úterý 28. června 2016

Hra o trůny: Jak se vám líbilo finále 6. řady?

A máme to za sebou, zbývá už zase jen dlouhé čekání. Jak jste spokojeni s posledním dílem šesté série?

Pozor spoilery.

V tomhle článku jsme dali svých 8 tipů na to, co se v posledním dílu stane. Trefili jsme se v pěti případech z osmi.  Královo přístaviště padne? Check. Daenerys vyrazí přes moře? Check. Dozvíme se, kdo je Jonova matka. Check. Melisandra bude potrestána. Check. Walder frey se dočká trestu. taky check.

Arya sice dorazila na Sever, ale se sourozenci se ještě nesetkala. Sansa Stark neoznámila, že je těhotná, ale co není, může být časem. A kupodivu dorazila Zima, ale Bílí chodci se ve finále šesté řady neobjevili ani v jednom záběru. Nevadí, i tak jsem dostali plnotučnou podívanou.

Nic z toho sice nebyl úplný šok, ale je třeba se smířit s tím, že jak se konflikt zužuje, postavy utvářejí spojenectví a děj spěje do finále, bude tahle partie s omezeným počtem pěšáků nabízet vyloženě šokujících a nečekaných událostí spíš méně a v určitou chvíli zkrátka budou muset tvůrci do cílové rovinky v podstatě doklusat bez větších kliček.

To se trochu projevilo i na tomto dílu, nicméně pořád se bylo na co dívat. Hra o trůny znovu potvrdila, že představuje seriálovou scenáristickou i technologickou špičku. Scéna po scéně nabízely skvělou gradaci, obzvlášť výbuch Králova přístaviště a s ním související následky neměly chybu.



Výsledkem toho všeho jsou tři silné strany - na Severu Starkové, v Králově přístavišti Lannisteři a z jihu míří Daenerys Targaryen. Cersei usedla konečně na trůn, definitivně se z ní ale stalo monstrum a cena, kterou za nejdůležitější místo v Západozemí zaplatila, je vysoká. Je také otázkou, co na události v Králově přístavišti řekne Jaime.

Asi nejsem jediný, komu bude chybět Margaery Tyrell a trošku jsem doufal, že tvůrci si tady s námi zahrají rafinovanější hru, kdy ji nechají sice zkáze nějakým způsobem uniknout, ale Smrti ne. Tyrellové zkrátka zdá se v téhle hře hrají vedlejší roli.

Zajímavé bude do budoucna sledovat Malíčka a Sansu, od tam ještě může přijít nečekaná komplikace, zatímco Tyrion v tuto chvíli působí jako vyčerpaná postava. Ale kdo ví, možná ještě bude postaven před pár těžkých voleb obzvlášť co se Jamieho týče.

Jedno je jisté. Sedmá řada se nejspíš nevyhne střetu tří silných stran a Hra o trůny tak rázně vkročí do pomalého finiše.

Jak jste byli spokojeni s finále šesté řady a vůbec s celou šestou sérií?

27 komentářů:

  1. Za mě asi nejlepší díl. Po předchozím díle, který mi přišel stupidní, mě to vážně potěšilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V chování postav během bitvy a také její příprava.

      Vymazat
    2. Souhlasím s Michalem ohledně minulé epizody-ale pozor-jak jsem se minule přesvědčil mluvit o té epizodě jinak než v totálně nekritických superlativech to spoustě lidí nevoní.Co se týče poslední epizody tak ta se mě osobně líbila mnohem víc.Byla doslova přeplněna dějem který příběh výrazně posouval dál a byla i mnohem emotivnější.Byl to nejlepší díl 6sté řady a a zároven jedna z nejlepších(i finálových)epizod vůbec.

      Vymazat
    3. Mně se ta epozoda líbila, i když určitě měla nějaké chyby, ale zrovna to, že se postavy chovaly stupidně ( pro mě Jon) ještě neznamená, že je stupidní epizoda. Jon se choval IMHO přesně v duchu dosavadního profilování Starků - že to je občas stupidní chování je prostě fakt, ale to k nim patří. Dělají chyby.

