pátek 6. listopadu 2015

Recenze: Spectre - nejslabší bondovka Daniela Craiga?

Čtvrtá bondovka Daniela Craiga a druhá Sama Mendese dorazila i do našich kin. Poté, co Skyfall urval přes miliardu na celosvětových tržbách a co Spectre zbořilo rekordy při své premiéře v Británii byla očekávání velká. Při pohledu na prostory multiplexu zaplněné tak, jak už dlouho ne (zjevně svátečními návštěvníky kin) nemám obavy o to, že by si na sebe James Bond nevydělal i tentokrát. Otázkou je, zda naplní Spectre očekávání a jaké to bude mít následky pro celou sérii.

Související články:
Spectre: Trailer
James Bond: 5 nejlepších úvodních písní


Rozjezd má Spectre luxusní. Úvod odehrávající se v Mexiku na Den mrtvých s maskami koster má vnitřní napětí a je působivě natočený téměř na jeden zátah. Následující akční scéna s vrtulníkem je také ještě docela v pořádku, takže filmařsky jsme v nejvyšším levelu. Navíc je situace, kdy Bond přežije zřícení domu, zakončená pointou ve stylu Rogera Moora, což je osvěžující.

Jenže pak přichází sešup dolů. Spectre sice nabízí všechno, co by měla bondovka nabízet, tedy auta, akci, krásné ženy, magora, co chce vládnout světu a jako přídavek Bonda obohaceného o trauma z minulosti, ale je to průměr, až se chce jednomu brečet. Vlastně tu nenajdete nic, co by vás opravdu bavilo a proč byste si chtěli časem tenhle film pustit znovu.

Akčních scén je málo a nejsou nijak ohromující. Kromě úvodního střetnutí v Mexiku, kde si Mendes efektně pohrává s vrtulníkem - ale kde bohužel také nepřehlédnete počítačem dodělávané pozadí při detailních záběrech na upoceného Craiga, vás čeká už jen jedna sterilní automobilová honička (byť je v ní pár vtípků), vydařená rvačka s Hinxem (Dave Bautista), standardní honička v Alpách, rutinní zúčtování v poušti, kde se samopalem v ruce Bond odstřelí pár poskoků a závěrečná honička po Temži, kde se prostě jede na člunu a střílí po vrtulníku. Das Ist Alles, meine Damen und Herren. Ve filmu, který měl rozpočet kolem 300 milionů a trvá dvě a půl hodiny? Cha!

James Bond: 5 nejlepších bondovek
James Bond: 10 nejlepších záporáků

Přitom možnosti tu byly. Dave Bautista jako kovovými nehty vyzbrojený poskok Hinx funguje, bohužel ve rvačce s Bondem tenhle svůj kovový trademark moc nepoužívá. A přestože jde o vydařenou a tvrdou bitku, stěží dorovná Bournův level. Navíc se po ní už Hinx neobjeví, což je škoda, protože tady bylo zaděláno na to, aby Bond dostal naloženo a pak si to s Hinxem rozdal znovu. Tak dobrého sidekicka jsme už neviděli dlouho.

Vedlejší postavy jsou tu vůbec nahozené docela dobře. Léa Seydoux je jako Madeleine Swann jedna z nejlepších bondgirl vůbec a s přehledem zastíní i  Monicu Bellucci, jejíž přítomnost (a sex s Bondem obzvlášť) je naopak naprosto zbytečná. Víc prostoru, než je zvykem tu mají i Q, M a Moneypenny. Jenže je to všechno k ničemu, protože to hlavní pokulhává. Scénář.

Opravdu se mi líbilo Skyfall, kde se zamířilo do Bondovy minulosti. Ale to, co fungovalo tam, nefunguje překvapivě ve Spectre. Působí to spíš křečovitě a zbytečně a skončí šokujícím odhalením, za které by se nemusel stydět ani Jára Cimrman. Nemluvě o tom, že Mendes hned na začátek filmu vlepí úvodní titulek, který tuhle pointu a téma celého filmu prozrazuje.

Nefunguje ani druhý potenciálně silný motor příběhu. Spectre, na kterou nedávno konečně producenti získali práva, zůstává jakožto všemocná organizace spíš nevyužita a Waltzův padouch ničím nepřevyšuje dřívější padouchy - dokonce ani rozsahem svého plánu. Waltz sice dělá jako ,,strůjce veškeré Bondovy bolesti v minulosti" co umí, ale ve finále mu z toho leze jen průměrně otravný zmetek s bosýma nohama v mokasínách a traumatem z dětství.

Kde se stala hlavní chyba a měl by Craig skončit?


