čtvrtek 16. listopadu 2017

Recenze: Liga spravedlnosti – Spása DC vesmíru, nebo poslední hřebíček do jeho rakve?

Filmový podzim roku 2017 se během posledních týdnů v podstatě zredukoval na další kolo nekončícího souboje mezi dvěma komiksovými giganty – zeširoka řečeno tedy opět Marvel vs. DC, konkrétněji Thor: Ragnarok vs. Liga spravedlnosti. Marvel už se svou odvázanější verzí severského boha hromu slaví úspěchy v kinech i u kritiků. Teď konečně odhalila karty první regulérní týmovka DC. Jak si vede?

Už velmi striktní emgarbo na recenze, které se studio Warner Bros. snažilo pozdržet co nejdéle, nevěstilo nic dobrého. Osobně mi dělaly starosti i přetáčky pod taktovkou Josse Whedona po osobní tragédii v rodině Zacka Snydera, kvůli které byl autor Muže z oceli a Batman vs. Superman nucen odejít od postprodukce filmu. Ne že bych autorovi prvních dvou dílů Avengers (a stále skvostného seriálu Firefly) nevěřil, ale přesto – Snyder měl určitou vizi, podle které DC vesmír stavěl. Tato vize se sice setkávala na mnoha stranách s nevolí a crossover Batmana a Supermana byl skutečně (jemně řečeno) problematický projekt, ale stále zapadal do konceptu jakési temnější alternativy k lehkonohé zábavě, kterou produkuje Marvel. Negativní reakce na tohle směřování mě proto mrzely už kvůli tomu, že nevyhnutelně směrovaly DC k tomu, aby přestoupili na jinou kolej a začali filmy zlehčovat, zjednodušovat. Polorozpadlý Sebevražedný oddíl přetáčením nejspíš hodně utrpěl, Wonder Woman jsem si užil, ale stylem i minimální provázaností s ostatními filmy se od univerza spíše distancovala.
Ale dost už expozice DC, to všechno je minulost. Stejně tak tu nemá cenu řešit zmatky unikající ze zákulisí Warner Bros. Teď před sebou máme primárně Zackem Snyderem natočenou Ligu spravedlnosti s tvůrčím dotekem Josse Whedona. A jde o fascinující manifest problémů, se kterými se Warner Bros. při snaze vytvořit smysluplný komiksový vesmír ve filmu potýká.

Moment překvapení? Nula!

Formování filmové Justice League je zasazeno do toho nejpředvídatelnějšího, naprosto generického schématu, které si lze představit. Což lze do velké míry říct i o prvních Avengers. Oba filmy pracují s postupným spojováním hrdinů, jejichž dílčím škorpením, které je nutné k tomu, aby se semkli a společně se postavili vesmírné hrozbě, která je jednotlivě přesahuje, ale společně jí dokážou čelit. Jak ale dobře víme, když dva dělají totéž, není to totéž. DC konečně dojíždí jejich nedbalost ve výstavbě fikčního světa, protože během čtyř filmů si dokázali pořádně vystavět jenom dva hrdiny v rámci sólovek (Superman, Wonder Woman) a relativně uspokojivě uvést na scénu jednu v crossoveru (Batman). To máme tři hrdiny, z nichž jeden je momentálně nepatrně mrtev, a nutnost na ploše první poloviny dvouhodinového (!!!) filmu představit tři hrdiny, které jsme do této chvíle viděli jen v krátké scéně z Batman vs. Superman. Nevyhnutelně to vede k tomu, že Flash, Aquaman i Cyborg jsou divákovi relativně ukradení, protože jde o psychologicky nulově propracované superhrdinské typy s backgroundem vysvětleným na ploše několika minut.

