čtvrtek 2. června 2016

TOP 5 tipů na buddy-movie

Do českých kin přichází nový film režiséra a scénáristy Shanea Blacka Správní chlapi (trailer), který podle trailerů i výborných amerických ohlasů (91 % kladných recenzí na Rotten Tomatoes při průměrném hodnocení 7,6!) přinese do kin po delší době zase jednu kvalitní „parťáckou“ podívanou. Takzvané buddy-movies, které stojí na ústřední dvojici charakterů, jejich vztahu a špičkování, jsou přitom vděčnou podívanou, takže se člověk diví, proč jich v kinech není daleko víc. Pokud vám podobné filmy také chybí, můžete vzít za vděk mými pěti tipy na filmy tohoto žánru. Některé jsou čistě komediální, jiné vážnější, některé novější a další už za sebou mají delší řádku let. Všechny ale stojí za vidění (pokud jste je nějakou náhodou neviděli).

5. Starsky & Hutch (Todd Phillips, 2004)

Adaptace klasického televizního seriálu ze 70. let sice má svůj předobraz v úctě, zároveň si z něj ale nebojí dělat srandu. A posunuje dobrodružství dvou značně odlišných detektivů, kteří jsou nuceni spolupracovat, do značně komediální, až parodické roviny. Což jde vidět už z obsazení, tvrdohlavého profesionála Starskyho si zahrál Ben Stiller, jeho více volnomyšlenkářského kolegu Hutche jeho kamarád Owen Wilson. Chemie mezi oběma častými kolegy je logicky výborná, režisér Phillips má pak výborný cit pro komediální timing a na spoustu gagů z téhle buddy-komedie zaručeně nezapomenete. Samotná detektivní zápletka tvoří spíš jen atraktivní pozadí pro jednotlivé vtípky, ale film se nikdy nezvrtne do pouhého sledu vtipných scén a dodnes bez problémů funguje jako celek. I díky výborným vedlejším postavám, jimž naprosto vládne Medvídek Huggy v podání rappera Snoop Dogga. Jako odlehčená parodie na buddy-movie nemá film Starsky & Hutch konkurenci.

4. Poslední skaut (Tony Scott, 1991)

První ze dvou scenáristických prací Shanea Blacka v mém žebříčku. Autor nových Správných chlapů vždycky věděl lépe než kdokoliv jiný, jak napsat a natočit buddy-movie. A Poslední skaut je toho výborným důkazem, který ani po pětadvaceti letech neztratil v podstatě nic ze svého kouzla, které z něj počátkem 90. let udělalo klasiku. Bruce Willis jako životem unavený cynik Joe Hallenback je soukromý detektiv házející hlášku za hláškou (taková krutější verze Johna McClanea), který se spojí s fotbalistou Jimmy Dixem (Damon Wayans v jediné své opravdu dobré roli), aby společně vypátrali vrahy Dixovy přítelkyně. A jako většina filmů Tonyho Scotta, i v tomto případě je to pátrání zatraceně dynamické, akční a zábavné. Žádná z postav nejde daleko pro drsnou hlášku, nadávka následuje nadávku a celým filmem rozhodně proteče větší než malé množství krve. Takže pokud máte slabost pro drsnější akční filmy se sympatickou dvojicí hlavních postav, dál nehledejte, Poslední skaut je klasika, která nestárne.

3. Tango a Cash (Albert Magnoli, Andrej Končalovskij, 1989)

Co se stane, když jsou dva nejlepší poldové v Los Angeles, kteří ale mají pro svou práci výrazně odlišné metody, pod tíhou okolností donuceni pracovat spolu? Nejdřív si nejspíš polezou na nervy, budou si jeden z druhého dělat srandu, ale nakonec se domluví a pěkně postaru vyřídí všechny záporáky do jednoho! Sylvester Stallone a Kurt Russell byli na konci 80. let na vrcholu sil i své popularity a natočili spolu klasicky střiženou buddy-movie, která pracuje s dobře známými archetypy – švihák a slušňák Ray Tango (Stallone), nedbalý potížista Gabe Cash (Russell), tuna hlášek, honiček a akce. A vše funguje naprosto perfektně. Tango a Cash nemají slabší místo a fakt, že jde o jeden z nejlepších akčních filmů doby, která byla akčními filmy doslova přecpaná, dokazuje především to, že si je můžete pustit i dnes a stále vás budou bavit, jako byste je viděli poprvé. Ruku na srdce – o kolika svých oblíbených akčních filmech z 80. a 90. let to stále můžete říct?

