pondělí 30. května 2016

Doc Savage: Vše co potřebujete vědět o Bronzovém muži

Doc Savage je muž tolika talentů, že by mu mohl závidět i Superman. A to mu bude pomaličku 100 let. Co všechno jste o něm možná nevěděli a měli byste?

Doc Savage je legenda, která se českým luhům a hájům víceméně vyhýbala a je pevně zakořeněná hlavně v americké kultuře.

Vymysleli ho v roce 1933 vydavatel Henry W. Ralston a editor  John L. Nanovic ve Street and Smith Publications jako reakci na úspěch jiné postavy - Shadowa (toho si před mnoha lety v roce 1994 zahrál Alec Baldwin). Oba muži ale pouze tuhle postavu navrhli a napsali základní osnovu, samotná dobrodružství psal potom Lester Dent - pod jménem Kennteh Robeson.



Doc Savage, vlastním jménem Clark Savage Jr., je dobrodruh, kterého vychoval jeho otec a skupina vědců tak, aby z něj vyrostl dokonalý člověk. Doc je díky tomu supersilný, superchytrý, má fotografickou paměť, je to fyzik, chirurg, vědec, vynálezce, dobrodruh, badatel a hudebník, který ovládá bojová umění a umí imitovat hlasy. Zkrátka něco jako Jára Cimrman, ale se svaly. Sherlock Holmes se v něm potkává s Tarzanem.



Celkem se v průběhu třicátých a čtyřicátých let (do roku 1949) dočkal 181 psaných dobrodružství, které o mnoho let později v roce 1964 vyšla jako sólo paperbacky. Kromě toho ale prorostl ze stránek knih do rozhlasových her, komiksů a v roce 1975 se dočkal i neúspěšného filmu Doc Savage: Man of Bronze.


Dnes je Doc Savage hlavně nostalgickou a hojně v popkultuře citovanou postavou. Na pět jeho věrných parťáků, kteří s ním v příbězích vystupují, si už dnes ale vzpomene málokdo a bude zajímavé, zda se objeví v připravovaném filmu. Někdo z nich nejspíš ano, protože bez sideckicka by to měl Doc těžké. Ve hře jsou chemik Andrew Blodgett "Monk" Mayfair, konstruktér John "Renny" Renwick, advokát Theodore Marley "Ham" Brooks,specialista na elektřinu  Thomas J. "Long Tom" Roberts a archeolog a geolog William Harper "Johnny" Littlejohn.

Doc sídlí v 86. patře mrakodrapu, kam vede jeho speciální rychlovýtah. Kromě své kanceláře, hromady aut, lodí a dalších dopravních prostředků má ještě pevnost v Arktidě, která byla později stejně jako Doc sám předlohou Supermanovi a jeho pevnosti.



Jeho největším nepřítelem je původem rus John Sunlight a podobně jako třeba v Scooby- Doo, řada na první pohled fantastických hrozeb a monster má v Docových dobrodružstvích racionální vysvětlení.

Přesto ale není pochyb, že připravované filmové dobrodružství se nebude moct brát vážně a nabídne velké množství sebeironie. Co s tímhle filmem Shane Black udělá si asi dokážeme představit a tak zbývá zodpovědět jedinou otázku - bude mít Dwayne The Rock Johnson ,,bronzové" vlasy?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.