pondělí 4. července 2016

Hra o trůny – 15 nejlepších okamžiků populárního fantasy seriálu

Poslední díl šesté série Hry o trůny už máme za sebou. Osobně jsem byl s nejnovější řadou velmi spokojený. Sice už nebyla tak šokující a nepředvídatelná jako dřív, ale zato nabrala skvělé tempo a je na ní vidět, že celý příběh už pomalu najíždí do cílové rovinky. I tentokrát se navíc našly fantastické momenty, které člověk z hlavy jen tak nevyžene. Těch skvělých okamžiků je v tomto seriálu až moc a jsem si jistý, že mnohým i v těch patnácti bude něco chybět. Osobně mě ale právě u těchto scén nejvíc mrazilo a činí ze Hry o trůny jeden z nejlepších seriálů současnosti.

!!! POZOR NA SPOILERY!!!

Čestná zmínka
Závěrečný díl páté série osobně nemám moc rád. Až příliš cliffhangerů, až příliš šokujících úmrtí. Úplný konec, ve kterém se bratři Noční hlídky rozhodnou vypořádat se svým až příliš pokrokovým lordem velitelem Jonem Sněhem, jde v tomhle směru nejdál. I vzhledem k dalšímu dění může působit trochu lacině. Ale na první dobrou je ten šok až příliš silný na to, abych jej k v žebříčku nejsilnějších scén seriálu vůbec nezmínil. „For the Watch!“

15. Medvěd a krásná panna
Definitivní přerod Jaimeho ze zákeřného hajzla na jednoho z největších sympaťáků seriálu? Stačí zabrousit do třetí série a vzpomenout si na jeho bláznivý skok do jámy, kde Brienne čelí obrovskému medvědovi pouze s dřevěným mečem v ruce. Bez ruky, neozbrojený, ale jako každý správný Lannister chce Jaime splatit dluh, který vůči Brienne má. K tomu hraje parádní hudba a na konci scény má divák starý dobrý pocit zadostiučinění, který mu zrovna Hra o trůny málokdy nabídne.

14. Daenerys má tři draky!

Odhlédněme na chvíli od toho, že z Daenerys se postupem seriálu stala trochu otravná postava, jejíž neustálé přešlapování na místě doplněné plamennými projevy se točí dokola jako gramofonová deska. Když na konci první série sebevědomě vkráčela do ohně, aby se po jeho vyhasnutí zjevila tak, jak ji Pánbůh stvořil, spolu se třemi malými draky na ramenou, spadla čelist nejednomu divákovi. Tady teprve skutečně začala Píseň ledu a ohně!

13. Výbuch septa
Úvodní sekvenci závěrečného dílu šesté série si pro sebe ukradla Cersei a její ďábelský plán na odstranění nepohodlných náboženských fanatiků. Celá scéna je brilantně vygradovaná, podkreslená dokonale padnoucím hudebním motivem a odehrává se hned v několika plánech, z nichž každý dokonale zapadá na své místo v celkové skládance brutální pomsty. Proces s Lorasem, Qyburnovi malí pomocníci, zraněný Lancel i zlomený Tommen. A nekompromisní závěr, který odklidí ze hry hned několik oblíbených postav. Zatraceně silný moment.

12. Tyrionův projev na Černovodě
První bitevní sekvence seriálu, ze které jsme i něco viděli, možná měla podobu spíš několika komparzistů máchajících meči na plácku před jednou větší stěnou. Ale díky režiséru Neilu Marshallovi obsahovala i správnou porci brutality a několik highlightů, které jí dávají ty správné grády. Jedním z nich byla i Tyrionova dobře načasovaná motivační řeč, která dost možná zachránila celé královo přístaviště. „Za tou branou jsou odvážní muži. Pojďme je zabít!“ Možná je to trpaslík, ale koule má větší, než devadesát procent Západozemí.

11. Bitva bastardů
Ano, střet Jona a Ramsayho Sněha probíhal do značné míry přesně tak, jak diváci tušili. To však nic nemění na tom, že z hlediska řemeslného šlo o milník televizní tvorby, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. Miguel Sapochnik natočil bezesporu nejlepší bitevní sekvenci seriálu, která je brutální, špinavá a osudová přesně tak, jak bitevní sekvence mají být. Ať už vypíchneme úvodní Rickonův sprint, Jona čelícího desítkám jezdců nebo dlouhý nepřerušený záběr bitevní vřavy, všechno to jsou skvostné momenty, které vytvářejí hutný celek.

