pondělí 20. června 2016

Hra o trůny: S06E09 - Jak se vám líbila Bitva bastardů?

Máme za sebou magickou devátou epizodu a pomyslný vrchol letošní série. Jak jste spokojení s průběhem bitvy a tím, jak ji HBO natočilo?

POZOR SPOILERY!

Vzpomínám si, jak v prvních sériích v podstatě všechny pozemní bitvy proběhly mimo obraz a nebo jen v náznacích. To se ale v průběhu let změnilo. A výsledek? Už loňská epizoda Hardhome byla naprosto luxusní, takže není divu, že dosud největší bitvu Hry o trůny dostal na starosti stejný režisér Miguel Sapochnik. A pokud jste tuhle epizodu viděli, víte že nezklamal a poslal vizitku přímo do Hollywoodu. Bitva bastardů totiž s přehledem opustila mantinely televizní tvorby a nabídla zážitek ryze filmový, daleko za tím, co běžně na obrazovkách vídáme.

Sapochnik naprosto brilantně zvládl nejen bitvu samotnou, ale i napětí, které jí předcházelo. Skvěle pracuje s celky i detaily, umí přenést na obrazovku chaos bitvy a současně vás neustále drží v obraze a nikdy nedopustí, abyste se přestali orientovat. Je to velké umění ve smyslu dokonalého řemesla a musím říct, že kdyby se Bitva bastardů objevila v kině, docela bez problémů u mě předežene některé Jacksonovy bitvy z Pána prstenů. Obzvlášť je pak nutno vyzdvihnout práci s koňmi - skoro bych řekl, že nic takového jsem dosud neviděl. Neustálé srážky zvířat a pěšáků braly dech a v kombinaci se stoprocentní řezničou (tohle opravdu není nic pro děti) a všudypřítomným bahnem vytvořily přesvědčivý obraz bitvy, která se změnila v peklo. Nepamatuji si, kdy jsem byl naposledy takhle nějakou epizodou Hry o trůny pohlcen - už to bude docela dlouho.

Jinak šlo samozřejmě o poměrně nepřekvapivou epizodu, nicméně ve výsledku maximálně uspokojivou. Dostali jsme vše, po čem jsme bažili v čele s dokonalou rubanicí - a  o nic víc nešlo. Jon Snow přežil a Starkové konečně mohou aspoň jednou oslavovat vítězství. Ramsey ochutnal vlastní medicínu a už ji nerozchodí a ze Sansy se stala definitivně bitch, která se chopila opratí svého osudu.

Byl to také díl, ve kterém silné ženy jasně dominovaly a zdá se, že muži se ve Hře o trůny svými půtkami čím dál víc dostávají ze hry. A ženy jsou ty, kdo přebírá velení.

Ze zloduchů pak už příliš postav nezbývá, nejnebezpečnější je v tuto chvíli asi Nejvyšší vrabčák - byť to není úplně klasický zloduch, rozhodně si koleduje o to, aby rovněž skonal nechutnou a dlouhou smrtí, ideálně při nějaké očistném průchodu městem.

Jak tipujete další vývoj a jak se vám líbila epizoda S06E09?

12 komentářů:

  1. SPOILER

    S většinou z recenze souhlasím. Celý díl byl výborný. Jen při příjezdu Malíčkových vojsk jsem měla před očima hlášku "The Eagles are coming!" Neříkám, že je to špatné, jen mě to už nebaví a jistě šel zvrat v bitvě vymyslet chytřeji. Stejně jako tajnosti ze Sansiny strany. Snad by Jon postupoval jinak, kdyby o posile věděl.

    A upřímně jsem zvědavá, jestli se Dany zblázní stejně jako její otec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malicek je Game Master... jedna z teorii je ze je to sam GRR Martin. :D Dany sa asi nezblazni hoci vyzera ze ma na to nasliapnute ale zatial pocuva Tyriona a ten ju celkom kroti ... zatial

      Vymazat
  2. U me naproste uspokojeni. Ramsey dostal co hrdlo raci ( byl to srabackej srac uz od zacatku) a presne se splnilo co jsem predpovidal u Vaseho komentare pred bitvou. Jsem rad ze jsem to odhadl, ale uvidime co ted Malicek a asi se soustredime na "Deneris" 3 draci jezdce a vrabcaka. Takze jeste je co sledovat. Je tu ale zavan pomalu koncici legendy.

    A se vsim souhlasim s redaktorem, bitva byla epictejsi a osudovejsi nez v panovi prstenu, prave diky skvelemu vtahnuti do stredu bitvy se vsemi detaily. Byla fenomenalni asi jeste dlouho zadnou podobnou neuvidime a vzdy kdyz budu mit chut pustim si to znova a znova 1000x dokola.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprostý souhlas.. Ziral jsem s otevřenou pusou, jak to bylo po technické stránce geniální. Od té doby, jak se na Jona valila stěna cválajících koní to diváka neskutečně vtáhlo do bitvy... Asi si nepamatuju bitvu, která byla tak realně a surově natočená... Přesně jak píšete, kam se hrabe treba taková CGI bitva pěti armád.
    p.s. zajimavý rozhovor s tvůrci https://www.youtube.com/watch?v=B93k4uhpf7g

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Surově ano ale reálně?Co si pod tím představuješ?

      Vymazat
    2. Dejme tomu to bahno, řev, zmatek.. Málem si ušlapali vlastního vůdce a tak.

      Vymazat
  4. souhlas, jedna z nejlepších epizod, přestože byla úplně ve všem předvídatelná. ale to jí nebere nic na úžasnosti

    OdpovědětVymazat
  5. U Mě zklamání.Na epizodu Hardhome to tedy u mě nemělo ani náhodou.Technická stránka skvělá ale provedení těžce Hollywood style(takhle se v reálných bitvách historie nebojovalo ani náhodou-mám na mysli celou řadu dílčích věcí ve vedení boje i rozestavení vojsk).Ale zdaleka nejhorší byl na tom Jon Snow který se dík seriálovím scenáristům choval v té bitvě opravdu ultra hloupě.Předpokládám ře Martin sám by to napsal daleko lépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vis, ze se v realnych bitvach takto nebojovalo? Ty si je zazil. A od kdy serial ma vypravet realnost? Draci opravdu zili a obri jak by smet. Je to pohadka pro dospele s prvky nasili. Myslim si, ze to tak bylo mysleno.

      Vymazat
  6. Nespokojení recenzenti jsou dycky nejchytřejší:( ne Martin, ale právě oni by celý seriál napsaly nejlépe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele frajere,já se neprohlašuju za nejchytřejšího a ani se nevyjadřuji o těch kterým se to bez námitek líbilo ve stylu "spokojení recenzenti jsou dycky nejchytřejší".Jenom uvádím svůj vlastní názor jak článek sám vybízí a je z něj jasně patrné že je to můj vlastní názor který nikomu nevnucuji.Netušil jsem ale že někteří zdejší návštěvníci budou akceptovat pouze veskrze pozitivní názory.Jestli jsi fanda sem tam dost samoúčelných šoků a velice hloupě se chovajícího Jona Snowa tak pro tebe může být práce scenáristů seriálu lepší ale jinak sotva.Sem tam udělali něco v seriálu atraktivněji ale čím víc jdou po vlastních nohou tím víc vyprávění původní kvalitu ztrácí.I ty nejlepší věci z téhle řady jsou většinou ty které mají přímo od Martina.

      Vymazat
  7. Hora je ti jako padouch málo?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.