Spectre se snaží být něčím jako Skyfall a přitom se trochu vrátit ke kořenům. Jenže to nejde. Craig to bere příliš vážně a o totéž se snaží i Mendes dlouhými záběry a budováním atmosféry. Marně. V situaci, kdy Bond několikrát dobrovolně nakráčí nepřátelům do náruče a kdy závěrečná dvacetiminutovka nabízí nelogický zvrat, v němž se jedna z postav po svém odchodu z plátna stává  o pár minut později součástí zjevně dlouho připravovaného (a zcela hloupého a béčkového) plánu, to ani fungovat nemůže. Přidejte si k tomu fakt, že Daniel Craig očividně zestárl, působí zpruzeně a dokonce se mu začíná dělat brada (do půl pasu nahý se neukáže ani jednou) plus všechny další výtky uvedené výše a dostanete jediné. Nejslabší bondovku Craigovy éry (společně s Quantum of Solace) a troufám si tvrdit, že i jednu z nejslabších bondovek vůbec.

Jediný efekt, který má Spectre na diváka, je vyvolání pocitu, že děkujeme, ale stačilo. Že tohle je konec a končí tu jedna éra. Podívali jsme se do Bondovy minulosti a v jistou chvíli to bylo zajímavé, ale už není. Místo nové linky a kouzelné formule vznikla zacyklená smyčka a ta Bondovi nedává nové impulsy, ale spíš ho brzdí. I sám závěr filmu je pomyslným ukončením cesty, která začala v Casino Royale. A pokud by se měl Craig ještě jednou objevit (jakože si myslím, že by to byla chyba), pak mu tvůrci musí naservírovat smrt jeho milované ženy tak jako kdysi Georgi Lazenbymu a vrátit ho do hry ve velkém stylu a blíž tomu, jak Bonda známe desetiletí. Vždycky jsem Craiga jako Bonda respektoval, i když jsem z faktu, že vypadá jako ruský agent, nebyl nadšený. Těžko si totiž představit jinak skvělého Pierce Brosnana v úvodní parkourové scéně Casina Royale. Ale nastal čas najít Bondovi jiný směr a pokud možno i jinou tvář.

Verdikt:


Spectre nabízí všechno, co by bondovka měla mít, ale nic, proč byste ji chtěli vidět znovu. Milovníci akce budou zklamaní, hlavní padouch nenaplňuje očekávání, Craig je stejně zpruzený jako vy po odchodu z kina a těch pár plus jako je úvodní scéna, Léa Seydoux jako bondgirl a Dave Bautista jako Hinx to nezachrání. Za 300 milionů šlo natočit víc než tahle dvě a půl hodiny dlouhá bondovka, která je stejně průměrná jako Quantum of Solace a patří k nejslabším bondovkám vůbec.

Hodnocení: 6/10



3 komentářů:

  1. Tak všechny bondovky z Craigem stály za vyliž ... líbila se mi na nich jediná věc úvodní parkourová scéna Casina Royale z té sem byl nadšený a říkal si no Craig mi nesedí jako Bond ale toto vypadá skvěle. Bohužel zbytek filmu šel jen směrem dole. Vychvalovaná píseň Adele nebo jak se ta tlustoprdka jmenuje taky o ničem. Na Tinu ani Paula to nemá ani omylem řek bych že na žádnou z úvodních písní za co ten Oskar to mi hlava nebere. To co hraje Craig neměli nazývat bondem ale měli si udělat prostě novou akční postavu jako Bourn a ne takhle posrat bondovky! Všechny Bondovky jsem viděl aspoň 100X a pokaždé na ne kouknu když v bedně běží ty s Craigem tu první 2X a ty ostatní jednou jen proto že to je "jakože" Bond ale víckrát sem je opravdu nemusel. Bond už prostě není takový že by jím chtěl divák být srandovní u žen oblíbený ze spoustou fičurek od Q. Craiguv bond ze jen zpruzený akční hrdina dělající reklamu na vše možné proč by měl mít od Q neexistující věci když mu můžeme dát tam ten mobil tam to auto tam ten chlast. A ty voloviny co v těch Bondovkách jsou utíkají před padouchy vřesovištěm ale svití si na cestu halogenem aby je každý viděl na kilometr daleko takový idiot opravdu snad nikdo není a smrti těch postav nejde ani litovat protože jediné na co myslíš je jak někdo může být tak hloupý nehledě že agentura má agentu mraky a oni si nezavolají ani žádnou pomoc . Než točit takové podělané bondovky co začali od nasazení Craiga ať je raději netočí vůbec. Starých skvělých je dost a jsou to bondovky pro zábavu na vícero sledování jako byly třeba i filmy i z Terence Hillem a Budem Spencerem které jsou akční i zábavné a takový býval vždy i Bond. Toho věčně nasraného debila ať si dají laskavě do jiné série ale ne do bondovek.

    OdpovědětVymazat
  2. Tím neříkám že Craig je špatný herec jinde se mi líbí ale na to byt J. Bondem opravdu nemá.

    OdpovědětVymazat
  3. craig je prave nejlepsim predstavitelem bonda. v posledni bondovce proste vznikajici.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.