10. Vlk a Lev
Mocenskou hru nejvyšších rozměrů je občas třeba pěkně rozetnout mečem. Jaime má rád Tyriona, Ned zase svou rodinu a spravedlnost. Ve chvíli, kdy se jejich zájmy střetnou, neváhá Zlatý lev z Lannisterů obklíčit vlčího pobočníka krále a zkřížit s ním meče. Kdo by vyhrál? Tahle otázka jistě budí ze spaní nejednoho fanouška, protože jejich souboj byl nepříliš férovým způsobem ukončen jedním z Jaimeho vojáků. Střet dvou charismatických postav pro mě nicméně stejně zůstává jedním z vrcholů seriálu.

9. Hold the Door!

Proč pořád říká Hodor? Na palčivý dotaz, který nás pronásleduje už od první série, jsme letos konečně dostali odpověď. A jakou! Fantastická scéna, která v plné kráse odhaluje Branovy schopnosti, uzavírá kruh jedné z postav (Hodor se stává možná nejtragičtějším hrdinou seriálu) a zároveň připomíná hrozbu, kterou představuje Noční král. Bravo!

8. Upálení Shireen
Sice zabil svého bratra, zapletl se do černé magie a ke všem byl tak nějak chladný, ale stejně jsem měl Stannise rád. Samozřejmě až do chvíle, kdy opět poslechl Melisandru a nechal upálit svou dceru Shireen. Silná scéna, ve které vidíme bolest ve Stannisových očích, hrůzu v obličeji malé holčičky a muka, která prožívá její matka. Když si navíc člověk vzpomene, že o pár dílu dřív měli Stannis a Shireen jeden z nejhezčích rozhovorů v celém seriálu… Ach jo.

7. Tyrionův soud
Hra o trůny není spravedlivá. To jsme se dozvěděli snad už během prvních dvou dílů. Nejvíc ze všech postav to pak schytává asi Tyrion, miláček diváků a černá ovce lannisterského rodu. Trpaslík, zjizvený, nedoceněný, otec jej nenávidí, sestra jím pohrdá. Jen ten Jaime ho má rád. Ve čtvrté sérii je navíc neprávem obviněn z královraždy, během soudu křivě pomlouván a nakonec zrazen ženou, kterou miloval. Ale však si to pak se všemi od plic vyříká. Skvěle vygradovaná scéna a herecký koncert Petera Dinklage.

6. Tvrdodomov

Linii Jona Sněha jsem v seriálu dlouhou dobu moc nemusel. S blížící se Zimou a s jeho jmenováním lordem velitelem to ale bylo lepší a lepší. A Tvrdodomov to definitivně zlomil. Panika, zmatek, živí mrtví všude kolem, střet s Jiným a nakonec beznaděj při pohledu na Nočního krále a vstávající mrtvoly. Chvíle, kdy si nejen Jon, ale i diváci uvědomili, že proti tomuto nepříteli vlastně nejde bojovat. Mrazivé.

5. Tywin na latríně
Od chvíle, kdy Tyrion objeví Šae v Tywinově posteli, jde o vůbec nejsilnější zakončení série, jaké Hra o trůny nabídla. Je o to lepší, o co je komornější. Stačí k tomu dvě charismatické postavy, jedna kuše a skvěle napsaný dialog, který končí nevyhnutelným zúčtováním. Tyrion má svou pomstu, nejmocnější muž Sedmi království je mrtvý a já se tenkrát ptal sám sebe: ‚,Co teď budou sakra dělat?“

4. Jaimeho zpověď
Je docela jednoduché určit, kdy se z Jaimeho Lannistera stal můj nejoblíbenější charakter. Když se s useknutou rukou, celý špinavý, zarostlý a zlomený ponořil do kádě k Brienne a v jednom dlouhém monologu obrátil na ruby všechny představy, které jsme si o něm vytvořili. „‘Burn them all,‘ he said, ‘burn them all…“ Civěl jsem na něj asi stejně, jako na něm očima visela Brienne. „My name is Jaime!“

3. Nedova poprava
Jeden z prvních velkých šoků. Člověk do poslední chvíle doufá, že Joffrey přece nemůže být taková krysa. Ale může, a jaká! Jeden z mála čestných mužů v Sedmi královstvích přichází o hlavu ještě před koncem první série a diváci si můžou klást otázku – Co se k čertu bude dít dál?! O pět sérií dál už to zhruba víme, Ned ale chybí pořád.