      Vymazat
  2. Uplně mi stačí, že Lyanna pokukuje po Jonovi. Stačí pár let počkat a máme tu svatbu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. I kdyz hodne veci bylo cekatelnych naprosta spica:-) kdo dokaze tak dobre zaujmout i kdyz skoro vse vime. A ted nas ceka sakra dlouhe cekani...uz zase

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako silnou stranu bych počítal i bílé chodce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A myslím že i Euron G. (Železný ostrovy) sehraje nějakou roli, přece jen buduje docela velkou flotilu.

      Vymazat
  6. Nevím jestli se Lannisteři dají mezi ty silné počítat v pravém slova smyslu.Vrchol moci už mají za sebou když neoficiálně vládly Západozemí.Ted se sice Cersei stala Královnou ale její rod je velmi blízko vymření.

    OdpovědětVymazat
  7. mě zarazilo že byl Varys jednu chvíli v Dornu a druhou na lodi s Daenerys, jinak Dorne plus Tyrellové by teoreticky taky mohli zvrátit průběh nějakýho sporu, slabá strana to nebude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neviem kde si videl toho Varyse, kedže odchádzal od Daenerys pred niekoľkými dielmi, dokonca ho Tyrion vyprevadil preč :)

      Vymazat
    2. Tam byl časový posun, na lodích byly vidět znaky Tyrellů i Dorne, proto už tam byl Varys. Všechny tyhle věci se dají najít na redditu, je tam i časová osa.

      Vymazat
    3. nojo tak to obyčejnej člověk co jen kouká na seriál jako jsem já nemůže vědět :( ale díky za osvětlení :)

      Vymazat
  8. Kamo Varys ma vlastny triskac. Cestuje jak drak ... tiez ma to prekvapilo ze je v dorme a zrazu uz je na lodi ... typek ma vlastne paky no :D

    OdpovědětVymazat
  9. Sansa nemusi byt tehotna. Ramsey povedal ze uz je jej sucastou navzdy. Ta krehka Sansa je prec ta by nedala nikoho zozrat psom a este sa pritom pousmiat tak ako sa usmieval Ramsey. Takze ako vravim nemusi byt tehotna ale Ramsey v nej zanechal trocha svojej krutosti ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je samozřejmě to hlavní, první vysvětlení... Ale potřebují zvraty, takže tohle je pořád jistá možnost.

      Vymazat
  10. Vojenské moci Dany se momentálně nemůže rovnat nikdo. Proti severu nemá důvod jít, takže to odnesou Lanisteři. Otázka je jak do toho všeho zakomponují WW.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle mě má důvod, vždyť její rod ovládal celou tu zem, nehledě na to jakej byl šílenec její otec, tak to chce zpět vše si myslim

      Vymazat
  11. taky mi přijde že je tam ted nerovnováha sil, dany + tyrel + dorne a jaksi cersei nemá šanci.

    Doufám že to WWčka vymlátí až někam k řekotoči s tim že se jon bude stahovat a pak se potkaj s dany a udělaj ofenzívu.

    + jsi ještě zapomněl zmínit na eurona ten tam taky udělá nějakej kolotoč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. euron mi zatim přijde jen jako nárazovej důvod aby měli ostatní železní důvod odjet pryč a tím poskytnou lodě Daenerys, nic moc

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. pokud se ovšem scénáristi nevytasí s tou trubkou na ovládání draků, kterou měl na svých cestách získat

      Vymazat
    4. Hlavne Eurona hraje clovek co moderoval Eurovizi 2014, coz je 200 mega lidi, takze je tam mozna jen kalkul jak nalakat jeste vetsi pocet divaku. Prece jen GoT 200 mega lidi nesleduje ;)

      Vymazat
  12. Cersei nemuze mit zadnou armadu ktere by se jeste nekdo lekl. Daenerys, pokud se ma spojit s Dorne a Zahradou, nemuze mit konkurenci. Jon se bude potykat s chodci apod. Jedine snad Euron muze mit nejake eso v rukavu. V knize mel roh ktery mel byt schopny shodit Zed! A ze Varis cestuje rychle vam prijde a ze Arya je behem jednoho dilu z Braavosu ve Dvojcatech,to nikoho nezarazi?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.