Oceňuji snahu vyhnout se stereotypním originům, ale je třeba vyhýbat se jim chytře, jako třeba Marvel a Sony v případě nového Spider-Mana. Origin v rámci tohoto filmu by mohl fungovat pouze v případě Cyborga, protože jeho příběh je úzce spjatý s jedním z artefaktů, po kterém pase hlavní záporák Steppenwolf (Born to be Wild bohužel nezazní…). Flash v podání talentovaného Ezry Millera je nevyhnutelně redukován na komickou výplň, což se tvůrci sice snaží trochu hasit přidáním linie s jeho uvězněným otcem, která je nicméně natolik upozaděná, že vzhledem k Flashovu neustálému vtipkování brzy zapomeneme, že by ta postava měla mít i nějakou hloubku. Když si člověk navíc vzpomene na to, jak kreativně Bryan Singer v X-menech pracoval se schopnostmi Quicksilvera a vidí, jak bídně je tu využitý právě Flash, je to až k pláči.

Nejbolestivěji na necitlivou výstavbu fikčního světa doplatil Aquaman. Jason Momoa jako typ se na něj výtečně hodí, postava jako taková má jistý potenciál. Ale dovolím si otázku – proč sakra jeho sólový film přijde až rok po Lize spravedlnosti, když pro její smysluplné fungování by byl zoufale potřeba? Hlavní záporák potřebuje k ovládnutí našeho světa tři krychle. Jednu z nich mají lidé (váže se k Cyborgovi), druhou amazonky (Wonder Woman) a třetí obyvatelé bájné Atlantidy. To, že se diváci o existenci nějaké Atlantidy dozvídají až tady a její expozice přes Aquamana nepřišla ještě před týmovkou, považuji za nebetyčný fail dokazující, že rozplánování jednotlivých DC filmů nemělo žádnou strukturu a prostě se jelo tak, aby co nejrychleji došlo k atraktivnímu střetu více hrdinů.

Kromě pozoruhodné nesourodosti jednotlivých pasáží a prachbídné tvorbě kauzality mezi sekvencemi už stavba příběhu filmu ničím nepřekvapí. Liga spravedlnosti probíhá přesně tak, jak by očekával i člověk, který se o komiksové filmy kdovíjak nezajímá, k odhadu v podstatě stačí vidět jen Batman vs. Superman. Bruce Wayne se snaží dát dohromady tým hrdinů, kteří budou čelit Steppenwolfovi a jeho armádě digitálního hmyzu. To se mu po určitých peripetiích povede, Steppenwolf už ovšem mezitím stihne navštívit jak amazonky, tak Atlantidu a získat dvě potřebné krychle. Narychlo poskládaný tým se s ním střetne, ale sezná, že je s velkou pravděpodobností silnější než oni. Je tedy potřeba dostat na scénu určitou postavu, která by váhy sil naklonila na jejich stranu. Nic víc v tom filmu skutečně není! Celou dobu jsem čekal na nějaké eso, které si tvůrci schovávají. Něco, co by z Ligy spravedlnosti udělalo tu velkou filmovou událost, kterou měla být. Tahle týmovka je ale asi tím nejgeneričtějším filmem, který jsem letos v kinech viděl. Jakoby počítačem vytvořené nebyly pouze digitální efekty, ale i scénář.

Nahrazení Snyderova konceptu… čím?


Vzhledem k tomu, že nevidím do zákulisí Warner Bros., nemůžu soudit, do jaké míry byl film upraven Jossem Whedonem, každopádně není těžké rozpoznat, že film je na pomezí odvržené éry Zacka Snydera a potenciální éry nové, optimističtější a více „marvelovskou“. I to je jeden z důvodů, proč je Liga spravedlnosti nefunkční, přitom tohle překlenutí jistě mohlo být zvládnuto elegantnějším způsobem, který by navíc dával smysl. Protože koncept temného, pesimismem prostoupeného světa, který nabude světlejších kontur ve chvíli, kdy se ustanoví skupina ochránců, která dá lidem novou naději, mi přijde ve své podstatě super. Ovšem způsob, jakým nám jej prezentuje DC vesmír, to bohužel do velké míry zazdil. A to hned z několika důvodů. Tím nejvíc nasnadě je způsob, jakým se zachází se Supermanem. Neustále tu někdo mluví o globální depresi ze skonu této ikony. Nechám teď stranou fakt, že ještě v minulém filmu byl Superman a jeho touha konat dobro celým světem zpochybňován, takže tento přelom není úplně bezešvý. Tvůrci filmu si představují, že tuhle depresi, smutek a beznaděj ze ztráty ochránce nám stačí zprostředkovat zbořenou sochou, pár černými vlajkami s hrdinovým znakem a dvěma scénami s Lois. Vážně?

