pátek 27. prosince 2013

Největší filmová zklamání roku 2013 podle redakce Gorilly

Seriály máme za sebou, je na čase přesedlat na filmovou notu. I letos naši redaktoři vyrazili do kinosálů po celé republice, aby mezi prvními zhlédli očekávané filmové premiéry. A jak už to tak bývá, každý má od filmu nějaká očekávání, se kterými do kina vchází. Někdy vyjde spokojený, někdy překvapený a jindy naopak zklamaný. Jan Liška, Jan Lysý a Myllyn vám nyní nabízejí přehled filmů, od kterých mnohé čekali, ale nakonec byli jen a pouze zklamaní. Který film byl nakonec podle nás největším zklamáním?

MYLLYN

Smrtonosná past 5: Opět v akci - John McClane alias jedna z nejoblíbenějších postav ztvárněná Brucem Willisem (hned vedle Joea Hallenbecka) se dočkala opravdu ale opravdu nedůstojného pokračování. Číslovka pět patří nejen k označení dílu v celé sérii, ale dostává ji tato veskrze videoherní/levelová záležitost i na vysvědčení ode mě. Dosud jsem neměl potřebu tento akční kousek vidět ještě jednou.

Pařba na třetí - Epické zakončení pařmenské trilogie. Tato věta sama o sobě slibovala jeden z největších komických zážitků roku už jen z toho důvodu, že se neměl opakovat příběh přes kopírák jak u druhého dílu. Jenže Vlčí smečka se bohužel vychlastala druhým dílem, a do třetího jí zbylo pramálo humoru, a nějaká hlava žirafy na dálnici to rozhodně nezachrání.

Velký Gatsby - Po skvělém a vizuálně lahodném zážitku jménem Austrálie alias předposledním filmu Baze Luhrmana jsem byl tak namlsán, jako kdybych strávil měsíc zavřený v cukrárně. Ve Velkém Gatsbym jsem dostal ovšem jen napůl okousané lízátko, které obletovalo pár dotěrných digitálních much.

Pot a krev - Otázka: Může Michael Bay natočit nudný film? Odpověď: Může. Přes videoklipový střih, ikonické záběry na ceduli Miami a černohumorné scény plné násilí jsem se téměř nebavil. Johnsonovi jsem jeho vykoupení skrze Ježíše totálně nevěřil a Mark Wahlberg nedokázal nahradit Willa Smithe ani Martina Lawrence.

Machete zabíjí - Druhý samostatný film s Machetem alias zjizveným Danny Trejem sliboval béčkový akční nářez od Roberta Rodrigueze se vším všudy. Dokáže být ovšem film ještě napínavý, když lidský hlavní hrdina je nesmrtelný, protože přežije smrt oběšením i rozstřílením nespočtem kulek? Chyběla mi pořádná sexuální scéna jako bazén s Lindsay Lohan v jedničce, a celkově mi překombinovaný film připomněl Rodriguezův hrozný poslední díl „desperádské trilogie" Tenkrát v Mexiku.

JAN LYSÝ

Hobit: Šmakova dračí poušť - V recenzi jsem sice udělil slušných 7/10, ale to neznamená, že bych nebyl zklamaný. Čekal jsem o něco více než jen vizuálně nabubřelou podívanou, ve které mi budou splývat postavy, dějově bude často nepříliš bohatá a ve finále useknuta ve velmi nevhodné chvíli.

Pařba na třetí - Pařbu ve Vegas a Pařbu v Bangkoku sice nepovažuji za vysloveně excelentní komedie, ale nasmál jsem se u nich dost, ovšem trojka byla jen nemastným neslaným odrazem původních filmů, zdlouhavá, s minimem povedených gagů a jen žirafa na dálnici situaci nezachrání.

JAN LIŠKA

Smrtonosná past 5: Opět v akci - První dobrodružství Johna McClanea jsem jako malý doslova žral. Kterého malého kluka by taky nebral pořádný akční hrdina v propoceném nátělníku, jenž kosí jednoho zloducha za druhým a k tomu ještě z příslovečného rukávu sype jednu hlášku za druhou? Dvojka byla v podstatě to samé, jenom ve větším měřítku. I ta se mi ale líbila především díky zachované vánoční atmosféře. Trojka už byla o něco horší, jelikož John nebyl na všechno sám a navíc začal korzovat přes celé město. Bitevním polem už tak nebylo uzavřené prostředí, což Smrtonosné pasti sebralo její kouzlo. Od čtvrtého dílu jsem nic nečekal, ale kupodivu musím přiznat, že mě stárnoucí John preferující starou dobrou pistoli proti kyberteroristům bavil. Jeep v zadku Maggie Q mě pořád ještě rozesmává. Možná i proto jsem od pátého dílu očekával to samé - starého Johna proti teroristické organizaci s rancem nesmrtelných hlášek. A co jsem dostal? Kulhající snímek, který někdo ještě před začátkem střelil do břicha a po celou svou délku pouze zdlouhavě krvácel, aby následně konečně umřel. Promarněný potenciál a pro mě osobně zabiják celé série. Ještě větší, než byla v mých očích trojka.

Pařba na třetí - Většinou se snažím americkým komediím vyhýbat, protože vím, že mám jiný druh humoru (baví mě spíše britský černý humor). Jenomže u série Pařba v... jsem udělal výjimku, protože první díl mě rozesmál a druhý slušně pobavil. Čekal jsem, že trojka to celé nějak solidně završí, ale nezavršila. Dobré vtipy by v tomhle filmu nevypátral ani Sherlock Holmes.

VERDIKT

Jak jste si už určitě všimli, za nejhorší zklamání všichni tři považujeme poslední díl komediální série Pařba v... - Pařba na třetí. Bohužel syndromem horších pokračování trpí celá řádka hollywoodských filmů.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.