středa 10. srpna 2016

Analýza: Krotitelé duchů ve ztrátě 70 milionů? Pokračování se asi nedočkáme

I když recenze nakonec dopadly dobře a i diváci byli vcelku spokojení, dojná kráva s hromadou pokračování, kterou si SONY z Krotitelů duchů plánovalo, mizí v dáli dřív, než ji někdo podojil.

Hollywood Reporter přinesl podrobný článek o tom, jak si vede byznys kolem nových Krotitelů duchů. A nevypadá to dobře. SONY se sice hned po premiéře prsilo, jak je hrdé na výkon všech zúčastněných a na to, jak byl film přijat odbornou i laickou veřejností a že sequel je v podstatě tutovka, ale to bylo naposledy, kdy o sequelu byla řeč. Důvod je zřejmý a jsou to samozřejmě peníze.

Od premiéry filmu film celkem po světě (tedy USA+zbytek světa) utržil 180 milionů, z toho 117 v USA. A o moc víc už neutrží, i když ho ještě čekají premiéry ve Francii, Japonsku a Mexiku. Všeobecný buzz se ale nekoná a tudíž se nedá čekat, že by v těchto zemích byli všichni hrrr na to, aby se mohli vypravit do kin.

Podle odborníků na tržby budou v SONY rádi, když se Krotitelé duchů vyhrabou na 225 milionů celkem, jenže ani to nebude stačit. Rozpočet filmu byl totiž 144 milionů, k tomu si připočtěte náklady na reklamu a dojdete ke stejnému výsledku jako samo studio. Aby se tenhle návrat vyplatil, museli by Krotitelé utržit vymámit z diváků aspoň 300 milionů. A to nehrozí ani ve snu.

SONY se přitom letos obecně trápí, kromě Krotitelů duchů už jim v USA nasbírali přes 100 milionů jen Angry Birds a to pouhých 107, což je rovněž docela bída na to, jak populární značka ve světě to je - nebo byla. Vrchol už má totiž za sebou dobře rok a pozor - odbočka od tématu - pro studia to budiž varování, že pokud se chtějí vozit na vlnách popularity her ze smartphonů, budou muset reagovat podstatně rychleji.

Ale zpátky k SONY a Krotitelům duchů. Očekávaná ztráta kolem 70 milionů tedy jen těžko nastartuje něco jako Ghostbusters filmové universum, studio to ale přesto nevzdává a vypadá to, že část plánu drží naživu. V roce 2019 by totiž měl do kin dorazit animovaný film Krotitelé duchů a už v roce 2018 by se měl v televizi objevit animovaný seriál Krotitelé duchů: Ecto Force. Oba projekty přitom dohlíží Ivan Reitman.

SONY sice tvrdí, že ztráta zdaleka nebude tak velká, protože ji pokryjí příjmy z merchandisingu, výstavy Krotitelů duchů ve voskovém muzeu  Madam Tussauds nebo třeba tematické atrakce v zábavním parku v Dubai. Jenže i tyhle věci něco stály a stejně tak i celá řada dalších partnerství a investic, které se v souvislosti s plánovanou popularitou filmu měly vrátit v podobě miliard. Krotitelé duchů tak nakonec i přes lepší start, než se čekalo, nakonec vyšumí a v rámci historie kinematografie budou jen zapomenutým pokusem o restart jedné legendy. Stejně jako třeba nový Omen, Barbar Conan nebo Total Recall. A uvidíme, jestli třeba takový Ben-Hur nebo Sedm statečných dopadnou lépe.

4 komentářů:

  1. film fajn, ale zpackali trailery a kampaň.. škoda

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som rad. Nieze by som hejtoval film ale ide mi skor o to aby konecne studia pochopili, ze necheme piaty remake, desiaty restart, 11 reboot a to k filmom ktorych uz aj prva cast bola mediocre tiez super hero filmy podla komiksov ktore mam sice rad ale uz toho zacina byt moc.

    OdpovědětVymazat
  3. A čo si mysleli v Holywoode..ved to bolo odsudene na stratu ked uz o tom filme hovorili

    OdpovědětVymazat
  4. A čo si mysleli v Holywoode..ved to bolo odsudene na stratu ked uz o tom filme hovorili

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.