Přitom titulková sekvence filmu (jednoznačně ta nejvíc „snyderovská“) tvoří nemalá očekávání. Očekávání, že bychom se mohli skutečně dočkat filmu, který bude mít blíž ke Snyderovým Watchmenům než k Whedonovým Avengers. Film si ale pak bohužel uvědomí, že má pouze dvě hodiny na to, aby dal dohromady své chabě vykreslené hrdiny a odvyprávěl generický příběh jejich snahy o záchranu světa. Důsledek? To, co bylo nejzajímavější na předchozích Snyderových filmech, tedy zasazení superhrdinů do reálného světa se všemi nevyhnutelnými důsledky, z tohoto snímku úplně mizí. Mnoho recenzentů už si stihlo udělat legraci z toho, že lidstvo je zde reprezentováno jednou anonymní ruskou rodinkou, jejíž napojení na hlavní příběh je skutečně jedním z nejvýživnějších scénáristických přešlapů současného Hollywoodu. Proč tu nejsou pořádně ukázány reálné LIDSKÉ důsledky Supermanovy smrti? Jak reagují světové vlády na to, že po světě poletují evidentní mimozemšťané? Kde je nějaká reflexe všech těch událostí, které se ve filmu dějí? V kontextu Muže z oceli, Batman vs. Superman a do určité míry i Wonder Woman zkrátka nedává smysl nahradit tohle ukotvení v realitě chabě, na ploše asi dvaceti minut vystavěnou, Pána prstenů vykrádající mytologií o alianci lidí, amazonek a atlanťanů.

Vzhledem k tomu, kolik je toho v Lize spravedlnosti špatně, by tady asi nepomohla ani delší stopáž (chtělo by to spíš tři filmy). Jednou z mála věcí, kterou tak lze kvitovat pozitivně, je těch 120 minut délky. Díky tomu totiž film nestíhá nudit, i když je pocitově kvůli dějové přehlcenosti přeci jen trochu delší, než by bylo zdrávo. Člověk si jej ovšem nemůže moc užít ani v rovině čisté kinematografie atrakcí, protože těch tu zaprvé zas tolik není, za druhé jsou akční scény stejně generické jako scénář filmu. Jedinou výjimkou je originálně koncipovaná bitva mezi amazonkami a Steppenwolfem, která zajímavě pracuje s rámem a tím, co divák vidí a co očekává. Snímek zároveň netrpí přestříháváním tak očividně a bolestivě jako katastrofální série trailerů vydávaná za film Sebevražedný oddíl a při stále nepříjemně živé vzpomínce na páté Transformers jsem ocenil, že tady kauzalita alespoň v základním rámci funguje a film dokonce odněkud někam směřuje, přičemž se mu nedaří úplně popřít veškeré snímky, které mu předcházely. Už fakt, že jediné filmy, ze kterými můžu Ligu spravedlnosti srovnat tak, aby z toho vyšla vítězně, jsou jedny z největších blockbusterových failů posledních let, o mnohém vypovídá.

P.S.: Bena Afflecka, prosím, co nejrychleji odstavit od role Batmana! Snad i návrat Clooneyho bych uvítal víc, než vidět jeho bručícího, oteklého Waynea znovu…

Verdikt


DC vesmír snad už definitivně narazil na zeď, kterou nevydýchají ani ti nejvěrnější fanoušci. Liga spravedlnosti možná nějak odsýpá a občas z ní vypadne relativně cool scéna, nicméně zmizela z ní i ta poslední kapka osobitosti, kterou si ještě udržovali její předchůdci, a zbývá jen generické zachraňování světa, na kterém nám nezáleží, protože po celou stopáž zůstane prakticky anonymní. I ta nejméně originální marvelovka je osobitější než tahle na sílu poslepovaná týmovka, u které jsou Warner Bros. pravděpodobně šťastní, že ji mají za sebou a teď musí doufat, že se na ni rychle zapomene a oni budou moci začít znovu a lépe. O moc hůře to totiž už stejně nejde.