2. Miami Vice (Michael Mann, 2006)

Suverénně nejvážnější film z této pětice. Stejně jako Starsky & Hutch je i Miami Vice adaptací televizního seriálu, tentokrát klasické kriminálky z 80. let, ovšem přístup k adaptaci by se u daných dvou filmů snad ani nemohl více lišit. Filmové verze se ujal jeden z tvůrců seriálu, režisér Michael Mann, který je specialistou a drsné a osobité kriminální příběhy. Skutečně málokdo si s žánrem krimi rozumí tak dobře, důkazem budiž třeba klasika Nelítostný souboj nebo stylové retro Veřejní nepřátelé. A filmová verze Miami Vice patří k jeho vůbec nejlepším kouskům. Rozevlátou osmdesátkovou atmosféru seriálu nahradil drsným, realistickým lookem, který filmu dodává patřičnou syrovost a každou přestřelku tak cítíte téměř na vlastní kůži. Díky bezvadnému obsazení pak film na svých bedrech táhne i ústřední dvojice, která podle žánrové tradice nemůže být odlišnější. Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) je elegantní, slušný detektiv se stálou známostí a rozvážným vystupováním, jeho kolega Sonny Crockett (Colin Farrell) je nezodpovědný frajírek s horkou hlavou. Oba se snaží proniknout do hlubin drogového obchodu na Floridě a oběma případ zasáhne do jejich životů mnohem víc, než by jim bylo příjemné. Na rozdíl od dalších čtyř zmíněných filmů je Miami Vice naprosto vážná záležitost, prakticky bez špetky humoru. A je to přímo naturalistický a drásavý zážitek, skutečně jedna z nejlepších kriminálek nového tisíciletí. Hvězdy našeho mládí: Miami Vice - Květované košile, dva sympaťáci, slunce, oceán a slečny v bikinách

1. Smrtonosná zbraň (Richard Donner, 1987)

Žádný jiný film na prvním místě zkrátka být nemůže. Nedá se říct, že by Smrtonosná zbraň byla prvním buddy-movie, ale rozhodně je tím nejklasičtějším, nejikoničtějším zástupcem žánru. Dvojice policistů Martin Riggs (Mel Gibson) a Roger Murtaugh (Danny Glover) se po ohromném úspěchu prvního dílu této série a pokračující popularitě těch následujících natrvalo zapsala do dějin kinematografie, z Mela Gibsona se díky filmu stala jedna z největších hollywoodských hvězd, režisér Richard Donner se etabloval jako tvůrčí jistota a z buddy-movie se stal atraktivní žánr, který vydělává peníze. Vliv Smrtonosné zbraně byl zkrátka obrovský. A za jejím vznikem nestál nikdo jiný, než již zmiňovaný Shane Black. Ten dokázal ve svém scénáři namíchat svižný koktejl akce, jiskřivých dialogů a napětí, které vlastně ani nemůže zestárnout. A jakkoliv pak přišla neméně populární dvojka, zábavná trojka a už lehce rozpačitá čtyřka, právě ta první Blackova Smrtonosná zbraň stále vládne jak sérii, tak celému žánru. Protože sice zvládne být vtipná a těžit maximum z interakce dvou naprosto odlišných hlavních postav, ale zároveň dovede být drsná a je mnohem zachmuřenější a méně rozverná než další díly série. A právě toho si na ní cením nejvíc.

Co se týče zástupců, kteří se mi do TOP 5 nevešli, ještě si určitě zmínku zaslouží Eddie Murphy s Nickem Noltem a jejich 48 hodin (1982), kteří se dočkali i pokračování s originálním názvem Dalších 48 hodin (1990), opět Shane Black a jeho rozevlátý režijní debut Kiss Kiss Bang Bang (2005), solidního zástupce žánru má na triku i Arnold Schwarzenegger a to v podobě Rudého horka (1988). Rozhodně tedy je z čeho vybírat a pokud by vám to pořád bylo málo, checkujte Lukášův článek TOP 10 Policejních dvojic, kde najdete další inspiraci.

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.