pátek 10. února 2017

Recenze: Legion - nejoriginálnější komiksový seriál?

Noah Hawley má posledních pár let neuvěřitelných. Napsal tři série Farga, z nichž dvě jsme už viděli a patřily k tomu vůbec nejlepšímu, co se na televizním trhu objevilo. A do toho se chopil komiksového seriálu, který je i není o X-menech. Jak to dopadlo?  Pozor, dílčí spoilery.

David Haller je mladý muž, který trpí silnou schizofrenií a tak není divu, že skončil v psychiatrickém ústavu. Jenže nic není jak se zdá. David má sice zřejmě schizofrenii, ale je podle všeho také mutant s mimořádně silnými schopnostmi, které mají zřejmě hodně co do činění s telekinezí, ale z náznaků je zřejmé, že umí mnohem víc. Sám už neví, co z toho si vymyslel a co je pravda a do toho všeho se potkává v ústavu s krásnou blondýnkou Syd, která se vyhýbá přímým dotykům s ostatními lidmi. Davidovi se ale podaří se jí dotknout a v tu chvíli dojde mezi nimi k výměně vědomí z těla do těla. A to ještě pořád není všechno.

Rozepisovat se tu o celém ději první 70 min dlouhé epizody Legion je v podstatě zbytečné. Pokud jste neviděli, nic by vám to nedalo a stejně byste se v tom nevyznali. A pokud jste viděli, pak by to bylo jen nošení dříví do lesa. Legion je soudě podle prvního dílu seriál tak sofistikovaný, že místo klasické recenze potřebuje spíš důkladnou analýzu scénu po scéně, záběr po záběru - a to hned dvakrát. Poprvé po každé epizodě a poté znovu, až celá série skončí. Protože vedle téhle šílenosti najednou vypadá nedávný Westworld jako hádanka pro žáky první třídy.

Co je pravda a co výmysl chorého mozku?


V čase se tu sice skáče tak, abyste dokázali jednotlivé časové roviny vizuálně rozeznat a je zřejmé, že to je všechno neuvěřitelně promyšlené - aloe je to taková divočina, že se z toho může slabším povahám začít tavit mozek. Celé to ještě komplikuje fakt, že hlavní postava spadá do kolonky ,,nedůvěryhodný vypravěč". Přestože některé situace nahlížíme i očima Davidova okolí, v jádru si jen málokdy můžeme být jisti, co je pravda a co výplod jeho chorého mozku. Je to navíc ještě zákeřnější, protože David si částečně svoji nemoc uvědomuje a je tudíž spíš pološílený. Sám tedy některé situace zpochybňuje, což ho dělá zdánlivě důvěryhodnějším v jiných, které považuje za realitu. Jenže všechno může být jinak. Vůbec bych se například nedivil, kdyby Sam byla jen výplodem jeho schizofrenní mysli. A nahozených otázek je tu po prvním díle tolik, že víc už bych jich skoro nebylo třeba.

Celé to má navíc výjimečný vizuální styl, který je lehce retro a místy docela bláznivý (zrod lásky mezi Davidem a Syd je v podstatě muzikálové číslo). Inspirace zjevně přichází ze sedmdesátých let, ale to je velmi zjednodušené. Zdi jsou často členěné jako by šlo o políčka komiksu a někdy v nich dokonce začínají jiné časové roviny. Mění se barevnost, nechybí tu nejrůznější bullet-time záběry, zpomalené záběry, rapidní střih, důležitou roli hraje využití slavných popových skladeb a pracuje se tu až lynchovsky s Davidovými vidinami (vidí například staré lidi). Závěrečný únik, kdy Davida unáší z rukou vládních agentů komando mutantů, je pak pojatý jako akční scéna natočená na jeden záběr. Zkrátka a dobře, neuplyne minuta, abyste si neuvědomovali, že tu máte co do činění s mimořádně originálním a propracovaný dílem.

Otázkou je, kolik diváků tohle vizuální i dějové šílenství servírované v celkem osmi dílech dostane. Legion určitě není oddechovka, drží vás pořád ve střehu a vyžaduje, abyste zas a znovu přemýšleli, orientovali se v ději a uvažovali o tom, co postavy říkají. A to je činnost, kterou zdaleka nechtějí dělat všichni televizní diváci. Bude tedy zajímavé sledovat, jak si tenhle seriálový klenot povede ve sledovanosti a zda se dočká další série.

Jsou to X-meni nebo ne?


Celé to pak má samozřejmě ještě jeden důležitý rozměr, který by u diváků mohl hrát roli. Noah Hawley v Legion vychází z komiksového světa X-menů a to je nesmírně silná značka. Současně se ale snaží, aby si od ní držel distanc a vytvořil zcela svébytné dílo. Souvislost s X-meny tu tak není o nic zřetelnější než kdyby šlo o spin-off z Heroes. Legion je přitom jedním ze známých a v komiksu dobře zmapovaných mutantů už od 80. let. Je to dokonce tzv. omega mutant, jehož sílu jde srovnat se silou Jean Greyové. Problém je, že každá z jeho osobností v nemocné mysli ovládá jinou schopnost. A co je podstatné - jeho otcem je sám Charles Xavier aneb Professor X. Většina z toho se ovšem zatím v seriálu neobjevuje a je otázkou, jak moc bude s motivy z komiksu Hawley pracovat. Fanoušci X-menů si tak budou muset počkat spíš na připravovaný x-mení seriál Bryana Singera, protože  tady jde o dílo volně na motivy marvelovských hrdinů. Ostatně ani samotné označení x-men v první epizodě nezazní.

Verdikt


Totální haluz, která není pro každého a možná je až příliš složitá, ale určitě byste jí měli dát šanci - obzvlášť pokud máte v seriálové tvorbě rádi invenčnější pojetí a současně máte rádi komiksy - nebo spíš mutanty. Po všech stránkách jedinečné, našlapané a výjimečné, propracované scenáristicky, režijně, s oslňující výpravou a s výborným Danem Stevensem v hlavní roli. Legion má šanci stát se jednou z televizních událostí roku 2017 - pokud všechny rozehrané kličky z prvního dílu promění v oslnivé góly. Po Taboo další seriálová trefa, která by to na závěr sezóny mohla dopracovat až na dokonalých 10/10.

Hodnocení 9/10

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.