo je zasloužené, protože celý seriál počínaje od maskérek a Kevinem Spaceym konče ukazuje, jak dobře se dá dneska točit televizní drama. Chce to jen chytrý scénář, zručný tým a nebát se píchnout do vosího hnízda. Něco takového by bylo potřeba i v Česku.

Který seriál letos nejvíc nadchnul vás?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.