Hodnocení: 4/10

P. S. Vydržte až do úplného konce závěrečných titulků

13 komentářů:

  1. Recenzi jsem ani nedočetl :-D Je vtipné jak díky určité zaujatosti dostane jeden film úžo hodnocení a druhý přesně naopak. Určitě lze vycházet z nějakého očekávání, ale pořád jsou to filmy o chlápcích v elasťákách zachraňující svět. Ale k věci, JL má určité problémy, vycházející především z toho, co bylo v předchozích filmech uděláno špatně, nebo vůbec (vlastní filmy pro Aqamana a Flashe), nicméně je to skvělá podívaná s postavami, které si oblíbíte a těšíte se na jejich další dobrodružství. Další v článku uvedené problémy až nejsou ani tak klasickou recenzí, jakož spíš rozpitváváním filmu do detailu a kritizováním každé nedokonalosti. Proč ne? ALE! Ptám se. Jsou takhle rozebírány jiné superhrdinovky? Těch absurdit je v každém z těch filmů tolik, ale řeší se kvality a zápory pouze obecně. To mi docela vadí, neboť to háže docela špatné světlo na film, který vůbec není špatný. A když opomenu Logana, tak se v mých očích jedná o nejlepší komiksárnu tohoto roku. Nechci tvrdit, že tomu tak opravdu je, proti gustu... Závěrem jen, že JL přeji finanční úspěch a doufám, že se teď DC bude soustředit na sólovky hrdinů, Gothemky apod., JL nechá chvíli u ledu a v ten pravý čas jí přivede opět na stříbrná plátna kinosálů už bez těch chyb, které měl díl první.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak by se vam libilo, kdybychom kritizovali JL, kdyby recenze začinala slovy, že jsme film ani nedokoukali? To za prvé. Za druhé ty řeči o zaujatosti jsou to nejtrapnější, co od fanoušků DC zaznívá. Jen proto, že má někdo jiný názor nemusí být přece ještě zaujatý. Já určitě ještě přijdu se svojí recenzí, kde budu o trochu mírnější v hodnocení a zmíním věci, co Tomáš nezmínil, ale vůbec se mu nedivím, že se věnuje tak důkladně té předvídatelnosti - a je to dobře - protože ta i mně vadila ze všeho nejvíc. Ten film jen tupě a nenápaditě naplňuje základní šablonu a je to strašná marnost hodná toho jít do detailů. A pořád se v hlavě snažím pojmenovat, čím to je, že s tou obehranou šablonou Marvel pracovat umí a funguje to aspoň nějak - z Thora 3 sice nejsem zdaleka tak urvaný, ale pořád je to funkčnější a smysluplnější film než Liga spravedlnosti, kterou už Snyderovi jako jeho fanoušek odpustit nedokážu. A představa, jak by to dopadlo, kdyby to Whedon nesesekal a nepředělal, je naprosto děsivá, Snyder má velký štěstí.

      Vymazat
    2. Naprostý souhlas! Take me zarazil styl recenze.

      Vymazat
  2. Lukáš Franta - To je právě ono, zmiňování DC fans, nebo naopak Marvel :-D Já tuhle trapnou válku absolutně nepodporuji, komiksové logo na začátku filmu rozhodně není něco, co by rozhodovalo o tom, jestli se mi film líbit bude či ne.

    Přesně jsem sepsal důvody, proč se mi dána recenze v daných bodech nelíbila. Přišlo mi to spíš než jako recenze, jako článek everything wrong with JL. A to šíleně dlouhý článek, který mě nejvíc někde za půlkou otrávil a přestal bavit, proto už jsem poslední čtvrtku nedočetl, všechno to bylo na jedno brdo, pro mě nezajímavé. Chybělo vyvážení kontrastu a zapojit (podrobně rozepsat) klady filmu.

    Opět nechci říkat, že se článek někomu nebude líbit. Jestliže člověk přijde s kina s v podobném ladění jako vy, a to už vůbec nikomu neberu, tak se s výroky ztotožní.