2. Hora proti Zmiji
Oberyn Martell sice v seriálu strávil jen několik epizod, na jeho účinkování je ale těžké zapomenout. Zvlášť pak na jeho nepěkný skon, který přišel jako blesk z čistého nebe. Jasně, Hora je těžko k poražení, ale když už jej rudá zmije z Dorne měla na lopatkách, málokdo čekal to, co přišlo potom. Žádná pomsta za sestru, žádná divácká satisfakce. Tahle pohádka skončila hodně špatně.

1. Rudá svatba
Kvůli Rudé svatbě se prý tvůrci do seriálu vůbec pustili. A dali si na ní řádně záležet. Jeden z největších šoků a masakrů v televizní historii naservírovali divákům ve fantasticky vygradované a atmosférické podobě. Od zdánlivě nevinného veselí, přes pár znepokojivých náznaků, až do chvíle, kdy se zavřou dveře a rozezní se Deště Kastameru. Pak to začíná. Mladý král severu Robb Stark možná neprohrál jedinou bitvu, proti zradě podobných rozměrů je ale bezmocný. „Lannisterové posílají pozdravy.“ Reakce na tuto epizodu mluví samy za sebe, podobně silného momentu už se v seriálu asi nedočkáme. Což je možná dobře, protože podobné šoky nejsou úplně zdravé.

A který moment ze Hry o trůny máte nejraději Vy?

10 komentářů:

  1. Nechápu jak to tam vůbec může chybět a nechápu že to není na pomyslném prvním max druhém místě - Joffreyho svatba

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa páčilo aj to ako Arya zabila Freya a ako zabila ešte v tom meste toho kapitána čo sa obšťastnoval s mladými babami. + oživenie Jona, a to ako zabil svojho prvého walkera

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, některé z těch zmíněných momentů mě teda nepřišly až tak zajímavé, třeba hned ten 15. s Jaimiem a medvědem - na to jsem třeba už uplně zapomněl že tam něco takového bylo, ale chybí mě tam dva (na které si ted zrovna vzpomínám) super momenty:

    1) Smrt Joffreyho
    2) Scéna jak Denerys získala armádu neposkvrněných "výměnou" za draka, obrátila je proti těm otrokářům a dala jim svobodu

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně mě nejvíce dějově překvapila Rudá svatba, na tu vzpomínám pomalu dennodenně. Skvěle vystiženo!

    OdpovědětVymazat
  5. a mne sa pacilo: Oysters, clams and cockles .... oysters clams and cockles .... oysters clams and cockles ....

    OdpovědětVymazat
  6. Zapomněl jsi na finále, ve kterém se poprvé objevila armáda bílých chodců .... taky silný okamžik

    OdpovědětVymazat
  7. Vsechno s bilimy chodci, ti tam jsou nejvetsi hrozba a asi my vsichni se na sceny s nimi tesime nejvic. I kdyz uz tam jsou ted moc casto, vime jak vznikli a jak se daji zabit tak uz z nich nemame to mrazeni jako driv. Plus jedna z prvnich bitev o pristav Lenystru. Kdy armade velel Jofrey a nakonec o prubehu rozhodl ten skret. Btw ten moc oblibenou postavou neni, jeho sceny jsou vetsinou boooring

    OdpovědětVymazat
  8. Daenerys, má pro mě takových scén opravdu hodně, jelikož téměř každou sérii zakončuje nějaký její epický vzestup. Hodně tomu dopomohla i skvělá Valyrijština a její artikulace od Emilie Clarke. Mě strašně moc dostala scéna, když přebírala armádu Neposkvrněných- "Drak není otrok" jak čuměli :D. Dál třeba Mhysa finále 3x10. Aréna 5x9. Ale i třeba emocionálně scéna "King in the North" s Robem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.