úterý 5. března 2019

TOP 12 filmů, ve kterých bylo použito CGI a nevíte o tom

Digitální efekty jsou dnes zcela přirozenou součástí nejen filmů, ale i televizních seriálů. V těch nejznámějších případech je jejich tvůrci používají k vytváření těch nejfantastičtějších světů a bytostí, takže se občas zapomíná na to, že digitální efekty mohou pomoci i ve zdánlivě obyčejnějších situacích tak, jak tomu bylo kdysi například ve Forrestovi Gumpovi. Tady je dvanáct případů, kdy počítačem generované efekty tvůrcům naprosto zásadním způsobem pomohly - a vás nejspíš v tu chvíli ani nenapadlo, že nejde o realitu. Protože přesně o to tvůrcům šlo - ne vás ohromit a okázale se předvádět, ale prostě vyřešit praktický problém, aby vše vypadalo co nejpřirozeněji a nepřesvědčivěji. Supermanův knírek tu ale nenajdete, protože jeho odstranění pro Justice League se fakt nepovedlo. Všechno najdete ve videu, stručné vysvětlení v češtině pak v doprovodném textu.

1) Máš ji!


Jeremy Renner si zramoval při natáčení této komedie ruku a aby mohla produkce pokračovat, nosil speciální zelenou ortézu, takže trikoví specialisté pak zranění v postprodukci snadno zamaskovali tak, že si nikdo ničeho nevšiml.

2) Strach a hnus v Las Vegas


Produkce zapomněla dát Tobeymu Maguirovi podepsat ve smlouvě, že se musí pro film ostříhat dohola. A tak nezbylo, než mu dát na hlavu umělou pleš a vlasy se dodělaly údajně v počítači. Když se na tenhle dvacet let starý film člověk dívá dnes, pořád tomu těžko věří.

3) Mission: Impossible - Roque Nation


Akční scéna v opeře se natáčela na různých místech podle předem promyšleného plánu a jednotlivé  záběry představení v reálném divadle a rvačky nad ním, která se natočila v londýnském studiu, se pak spojily.

4) Ghost Rider


Jestli byly Nicolasu Cageovi přidělány dodatečně břišáky nebo ne, o tom se dodnes vedou diskuse, jisté ale je, že aby mohl hrát svoji oblíbenou postavu kaskadéra měnícího se v hořícího kostlivce, museli mu tetování právě s motivem Ghost Ridera v postprodukci vymazat z ramene. Tomu se říká životní paradox.

5) Zodiac


Pokud jste si mysleli, že San Francisco roku 1970 vzniklo tak, že David Fincher natočil současné město a pak ho digitálně upravil, tak se mýlíte (stejně jako většina z nás). Fincher nechal rovnou celé San Francisco sedmdesátých let udělat v počítači. I spousta dalších scén z ulic města byla natočena před zeleným pozadím.

6) Temný rytíř


Slavné překlopení kamionu natočil Nolan tak, jak to má rád - pokud možno v reálu. Přesto se ale neobešel bez dodatečných úprav v počítači, protože vystřelovací ,,sloup", který pomohl zespodu kamion překlopit, musel vymazat.

7) Truman Show


I tady se město dodělávalo. Produkce mohla totiž postavit budovy jen do určité výšky a tak zbytek budov postavil počítač. Kde končí reálná stavba a kde už jsou pixely ale dodnes nepoznáte.

8) Vlk z Wall Street


I Martin Scorsese začal používat digitální efekty. Pro Vlka z Wall Street nechal vytvořit celou hromadu panoramatických záběrů a celků, které se bez zeleného plátna a dodatečné práce grafiků a programátorů neobešly. A rozdíl mezi realitou a ,,malováním" tu opravdu nepoznáte.

9) Svěrací kazajka


Keira Knightly má celý život problémy s pletí a ty ji vážným způsobem přepadly při natáčení tohoto filmu. Naštěstí tu byla počítačová grafika, která jí pleť v hromadě záběrů vyhladila a vyčistila, takže film mohl být dokončen.

10) Social Network


A znovu David Fincher - tentokrát potřeboval dvojčata a tak si je udělal v počítači.

11) Logan


V akční scéně, kde Logan jede v autě při honičce s pronásledovateli, auto ve skutečnosti neřídil Hugh Jackman, ale jeho kaskadér. A tvůrci pak kompletně fotorealisticky vytvořili Jackmanovu tvář v počítači a napasovali ji místo tváře řidiče.

12) Noc patří nám


Nakonec to nejlepší. V kriminálním dramatu Noc patří nám je skvělá automobilová honička v dešti, která se ale vůbec v dešti nenatáčela. Naprosto všechna voda byla do záběrů přidělána uměle specialisty na počítačovou vodu (kterých je mimochodem ve světě jen pár).


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.