pátek 17. listopadu 2017

Star Wars: Poslední z Jediů bude nejdelší Star Wars film všech dob

Ale bude mít i jeden opačný rekord.


Rian Johnson potvrdil, že Poslední z Jediů bude mít dosud nejdelší stopáž ze všech Star Wars filmů. Dvě hodiny a půl aneb 150 minut.

Délka filmů se v posledních letech obecně natáhla právě směrem ke dvěma a půl hodinám (dřív se takto dlouhým filmům i v Česku říkalo dvojprogram). A už od začátku celé ságy se natahovala i stopáž Star Wars. Nová naděje měla 121 minut. Impérium vrací úder 124 min. Návrat Jediho 132 min.  A nárůst pokračoval i s prequely. Skrytá hrozba měla 133 min. Klony útočí 142 min. Pomsta Sithů 140 min.

Poslední filmy byly sice o něco kratší, nicméně ne o moc. Síla se probouzí trvalo 135 min. Rogue One pak mělo 133 min.

Rian Johnson udělal ale v Poslední z Jediů i opačný rekord. Ve filmu je vůbec nejméně tzv. ,,stíraček" - přechodů ze scény do scény, kdy jeden obraz překryje druhý. Tento poněkud oldschoolový způsob záměrně zvolil George Lucas už v Nové naději a inspirací mu byl mimo jiné Akira Kurosawa a jeho filmy. Nejvíc těchto přechodů bylo ve Skryté hrozbě - 55.  Udává se ale i číslo 57 a aby to bylo zajímavější, podle jiných údajů vede Pomsta Sithů se 102. Ať tak či tak, Johnson jich má ve filmu pouhých 12.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.