    Teď ale nejde o lidi, kteří už film viděli, ti by si měli udělat názor podle sebe a následně ho sdílet s lidmi podobného smýšlení, nebo vášnivě diskutovat s kamarádem, který to má naopak. Jde zde o jakousi negativní reklamu, jak já článek vnímám. Lidi jenž se podle recenzí rozhodují, zda do kina zajít, pravděpodobně odradí, protože vyzdvihuje faktory, které třeba běžný divák ani nepostřehne.

    To jen jako takové zrdcadlo, jestli si z toho něco vezmete nebo ne je už na Vás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že i z mé recenze je docela jasně patrné, že s DC vesmírem jako takovým nemám problém. Muže z oceli považuji za jeden z nejlepších komiksových filmů posledních deseti let. Wonder Woman po Loganovi za druhý nejlepší komiks letošního roku. Batman vs. Superman měl své problémy, ale stále jsem byl vůči filmu schovívavý, PROTOŽE byl alespoň osobitý. Liga spravedlnosti ale podle mě prostě nemá nic, čím by ospravedlnila svou existenci mezi množstvím komiksových filmů, které momentálně vznikají. Což mi přijde jako strašná škoda. Mám daleko k tomu, abych nekriticky adoroval Marvel, například druhé Strážce Galaxie jsem v mnoha ohledech protrpěl, ale ty marvelovské filmy si alespoň udržují základní filmové kvality a dohromady skutečně působí jako smyslupný vesmír. Argument, že recenze by měla obsahovat stejně dlouze rozepsané klady jako zápory filmu - ony tam ty zápory prostě pro mě převažují :-) Ale díky za zpětnou vazbu, sám jsem se trochu vyděsil délky recenze, když jsem ji dopsal, ovšem ten film je podle mě natolik očekávaný, problematický a vzbudí tolik vášní, že si podobně dlouhou recenzi zalouží.

      Vymazat
    2. Jak říkám, mě zarazilo to, že ta recenze působí jako soupiska negativ (tady se ovšem omlouvám, neboť jsem nedočetl a tak jsem možná přišel o nějaká ta slůvka chvály). Nic proti převaze negativ, ale chybělo mi tam vyzdvihnutí těch pozitiv. Za mě je to jednoznačně herecké obsazení, ztvárnění postav a chemie mezi nimi. Míra a styl humoru byly dle mého gusta. Soundtrack, který pracoval hned s několika známými motivy. Batmanovo prozření a břímě ohledně Supermana, stejně jako to co Superman v lidech má probouzet (monology obou jeho otců z MoS). Tyto pozitivní faktory vnímám jako hlavní devizu filmu, a díky nim mě film tolik bavil. Ptal jsem se i dalších lidí a mají na to obdobný názor. Samozřejmě, pojďme si nalít čistého vína a uvědomit si, jak silnou měrou každého z nás ovlivňuje míra očekávání. Osobně se mi líbil jak MoS, tak BvS, chyby jsem ve filmu ovšem viděl. V podstatě jsem se od začátku bál, jestli to do třetice Snyder zvládne. Pak ty porodní bolesti produkce - původně měla být liga na dvě části, poté odchod režiséra. Prostě žádná hitparáda... Byl jsem tedy velmi obezřetný. Nakonec jsem se během vážně bavil, nikoli kvůli příběhu, ten přiznávám že je velmi generický, nicméně v tomto případě mi to zas až tolik nevadilo. K několika úvodním scénám jsem měl výtky, ale budiž.

      Na čem se nejspíš shodneme, že JL měla a stále má na víc, o hodně navíc. V tuto fázi, alespoň v mých očích, však bylo třeba DCCU redefinovat a představit postavy, na které se můžou diváci do příště těšit. Samozřejmě, že je to škoda, ale vzhledem k tomu jak má Warner vystavěné základy světa to snad ani jinak nešlo. Teď je třeba udělat to, čím se mělo začít. Vyprodukovat kvalitní sólovky a za nějaký čas tu pravou epickou JL. Uvidíme jak to bude s Batmanem a celým DCCU. Stále jsem skeptický. Tehdá na začátku budování tohoto světa jsem nadhodil ideální model: Man of Steel, Caped Crusader, WW, Aquaman, MoS2, CC2 následovaný dvojicí či trojicí filmů s JL např. ve stylu LotRa. O tohle jsme sice přišli, ale pořád je šance ten svět, který má tolik potenciálu, nějakým způsobem ustálit a produkovat skutečně dobré velkofilmy...

