úterý 24. května 2016

Hra o trůny: George R. R. Martin prozradil producentům tři velké twisty

Seriál a knihy se od sebe začínají čím dál víc odchylovat, ale tři věci mají společné. Tři zásadní twisty. Dva jsme už viděli.

Zatímco ještě donedávna měli čtenáři Hry o trůny náskok před diváky seriálu, teď se situace srovnala. Ještě se nejspíš objeví pár motivů, které pochází z knih, ale většinu už tvůrci seriálu spotřebovali a protože George R. R. Martin další díl zatím nevydal, získávají náskok a příběh si vyprávějí po svém. Seriál a knižní série se tak v tuto chvíli už místy zásadně odlišují. I když samozřejmě ne úplně.

S kartami, které mají v ruce, totiž zas tolik her hrát nejde a na seriálu je patrné, že dějově trošku vyklusává do finiše a rozestavuje (nebo spíš likviduje) figurky před závěrečnou partií. Ostatně sami tvůrci seriálu měli před dvěma lety sezení s Georgem R. R. Martinem, kde mu zkusili odvyprávět svoji verzi událostí tak, jak se budou podle nich dít v dosud nenapsaných knihách a Martin jim to v zásadě odkýval. A navíc jim podle slov Davida Benioffa a Dana Weisse prozradil tři ,,holy shit momenty".

Pokud jste se dívali tuto neděli, tak jste v závěru e05s06 viděli druhý z nich. Hodor držel dveře (a nejspíš zemřel). Tím první byla už v minulé sérii smrt Shereen. A ten třetí a nejvíc WTF okamžik si Martin nechal na úplný závěr seriálu, kdy se ukáže, že Jon Snow je svým vlastním dědečkem (nebo tak něco). V tuto chvíli jde samozřejmě o jedno z nejpřísněji střežených tajemství a je ukryté v hlavách pouze několika lidí, takže se můžeme jen dohadovat.

Aby toho nebylo málo, je tu ale ještě čtvrté překvápko. To si nechal Martin pro sebe do knihy, aby měl čím překvapit čtenáře, kteří už v době vydání posledního dílu (stane-li se tak někdy) budou mít celý seriál za sebou.

Zatím z toho plyne jediné. Tipovací soutěž může začít. Ale nezapomeňte: Hold the Door!


6 komentářů:

  1. R+L=J to je má teorie posledního holy-shit twistu. Ostatně než začali DaD natáčet GoT (dost těch zkratek :D ), tak se jich při nějaký večeři, kam se od nich nechal pozvat, zeptal, kdo je Jonova matka. Oni mu odpověděli, on jim řekl že mají pravdu a na základě tohoto (údajně) jim dal zelenou pro natočení seriálu. Jestli je to pravda, to nevím. Ale jestli na tajemství Jonovi matky přišli DaD, tak to nebude taková mastermind teorie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo rozboření Zdi. To se taky "nějak" musí v dohledné době stát. Jinak ta apokalypsa, smrt a utrpení zůstanou na sever od Zdi a to by byla nuda :D

      Vymazat
    2. On jim neřekl, že mají pravdu, jen se při jejich odpovědi usmál. Což může znamenat, že odpověděli přesně to, co GRRM chtěl. Teorie R+L=J je tak rozšířená, že ji znají skoro všichni a znám dost lidí, co na ni přišli sami od sebe z knížek. Skoro to vypadá, že byla do knih vložena tak, aby všechny zmátla a ten "holy shit twist" je, že Ned je vážně Jonův otec :-)

      Vymazat
    3. No mi to spíš připadá, že R+L=J je skoro jisté...ono tomu napovídá ten pohled do minulosti. Proč by to tam jinak bylo. (Teda pokud jen nechtěli Branovi zkazit představu o otci). Ale ten poslední okamžik má být až na konci seriálu, ne? Teorie R+L=J je už tak rozšířená a známá, že se jako ,,holy shit moment" moc považovat nedá. Spíš to bude něco jiného, něco pořádného. A zajímalo by mě, jestli smrt Shereen bude mít další důsledky.

      Vymazat
    4. Důsledky určitě budou, v jednom z trailerů byl Davos na místě nějakého spáleniště.

      Vymazat
    5. Tak R+L=J by byl holy shit moment, kdyby Martinovi netrvalo psaní knih takovou ultradobu. V mezičase mají čtenáři a fanoušci čas na vymýšlení všelijakostí :) )

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.