pátek 2. prosince 2016

Westworld: 6 otázek, na které chceme ve finále první série najít odpověď

Westworld si během podzimu vydobyl silnou pozici mezi seriálovými fanoušky a i když není tak univerzální jako Hra o trůny, rozhodně patří k tomu nejlepšímu v současné seriálové nabídce. Otázek je tu ve hře víc než dost, tady jsou ty nejpalčivější, na které bychom rádi znali odpověď dřív, než v roce 2018, kdy by měla dorazit druhá série.

Pozor spoilery

1) Jde opravdu o dvě časové linie?


Je to základní fanouškovská teorie, která zcela změní vaše vnímání seriálu v případě, že vás toto řešení nenapadne samotné. Zdá se, že Westworld nám vypráví sice v podstatě jeden příběh, ale odehrávající se během dvou časových rovin oddělených 30 lety. Tato teorie dává smysl, na rozdíl od jiných teorií, ale zatím nebyla přímo potvrzena. Bylo by fajn vědět na konci desáté epizody, jak se věci mají. S tím současně přijde snad i odpověď na související otázky.

2) Jsou tu jiné světy?


Ve filmu Westworld, který byl inspirací pro seriál, existovaly kromě westernového světa ještě další světy - středověký svět, starověký svět a svět budoucnosti. Bude právě odhalení dalšího světa finálním cliffhangerem desáté epizody? Vstupuje se do dalších světů bludištěm, které tak urputně některé postavy hledají? A je možné, že právě z těchto světů přicházejí postavy podivných válečníků - nebo aspoň jejich vybavení? Co když je například Westworld westernovým světem a svět, ze kterého je řízen, není reálným světem, ale druhým herním parkem, který představuje Budoucnost?

3) Jaké tělo vyrábí Ford v podzemí?


Naprosto klíčová otázka. Ford vyrábí ve svém úkrytu tělo, které je velmi blízko dokončení a dá se čekat, že v desáté epizodě bude jeho šokujícím nástrojem. Fanouškovská teorie (jedna z mnoha) tvrdí, že by mohlo jít o Bernarda. Ford mu totiž v rozhovoru řekl, že Bernard už na ,,pravdu" přišel v minulosti několikrát. Pro Forda je navíc Bernard důležitou postavou a tak se nezdá pravděpodobné, že by ho jen tak obětoval, aniž by měl záložní řešení - v podobě nového Bernarda nebo jiné postavy. Je tu samozřejmě možnost, že Ford má nějaký jiný plán, protože mu totálně přeskočilo, i tak je tu ale pořád ono tělo, které potají vzniká a které dřív nebo později bude dokončeno a zprovozněno.

4) Jakou roli sehrají Maeve a Dolores?


Ženy (skutečné i umělé) hrají ve Westworldu důležitou roli. Dolores zpočátku vypadala jako ta hlavní a Maeve jako typická vedlejší postava. Jenže s postupujícími díly se zdá, že Maeve má v ději mnohem podstatnější úlohu a je stále víc aktivní hybatelkou děje - který může skončit i vzpourou androidů. O Dolores víme, že údajně právě ona zabila Arnolda. Nevíme ale proč. Cesta Dolores do Bludiště je navíc jedním z hlavních motivů seriálu a ať skončí jakkoli, bude s ním spojen nějaký druh rozluštění celého příběhu.

5) Co skrývají Delos a Charlotte?


Záhadná společnost, která se snaží park vést a současně z něj tajně odesílá klíčové informace je obestřena rouškou tajemství. Postupně se ukazuje, kdo všechno je s touto společností spojen a že členem vedení je i Muž v černém. O co této společnosti ale jde. A je možné, aby jí vedl někdo jako je mladá Charlotte - která je mimochodem zhruba ve věku třiceti let a afroameričanka což může ale nemusí mít nějakou souvislost s Bernardem, s jeho Charlie a nebo s Maeve.

6) Kdo je Muž v černém?


Poslední a největší otázka, i když možná ne nejdůležitější. Je možné, že Muž v černém a William jsou jedna a táž postava? Kdybych si měl vsadit, řeknu, že ano. Příliš mnoho indicií této teorii hraje do karet a pokud by to tak nakonec nebylo, hrozilo by, že celý seriál bude až moc překombinovaný. Zkrátka a dobře, dává to smysl, to nám ale neodpovídá na vše další, co s Mužem  v černém souvisí. Co přesně hledá a hlavně proč? Mstí se? Má nějaký cíl, který ho dovede někam dál, k něčemu většímu? Víme, že je členem představenstva Delosu a zná se s Charlotte, že měl kdysi (a nejspíš pořád ještě má) dobré srdce. Ale na otázku kdo opravdu je odpověď neznáme - a možná ji nezná ani on sám. Doufejme, že se to v závěru první série dozvíme.

Napadají vás další otázky?

6 komentářů:

  1. U 4) "O Dolores víme, že údajně právě ona zabila Alberta" Nemá tam být spíše "Arnolda" ?

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě zatim průměr, moc mě to nenadchlo, pochybuju, že jestli to bude mít víc jak tři série, že se do tvůrci kompletně nezamotaj, a vznikne z toho podivnej mišmaš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem zapomněl napsat, plánovaných sérií je pět a mají se prý od sebe dost lišit.

      Vymazat
  3. No prý jsou tam dokonce 3 časové linie dle pár spekulací.

    Jinak já si myslím, že nějaké z těchto otázek zodpovězené nebudou, vzhledem k tomu, kdo potvrdil účast na další sérii....určitě se vše nedozvíme

    OdpovědětVymazat
  4. Motivy muže v černém mě moc nenadchly teda...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.