      Vymazat
    3. Říkáš že tu trapnou válku Marvel vs DC nepodporuješ ale tvé texty vyznívají jinak.Souhlasím že taková válka,zvlášt bere li se opravdu vážně,je trapná a stejně nesmyslná jako tvrzení že člověk nemůže mít rád zároven STAR WARS i STAR TREK ale tady to není o takové "válce".Ten film je prostě hodně špatný a právě proto je primárně kritizován.Že jeho nedostatků sem tam využije nějaký Marvel fanboy aby si do něj o to víc lacině kopl je jiný případ.Já mám rád jak Marvel tak DC a jediným skutečně důležitým standartem pro mě je ,jak v komiksech tak ve filmech, jestli je ten produkt kvalitní.Jestli mi dává tu zábavu kterou chcy a jinak je mi putna jestli je to od Marvelu nebo DC.Jestli náhodou patříš mezi výjimky kterým se tento film fakt líbil tak ti to neberu ale je prostě zaujaté odstřelit jakoukoliv negativní kritiku jen jako zaujatý výplod Marvel fanboyů.

      Můj nejoblíbenější superhrdina(i když tu pozici spíš sdílí se Spider-manem)je Batman.Miluju Burtonovy filmy a mám rád i Nolanovu sérii ale nové uchopení se(pro mě)bohužel moc nepovedlo a to jsem si zezačátku říkal že to vypadá dobře-takový návrat ke komiksovějšímu Batmanovy.

      Přitom hlavní problém není ani tak u Batmana nebo Afflecka ale spíš v tom světě okolo něj.V silně nepovedeném pokusu narychlo vybudovat DC comic cinematic universe ala to od Marvelu a to z pozice silně handicapovaného hráče který jednak odstartuje o spoustu kol později než konkurence(a ani finanční "steroidy" tomu nepomohly) a to navíc s některými soutěžícími kteří jsou zvlášt pro široké publikum,přece jenom objektivně méně známí i zajímaví než plejáda snadno oblíbitelných postav od Marvelu.

      Budování filmového DC universa taky nijak nepomohlo ultra zpackané, doslova neustále překopávané pojetí koncepce a dlouhodobých plánů.Vždyt i jen kdybychom se soustředili pouze na Ligu spravedlnosti tak její produkci od začátku až do data premiéry neustále provázely další a další chaotické zásahy a změny a tahle komedie zjevně doted neskončila a pokračuje i u dalších plánovaných projektů.Warner bros a DC zjevně sami neví co vlastně chtějí a to pro co se nakonec přeci jen rozhodnou v poslední době(většinou)nedopadlo moc dobře.Tohle taky není pro ně moc dobrá vizitka v porovnání s tím jak suverénně a sebevědomě si zatím vede Marvel a to dokonce i v případě zpopularizování mnohem méně známých postav jako třeba ANT-MAN.


      Já jsem taky chtěl Brolina jako Batmana.Souhlasím že Affleck by nakonec zas až tak špatnou volbou nebyl KDYBY nezačalo být záhy čím dál tím víc jasné jak znuděně a neochotně v roli zůstává.To lze sice částečně přičíst jeho osobním problémům ale z největší části tomu že si sám bolestně uvědomuje že jeho Batman byl zasazen do velmi nepovedeného filmového světa.Myslím že nejlepší co by pro záchranu Batmana v současnosti mohlo DC a WB udělat by bylo novou Reevesovu sérii naprosto separovat od Affleckovské éry Batmana a začít úplně nanovo jako před lety Nolan.Nehnat se zaslepeně za vidinou prachů překotně dopředu za vybudováním velkého propojeného světa jako už ve filmu má bezpečně Marvel ale pouze doufat že mu nová,dobrá,série separovaných filmů časem umožní zrealizovat druhý a snad už o mnoho lépe ukočírovaný pokus o takový svět.

