sobota 10. září 2016

Sedm statečných: Co říkají zahraniční recenze?

Sedm statečných je westernová klasika, takže troufnout si na remake byl od začátku dost odvážný čin sám o sobě. Režisér Antoine Fuqua navíc nemá u kritiků zrovna na růžích ustláno, naštěstí se ale spojil s herci, kteří jsou na tom přesně naopak a kritici jim kde co prominou. Jaký je tedy výsledek?

Vypadá to, že průšvih se nekoná a Sedm statečných se vám bude líbit hlavně podle toho, co od nich čekáte. Kdo chce remake, který by svůj vznik obhájil tím, že do tématu vnese něco zásadně nového a případně i aktuálního tak, aby reflektoval dobu svého vzniku, ten se nejspíš nedočká. Část kritiků je tudíž logicky zklamaná - někteří to berou jak zásadní selhání, jiní to pouze zmiňují. Všichni se ale shodují v tom, že ačkoli je Denzel Washington jako afroamerická verze vůdce Sedmi statečných odvážným počinem, ve skutečnosti nevnáší barva kůže do příběhu nic zásadního. A to se netýká jen této postavy. Všechny jsou prý poměrně ploché a ačkoli by za sebou mohly mít zajímavou minulost, nic moc se o nich nedozvíme. Tudíž nejen to, jaké to je být černým pistolníkem, ale také proč se například Indián stal vyděděncem ze svého kmene.

Dobrých zpráv a pozitivních recenzeí je naštěstí víc. V tuto chvíli má Sedm statečných na Rotten Tomatoes 64% - to znamená pozitivní recenze převyšují a průměrné hodnocení je 5,9. Tomu odpovídá i fakt, že všichni zmiňují kromě solidního castingu také Fuquovu řemeslnou zručnost. Pokud chcete spíš tradičně šitý western, ve kterém je údajně každých deset minut nějaké to násilí a na konci našlapaná velká akční scéna, dostanete ho.



Často se objevuje také přirovnání s italskými spaghetti westerny, i to je míněno spíš v dobrém. Výsledek tak podle všeho není průšvih, ale současně nedostáváme ani film, který by se mohl stát kultovním - ačkoli i to se nakonec může podařit. Původních Sedm statečných (kteří byli jak známo remakem Sedmi samurajů) to svého času za oceánem také nemělo snadné, film tam propadl, uspěl ale ve světě a dočkal se díky tomu i pokračování.

Pokud se tedy těšíte na westernovou řežbu se známými herci a nenápaditým šíleným padouchem, který se údajně chová jako zfetovaný (aniž by ale o jeho drogové závislosti byla ve filmu zmínka), dostanete ji. Pokud byste chtěli inteligentní aktualizaci nebo něco revolučnějšího a originálnějšího v duchu Tarantinova přístupu, máte smůlu. Sedm statečných má kolty proklatě nízko a nebojí se jen použít - víc ale nedostanete.

Trailery zde

Bude vám to stačit? Půjdete do kina?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.