čtvrtek 5. dubna 2018

Tržby: Letní blockbustery roku 2018 – 2. část

Co nás z hlediska filmových velkofilmů čeká letos skutečně v létě, tedy od června do srpna? Vítejte u druhé části článku, který představuje největší hity roku v nejlukrativnější fázi filmové sezóny.

1. část ZDE


Červen

Po květnových dolarových žních v podání Avengers, Deadpoola a Sola bude v (českých) kinech na dva týdny relativní klid, aby tito silní hráči alespoň trochu vyklidili pole. Za zmínku stojí snad jen Debbie a její parťačky, které přijdou do kin 7. července. Pohrobek Dannyho parťáků bez Stevena Sodherberga se bude snažit vytěžit peníze z momentálních „ženských“ trendů a z hvězdného obsazení, kterému vévodí Sandra Bullock, Anne Hathaway či Rihanna. Spíše než hit z ranku Wonder Woman tady ovšem čichám osud ženských Krotitelů duchů. Pokud americké tržby dosáhnou sta milionů, bude to úspěch, ale nevěřím tomu. 250 mega celosvětově bude nejspíš strop.

Skutečné dolarové žně ovšem zase přijdou až se 21. červnem. Do kin se totiž vrátí dinosauři studia Universal. Jurský svět: Zánik říše, představuje spolu s Rychle a zběsile a Já, padouch nejsilnější značku tohoto studia a (finanční) očekávání jsou nemalá. Problém může nastat ve chvíli, kdy se začnou porovnávat tržby blížícího se pokračování s bezprecedentním a šokujícím úspěchem Jurského světa. Ten v roce 2015 zostudil veškeré tržební odhady, které o něm vznášeli experti, překonal tehdejší rekord prvních Avengers v tržbách za první víkend a celosvětově si došel pro více než 1,6 miliardy dolarů. Ten film zkrátka ukázal, že divácký hlad po dinosaurech od premiéry prvního Jurského parku ještě zdaleka nevychladnul. Zánik říše svého předchůdce rozhodně nepřekoná, ba ani nedorovná. Universal na film přesto hodně spoléhá jako na svůj jasný hit sezóny, proto by cokoliv pod miliardu bylo jednoznačně zklamáním. Trailery nejsou bůhvíjaké, to ovšem platilo i pro Jurský svět. Můj odhad? Lehce pod půl miliardu v Americe a celosvětově 1,1-1,2 miliardy. Letos to Marvel dinosaurům natře a oplatí jim nečekaný knockout z roku 2015, ovšem i tak bude druhý Jurský svět jedním z největších hitů léta.

Červenec

Během prvního prázdninového víkendu, konkrétně 5. července, si odbude premiéru letošní třetí (!!!) marvelovka, Ant-Man a Wasp. Z hlediska Box Office potenciálu jde oproti monstróznímu Black Pantherovi a ještě monstróznějším třetím Avengers o chudšího příbuzného, mravenčího superhrdinu a jeho vosí parťačku bych ale rozhodně nepodceňoval. Už jednička si totiž jako nepříliš očekávaný origin přišla na víc jak půl miliardy celosvětově a vzhledem k Ant-Manově účasti v týmovkách a standardnímu marvelovskému sequelovému nárůstu tržby rozhodně nebudou zanedbatelné. Půjde se jistojistě za 200 mega jen z Ameriky a nepřekvapilo by mě, kdyby celkové tržby šly nad Doctora Strange, tedy až k hranici 700 milionů, možná i za ni. Disney letos bude muset lidem z Marvelu líbat nohy.

Zajímavé věci by se mohly dít i o týden později. 12. července bude chtít houfy dětí do kin přitáhnout Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená. Načasování je ideální, budou prázdniny a po animácích bude poptávka. Druhý díl se zastavil těsně pod hranicí 500 milionů dolarů celosvětově, trojka bude chtít jít daleko za ni. Tady tržby klesat nebudou, ba naopak, 600 mega je zcela reálná hranice. Vypadá to, že studio Sony se hrabe z nejhoršího a tahle animovaná frančíza v tom letos hodně pomůže. Ze svěží letní nálady pak bude chtít vytěžit 19. července spoustu peněz i Universal s pokračováním už polozapomenutého muzikálového hitu. Mamma Mia: Here We Go Again! ale navázání na úspěch jedničky bych to neviděl. Ta svého času vydělala ohromujících 600 milionů a takovou částku byť jen dorovnat bude fuška. Muzikály jsou momentálně v kurzu a peníze se tady tratit určitě nebudou, ale celkových 400-450 mega tady vidím jako strop.

Srpen

Srpen v českých kinech odstartuje skutečně ve velkém stylu. 2. srpna se do kin totiž chystá Pixar a Ethan Hunt. Úžasňákovi 2 jsou tím pixarovským sequelem, který jsem si přál vidět okamžitě po skončení prvního dílu. 14 let od premiéry jedničky je drhá doba, nebojím se ovšem říct, že ten film naprosto zkultovněl a pro mnoho lidí (včetně mě) jde o vůbec nejlepší pixarovku. Bude to ale stačit na miliardový zápich? Hodně bude záležet na kvalitách, ale osobně si myslím, že ne. Auta 3 ukázala, že pixarová sequelidita už hodně lidí omrzela a Hledá se Dory se na tu miliardu taky dohrabalo jen tak tak. Přitom Nemo svého času vydělal nezanedbatelně víc peněz než Úžasňákovi. Výsledné tržby bych tipl někam mezi 800 a 900 milionů, americký trh přispěje určitě výraznou částkou. Ale opakuji, pokud se z filmu vyklube pecka, ta miliarda vyloučená není.

Jako ukázkový counter-programming půjde v Česku proti Pixaru Mission: Impossible – Fallout. Tom Cruise to s touhle sérií dotáhnul už k šestému dílu a nadupané ukázky naznačují, že rozhodně nehodlá zvolnit. Mission: Impossible byla vždycky spíš světová než americká značka a není důvod se domnívat, že to tentokrát bude jinak. Cokoliv než obligátní dvoustovka z Ameriky by bylo zklamání, svět se každopádně klidně může zbláznit a dotáhnout film za 800 mega celkově. Troufám si tvrdit, že ten film bude velká pecka, takže podobné tržby bych mu jen a jen přál. Pro studio Paramount je to každopádně poslední naděje, když už ani ti Autoboti nevydělávají.

Zbytek srpna už je tradičně bída, za zmínku stojí snad jen Kryštůfek Robin: Medvídek Pú a jeho přátelé. Disney své projekty umí prodat (s čestnou výjimkou nedávného zklamání V pasti času), ovšem na tomto filmu a jeho propagaci mi něco nesedí. V tuto chvíli se mi kasovní potenciál filmu hodnotí těžko, nicméně Ewan McGregor, při vší úctě k jeho značným hereckým kvalitám, není žádná tržební jistota a pokud se film dohrabe ke stovce z amerických kin, bude to až až.

Ale nechme se překvapit. Tržby filmů dovedou týden co týden fascinujícím způsobem překvapovat a už mnohokrát se ukázalo, že tipovat kasovní potenciál filmů je dosti ošemetná záležitost. Sám jsem zvědav, kdo z letošního léta propadne a kdo odejde se vztyčenou hlavou.

Který film bude letošní letní hit číslo jedna podle Vás?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.