      Vymazat
    4. Ještě jednou, vážně nekopu ani za jeden z týmu. Beru každý dobrý film. K oné válce mám nechuť, že jsem přestal navštěvovat diskuze ke komiksárnám. Záměrně jsem tedy nepsal o žádné konkrétní značce, ale v rámci pointy jsem samozřejmě nadhodil "jiné" filmy, které by takhle negativně rozepsat též šli ale nedělá se to. Ne protože Marvel, ale protože dobré zastíní špatné, které se zmíní jen okrajově. Tahle recenze mi osobně velmi "smrděla" rozpitváváním toho špatného, přičemž dobré zůstalo velmi upozaděno. Možná se zdá, že jsem pokrytec, neboť jsem před chvílí psal, že dobré může zastínit špatné, tak proč by to nemohlo být i naopak. Faktem je, že já osobně a řekneme vzorek lidí se kterými jsem měl možnost o tom hovořit se o filmu vyjadřovalo pozitivně. Cítím tak potřebu se vyjádřit a snímku se zastat. Stejně tak doufám, že se dccu podaří udat jasný směr a tím dál pokračovat (tohle má marvel prostě v malíčku) i když s posledními zprávami o Affleckovi to nevypadá nejlépe...

      Vymazat
  3. Mne se recenze libi a souhlasim s ni. A uplne presne sdilim stejny pocit, vymente Afflecka. Jako herec fajn, ale na jine filmy, ne na roli Batmana (a navic je trapny jak furt rika ze chce nechce skoncit), fakt zlaty Keaton nebo Bale.To uz na tu roli meli vzit radeji Gyllenhaala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tehdy myslel na Brolina jako Batmana. Batflack mi ovšem nakonec vůbec nevadí. Co mi vadí je to jeho chci hrát Batmana/nechci hrát Batmana. Tehdá se říkalo, že přijal kvůli tomu, že bude moct natočit Batman film. To padlo. Teď jsem nekde četl, že vzal roli kvůli synovi. Každopádně jestli skončí dřív než bude zdrávo budu naštvanej. Četl jsem, že Reeves chce roli přeobsadit, údajně právě Gyllenhalem. Mě to prostě smrdí, i když jsem si Jakea jako Batmana nejednou představoval, ne však jako Bruce Wayna, ale Dicka Graysona.

      Vymazat
  4. Me prijde, ze si kazdy na filmy od DC snazi hledat jen chyby. A chyby,kterr jsou ve filmech od marvelu zaslepene prehlizi. Nerikam, ze se mi posledni Thor nelibil, ale z hulka jsem byl naprosto zklamany. Proc sakra mluvil? A proc se v pritomnosti Valkyry choval jako nejaky tulpas? Navic ryt do DC,ze aquamana, Flashe a Cyborga nikdo nezna a maji solovku az po JL je trosku zcestne kdyz to same udelal marvel s black pantherem a scarlet witch napr.
    Obe universa maji sve chyby,ale ryt jen do jednoho a u druheho to prehlizet mi neprijde fer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Scarlet Witch i Black Panther byli funkčně představeni ve filmech, které stály na jiných hrdinech, ale představované postavy měly motivace, které souvisely s příběhem. Něco podobného (jak píšu v recenzi) v Lize spravedlnosti jakž takž může fungovat u Cyborga. U Flashe tam kromě otřesně naroubované linie s otcem nic takového není a představovat pro děj tak důležitou postavu, jako je Aquaman, až tady, je asi stejné, jako kdyby Marvel představil Thora až během prvních Avengers.

      Vymazat
  5. Mně se to líbilo hodně. Jelikož jsem tento film a posledního Thora viděla nedlouho po sobě, musím říct, že liga se mi líbila o jeden chlup víc než duo Thor&Hulk. Tam jsem zaznamenala pár hluchých/nudných míst.
    A například Flash mně bavil víc než SpiderMan (bavíme-li se o týmovkách). Přišel mi přirozenější, i když styl jeho běhu je k popukání... Rozhodně mi co se prostoru pro jednotlivé hrdiny týká příjde liga oproti avengerům spravedlivější ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.