neděle 3. dubna 2016

Batman vs Superman: Pád na tržbách v USA o extrémních 68%! Je filmové DC universum v pořádku?



Batman vs Superman pokračoval i druhý týden ve své rozporuplné cestě světovými kiny.


52,4 milionu dolarů za svůj druhý víkend utržil Snyderův blockbuster v USA a spadl tak o málokdy vídaných 68%. Mezi komiksovými filmy jde dokonce o rekordmana - Avengers: Age of Ultron (se kterými má BvsS hodně společného v tom negativním směru) padli o 59% a Temný rytíř o 53%.

Samozřejmě i tak jsou to skvělá čísla. Batman vs Superman byl s 52,4 milionu nejnavštěvovanějším filmem v USA. Je třeba si také uvědomit, že pád je velký i díky tomu, že do premiérových tržeb bylo započítáno 27,7 milionu ze čtvrtečních předpremiér. Nicméně, úplně dobré znamení to není, podobně na tom byl jen s 69% propadem X-men Origin: Wolverine. Muž z oceli svého času v druhém týdnu spadl o 65%. Navíc i Avengers: Age of Ultron měli na předpremiérách 27,7 milionu a nespadli o tolik.

Někteří odborníci také upozorňují na to, že podobný pád za sebou měly i jiné nekomiksové velké hity - poslední díl Harryho Pottera spadl druhý týden o 72% a The Twilight Saga: New Moon o 70%.

U Warnerů se tváří, že jsou spokojení. ,,Zajímají nás globální čísla," tvrdí a mohou si to dovolit. Batman vs Superman už překonal celkové tržby Ant-Mana, Thora, Wolverina a Captain America. 

Co se zahraničních tržeb týče, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti už překonal Deadpoola (399,3) i Muže z oceli (377). 

Celkové tržby Batman vs Superman (USA a zahraničí dohromady) dělají v tuto chvíli 681,3 milionu a nebude to nejspíš trvat dlouho a chlapci v pláštích doženou Deadpoola (752 milionů). To by ale na druhou stranu mělo být samozřejmostí a otázkou je, zda jim nedojde dech před miliardou. 

Tržby tak vcelku nejsou zásadním problémem a dokonce ani negativní recenze profesionálních novinářů. Často diskutovaný diametrální rozdíl mezi názory fanoušků a novinářů je totiž jen čtenářsky atraktivním tématem, které navíc není tak úplně korektně popsané. V průzkumu mezi diváky, kteří film právě viděli, tzv Cinemascore, má totiž Snyderův spektákl hodnocení B a to není nejlepší ukazatel pro šuškandu a doporučení mezi potenciálními diváky. 

Je vidět, že fanoušci sice nemají na film tak tvrdý názor jako filmoví kritici, těch, kteří by ale byli nadšení, je málo. A bude tak zajímavé, o kolik spadne Batmanovi se Supermanem návštěvnost v okamžiku, kdy už se zarytým fanouškům nebude chtít do kina potřetí. 

Nevěřím také, že u Warnerů je klid. Když děláte v šoubyznysu, toužíte jak pro kritickém ocenění, tak po komerčním úspěchu - a ani desítky milionů na kontě vám nedokáží tak úplně dodat tu správnou chuť do natáčení, když víte, že se váš film velkému počtu lidí nelíbil. A vzhledem k tomu, že Zack Snyder právě točí první Justice League, mu nezávidím. Ne, i navzdory komerčnímu úspěchu filmové DC universum není v pořádku, základy má vetché a nervózně se na nich kymácí ve větru ze strany na stranu. 

5 komentářů:

  1. To je zase článek jak stehno... ŠOK!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me se libi. Nechapu co ma za smysl chodit na Gorillu cist clanky ktery me serou a nadavat :D

      Vymazat
  2. Vsichni cekaj frontu na Model 3, tak nemaji cas jit do kina.

    OdpovědětVymazat
  3. Já nevím, co se pořád všichni diví, že je ten film přijímán ne zrovna pozitivně. Mně bylo jasné, že to tak dopadne, už od prvního traileru a další mě v tom jen utvrzovaly.

    OdpovědětVymazat
  4. Film je svůj, mě se líbil, a jestliže se zaplatí, vydělá, a další filmy budou mít kvalitativně vzestupnou kvalitu nebudu mít nic proti. p.s. nadávejte třeba na Lexe Luthora, ale kdy naposledy se diskutoval záporák u filmů od Marvelu... Diskutovat se rozumí něco jiného než konstatování, že se jedná o dalšího řadového nezáživného záporáka. Nic proti lidem, kterým se film nelíbil, beru to, ale osobně zpracování zaplňuje pole poptávky a já jsem jedním z poptávajícím. Jen tak dál, ale nezapomínat na průběžné zlepšování!!!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.