pondělí 30. prosince 2013

TOP 5: Filmy s největší návratností investic v roce 2013

Do kterých projektů se vyplatilo vložit peníze? Filmová branže už dávno není jen o tom, nabídnout divákovi umělecký zážitek, na který bude dlouho vzpomínat. Alfou a omegou jsou prašule, to není nic, co by nám vyrazilo dech.

Filmy jsou produktem, u kterého chtějí investoři málo vložit a hodně vydělat. Tak se podívejme na projekty, které nejvíce zhodnotily vložené prostředky.

5. Jackass Presents: Bad Grandpa

Partička Jackass už před pár lety přišla s jednoduchým, ale extrémně dobře fungujícím receptem. Provádět ptákoviny, u kterých divákovi bude špatně nebo ho z nich bude mrazit. Zabodovalo to na televizních obrazovkách, ale i v kinech. Všechny filmy ze série uspěly a stejně tak spin-off Bad Grandpa, který stál 15 milionů a vydělal 142,2 milionů dolarů (9,48x rozpočtu).

4. Já, padouch 2

Z pokračování úspěšného animáče se stal obrovský hit. Film plný žlutých oživlých tic-taců se stal jedním z nejvýraznějších projektů tohoto roku a není tak divu, že se zabodoval i po ekonomické stránce. Bylo do něj investováno 76 milionů dolarů, tržby z kin se dostaly k necelým 919 milionům dolarů z celého světa (12,08x rozpočtu).

3. V zajetí démonů

Hororový král James Wan ví, jak na diváka. Natáčí horory za pár milionů, které si pak z kin odnesou mnohonásobky svých nákladů. V zajetí démonů není výjimkou. Je sice pravda, že film byl o něco dražší, než je u Wana zvykem (20 milionů dolarů), ale co už, když vydělal 316,7 milionů dolarů (15,84x rozpočtu).

2. Očista

Velice laciný thriller se zajímavým nápadem, ale dle kritiků ne úplně zvládnutým provedením, se stal z jedním největších finačních překvapení tohoto roku. Projekt za miloučké 3 miliony dolarů se vyšplhal k 89,3 milionům dolarů z celého světa (29,77x rozpočtu).

1. Insidious 2

A opět James Wan. Je pravda, že Insidious 2 je oproti jeho předchozím filmům hodnoceno poměrně vlažně, ale to díváky příliš netrápilo a do sálů se hnali ve velkém. Navíc Insidious 2 stál jen 5 milionů dolarů, což je kapesné, které dávají hollywoodští producenti svým dětem na týden. Konečná částka, kterou si projekt odnesl z kin je 160,4 milionů dolarů (32,08x rozpočtu).

Na prvních třech místech tedy figurují laciné hororové/thrillerové filmy, které sice ve srovnání s blockbustery nevydělaly tolik, ale současně tyto projekty stály mnohonásobně méně. Postup, který není žádnou novinkou, využívala ho například série Saw nebo na něj stále sází Paranormal Activity (a ještě před nimi například Záhada Blair Witch). Tak schválně, kolik podobných titulů se vyrojí v příštím roce. Jste překvapeni nějakým filmem v přehledu?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.